نویسنده: دکتر مصطفی عارف
ژل بلیچینگ دندان
بلیچینگ دندان میتواند توسط دندانپزشک در مطب برای دندان های غیرزنده یا زنده با غلظت های بالای عامل بلیچینگ یا توسط بیمار در خانه برای دندانهای زنده با غلظتهای پایین عامل بلیچینگ انجام شود. ژل بلیچینگ مستقیما روی دندان قرار داده می شود و بر اثر حرارت، نور و یا لیزر باعث ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی بر روی دندان می شود.
در حقیقت مواد موجود در ژل بلیچینگ برای اثر بخشی باید رنگدانه های موجود در دندان را اکسید کرده و سپس با تجزیه شدن این رنگدانه ها رنگ گرفتگی دندان برطرف شود.
در حقیقت پروسه بلیچ یک پروسه شیمیایی است که با این پروسه به مولکول های رنگی داخل ساختار دندان حمله می کنیم و آن را به مولکول های کوچکتر میشکنیم که این واکنش ها بر اساس اکسیداسیون است.
از آنجایی که این مواد شیمیایی می توانند برای لثه آسیب زا باشند باید قبل از گذاشتن ژل بر روی دندان ها، روی لثه را به وسیله ماده محافظی پوشاند تا به لثه آسیبی وارد نشود.
رایج ترین ماده شیمیایی مورد مصرف در بلیچینگ، هیدروژن پراکساید است که در غلظتهای مختلف در دسترس می باشد. سدیم پربورات و کارباماید پراکساید، از جمله مواد دیگری می باشند که توانایی آزادسازی تدریجی هیدروژن پراکساید (H2O2) را دارند.
هیدروژن پراکساید H2O2
این ماده توانایی در اکسید کردن سایر مواد دارد و به شدت یک اکسید کننده قوی محسوب می گردد. غلظت آن 25% تا 30% است و از آن در بلیچینگ استفاده می شود. سوپراکسیل (superoxol) یا محلول ۳۰٪ تا ۳۵٪ هیدروژن پراکساید در آب، مایعی شفاف و بی رنگ و بی بو است و در صورتی که در مقابل نور خورشید قرار بگیرد درجا شروع به تجزیه شدن میکند. از انجایی که یکی دیگر از ویژگی های این ماده قابلیت اشتعال بالا می باشد، توصیه می شود این ماده در یک محیط سرد و تاریک نگه داری گردد.
سدیم پربورات (Sodium Perborate)
در مورد سدیم پربورات باید بگوییم این ماده در حقیقت یک پودر جامد سفید رنگ بدون بو می باشد. این پودر در حالت جامد دارای ثبات شیمیایی بوده اما درصورتی که در تماس با اسید، آب و یا هوای گرم به سدیم متابورات و هیدروژن پراکساید و اکسیژن تبدیل می گردد.
اغلب ترکیبات سدیم پربورات فاز قلیایی دارند. استفاده از سدیم پربورات به جای سوپراکسیل باعث کنترل راحتتر و امن تر واکنش ها و درمان می شود. سدیم پربورات به شکل های گوناگون در دسترس می باشد.
کارباماید پرا کساید
اسم دیگر این ماده اوره هیدروژن پراکساید (urea hydrogen peroxide) می باشد. کارباماید پراکساید در غلظت های 3% تا ۱۵٪ موجود است ولی در بلیچینگ دندانی اغلب از غلظت های ۱۰٪ تا ۱۵٪ استفاده می شود . کارباماید پراکساید ۱۰٪، به اوره، آمونیاک، دی اکسید کربن و هیدروژن پراکساید 5/3% تبدیل می شود.
ترکیبات کارباماید پراکساید به مقدار کمی PH اسیدی (۵ تا ۶۵ درصد) دارد.
کارباماید پراکساید می تواند همراه با کارباپول(carbopol) (یک رزین محلول در آب) باشد که در این صورت علاوه بر حالت ژله ای شدن، زمان آزاد شدن هیدروژن پراکساید را آهسته می کند و در ضمن نیمه عمر ترکیب را بالا میبرد.
در حقیقت کارباپول بدون داشتن تأثیر منفی در عملکرد ماده بلیچینگ، آزاد شدن هیدروژن پراکساید را آهسته می کند و با ایجاد یک سرعت مطمئن برای واکنش اکسیداسیون از آسیب زایی آن جلوگیری می کند.
عوامل اکسید کننده دیگر در گذشته از ترکیب Amosan که نسبت به سدیم پربورات H2O2 بیشتری آزاد می کند در بلیچینگ داخلی بکار گرفته می شد که امروزه کاربردش بسیار کمتر شده است.
راهنمای نگهداری از ژل بلیچینگ
باید در سطح باکال تری، معمولا در یک سوم انسیزال یا سرویکال دایره ای به قطر 1 الی 2 میلی متر از ماده بلیچ قرار دهد. معمولا توصیه به استفاده از تری بلیچ در شب است و میزان ساعت استفاده در روز براساس توصیه کارخانه است ( 4 الی 5 ساعت).
نکات مهم در استفاده از ژل بلیچینگ
ژل بلیچینگ فقط بر روی رنگ طبیعی دندان ها اثر میگذارد و بر روی دندان ها کامپوزیت، لمینت و یا روکش شده بی تاثیر می باشد و برای تغییر رنگ آنها باید از روش های دیگه ای استفاده کرد.
چنانچه قصد دارید درباره روش بلیچینگ دندان اطلاعات بیشتری به دست آورید میتوانید مقاله طریقه بلیچینگ دندان را مطالعه کنید.
بهترین زمان برای استفاده از تری های حاوی بلیچینگ، شب هنگام قبل از خواب می باشد.
برای موثرتر شدن روند بلیچینگ با ژل قبل از هر چیز به وسیله ی نخ دندان و مسواک دندان ها را تمیز نمایید.
نباید تری را با کاملا با ژل اضافی پر کرد زیرا در این صورت ماده ی اضافی از تری خارج می شود.
تری را بر روی دندان ها گذاشته و سپس در این حین با دست دیگر ژل های اضافی را به وسیله ی دستمال پاک کنید.
هرگز در طول درمان بلیچینگ دندان ها با ژل مواد غذایی که رنگی هستند مثل چای، نوشابه و دیگر مواد را مصرف نکنید.
لازم به یادآوری می باشد که بلیچینگ یک درمان دائمی نمی باشد و بعد از مدتی دندان ها دوباره تغییر رنگ می دهند و نیاز به درمان های دوره ای می باشد.
یکی از توضیحاتی که باید به بیمار داده شود این است که با ناخن خود تری را از دهان خارج نکند و با پد انگشت این کار را انجام دهد. تری را بعد از خارج کردن از دهان، در داخل یک ظرف نگهداری کند.
باید به بیمار مدت استفاده از تری بلیچ (که به ماده مورد استفاده وابسته است) را بگوییم. به او آموزش دهیم که تری را بعد از استفاده زیر آب سرد با یک مسواک کهنه بشوید و سپس در ظرف قرار دهد.
قیمت ژل بلیچینگ
هزینه بلیچینگ دندان با توجه به روش درمانی که برای شما در نظر گرفته می شود متفاوت می باشد. هزینه بلیچینگ دندان با توجه مواردی همچون هزینه ساخت قالب توسط لابراتوار، مهارت دندانپزشک، ژل های سفید کننده مخصوص دندان تعیین می شود. به طور کل هزینه درمان بلیچینگ دندان جز درمانهای کم هزینه دندانپزشکی زیبایی محسوب می شود.
چنانچه قصد دارید بدانید که هزینه بلیچینگ دندان به چه عواملی بستگی دارد میتوانید مقاله قيمت بليچينگ دندان را مطالعه کنید.
در زمان نگارش این مقاله هزینه بلیچینگ دندان در خانه حدود 1 تا 3 میلیون تومان برآورد می شود. در مورد هزینه درمان بلیچینگ در مطب این هزینه محدوده ای بین 2 میلیون تا 5 میلیون برآورد می شود.
البته که این قیمت ها صرفا برآوردی از عرف مشخص بازار کار و با در نظر گرفتن برند های مرغوب می باشند. صد البته که محدوده ی قیمتی بلیچینگ می تواند 20 درصد بیشتر از این مقدار باشد.
ژل بلیچینگ خانگی
همانطور که گفته شد درمان بلیچینگ دندان به دو روش در مطب و در منزل انجام پذیر می باشد. در روش بلیچینگ خانگی به افراد تری هایی داده می شود که باید همراه با ژل بلیچینگ خانگی برای سفید کردن دندان های خود استفاده کنند.
در روش خانگی معمولا غلظت و درصد ژل را نسبت به مطب کمتر می باشد ولی طول مدت درمان طولانی تر می باشد. متداول ترین تکنیک بلیچینگ دندان، بلیچینگ خانگی است که با کاربرد یک تری اختصاصی حاوی کاربامید پراکساید 5/2% در طول شب برای حدود 1 الی 2 هفته انجام می شود.
در این روش بیمار ابتدا به مطب دندانپزشکی مراجعه می کند و دندانپزشک بعد از پالیش دندان ها، قالبی از هر دو فک فرد قالب می گیرد و این قالب ها به لابراتور ارسال می شوند و بر اساس این قالب ها تری های مخصوص بلیچینگ برای همان بیمار ساخته می شود و در جلسه بعدی همراه ماده بلیچینگ به بیمار تحویل داده می شود.
بیمار باید حداقل به مدت دو هفته از آنها استفاده نماید.
جمع بندی
طبق یک قاعده کلی تحت هیچ عنوان نباید نوری به طور مستقیم به چشم تابانده شود زیرا که می تواند خطراتی را در پی داشته باشد اما دستگاه های بلیچینگ دندانپزشکی از نور بی خطر استفاده می کنند ولی باز هم طبق پروتکل ها باید هم دندانپزشک و هم بیمار از از عینک های مخصوص در حین درمان استفاده کنند.
با توجه به مطالب عنوان شده کاملا قابل فهم می باشد که با توجه به حساسیت درمان بلیچینگ اولین گام در موفیقت درمان بلیچینگ تشخیص درست است که فقط با انتخاب دندانپزشک با تجربه امکان پذیر می باشد.
عارف کلینیک مرکز بلیچینگ دندان در کرج یکی از مجهزترین کلینیکهای درمانی میباشد که بهترین خدمات درمان بلیچینگ را به مردم عزیز ارائه می کند. شما در این مرکز معتبر و با سابقه درخشان می تواند زیبایی دندان های خود را با خیالی آسوده به کادر مجرب این کلینیک بسپارید.
سوالات متداول:
این میزان برای افراد مختلف متفاوت است و میزان مشخصی ندارد میزان قطعی برای سفید شدن دندان ها بعد از بلیچینگ دندان نمی توان مشخص نمود زیرا به عوامل متفاوتی از جمله به رنگ اولیه دندان و جنس دندان بیمار بستگی دارد ولی به صورت کلی دندان ها دو تا سه درجه سفید تر از حالت قبل می شوند.
بهتر است قبل از درمان بلیچینگ دندان ها جهت ترمیم پوسیدگی ها و جرمگیری به دندانپزشک خود مراجعه نمایید چون در این صورت بعد از درمان سفید کردن دندان ها نتیجه نهایی بهتر قابل مشاهده می باشد.
طبق یک قاعده کلی تحت هیچ عنوان نباید نوری به طور مستقیم به چشم تابانده شود زیرا که می تواند خطراتی را در پی داشته باشد اما دستگاه های بلیچینگ دندانپزشکی از نور بی خطر استفاده می کنند ولی باز هم طبق پروتکل ها باید هم دندانپزشک و هم بیمار از از عینک های مخصوص در حین درمان استفاده کنند.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
اطلاعات خود را درباره بلیچینگ دندان افزایش دهید
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”