کامپوزیت دندان یکی از انواع مدلهای لمینت است که از آن برای اصلاح لبخند و پوشش بدشکلی و بدرنگی دندانها استفاده میکنند. این روش نسبت به سایر روشهای مشابه کمهزینهتر است و انجام و نصب آن نیز در مدتزمان کوتاهی صورت میگیرد.
از همین رو افرادی که به دنبال رسیدن به یک لبخند زیبا و جذاب هستند، از این روش استفاده میکنند. البته لازم است پیش از انجام کامپوزیت با صفر تا صد آن آشنا شوید تا بتوانید تصمیم نهایی در این باره را بگیرید.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
کامپوزیت چیست؟
مواد کامپوزیت درحقیقت همان موادی هستند که از آنها برای پر کردن دندانها استفاده میکنند. دندانپزشک این مواد را که حالت خمیری دارند و همرنگ با دندانها هستند، به اندازه یک لایه نازک روی سطح دندان قرار میدهد و به فرمدهی آن میپردازد.
پس از آنکه دندانپزشک قالب مناسب دندانها را پیدا کرد، این مواد را با استفاده از نور آبی که طول موج مشخصی دارد روی دندانها سفت میکند. نکتهای که در رابطه با انجام لمینت کامپوزیتی وجود دارد، این است که دندانپزشک میتواند بعد از قرارگیری کامپوزیت روی دندانها آنها را صاف و پولیش کند تا هرچه بیشتر شبیه به دندانهای طبیعی شود.
از این روش برای درمان شکستگیها، تغییر رنگ دندانها، اصلاح ارتفاع دندانها و مواردی این چنینی استفاده میکنند. این درمان که با نام ونیز کامپوزیت نیز شناخته میشود، یک روش کاربردی برای درمانهای ترمیمی و زیبایی دندانها است.
انواع کامپوزیت دندان
همانطورکه گفته شد، کامپوزیت یک ماده رزینی است که با توجه به تعداد و اندازه ذراتی که دارد در دستههای متفاوتی قرار میگیرد و هریک از مدلهای آن کاربرد متفاوتی دارد. بهطورکلی انواع کامپوزیت دندان را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد:
- کامپوزیت هیبرید
- کامپوزیت میکروفیلد
- کامپوزیت نانوفیلد
- IPS ونیرها
هرکدام از این کامپوزیتها ویژگی و خصوصیات مخصوص به خود را دارند و به همین دلیل از هرکدام آنها برای انجام کار متفاوتی استفاده میشود. برای مثال دندانهای جلویی باید زیبا و درخشنده باشند، درحالیکه دندانهای عقب به استحکام کافی برای جویدن غذاها نیاز دارند.
از همین رو دندانپزشک شرایط دندانهای شما را بررسی میکند و سپس با توجه به خواستهای که دارید، از یک نوع مناسب کامپوزیت استفاده میکند.
مراحل انجام کامپوزیت دندان به چه شکل است؟
اگر از دسته افرادی هستید که تصمیم به انجام کامپوزیت دندان دارید، باید بدانید که انجام لمینت کامپوزیتی مستلزم داشتن دندانها و لثهی سالم است. بنابراین اولین مرحله بررسی سلامت کامل لثهها و دندانها و درمان آنها است.
در ادامه اگر مشکلی وجود داشت که دندانپزشک به درمان آنها میپردازد و اگر شرایط دهان و دندان شما مساعد بود، روند انجام کامپوزیت شروع میشود.
به عنوان اولین مرحله دندانهای شما کاملا تمیز و جرمگیری میشوند، سپس مقدار کمی از مواد کامپوزیت که رنگ آن را نیز خودتان انتخاب کردهاید روی سطح دندان شما قرار میگیرد تا شما رنگ آن را بهصورت صددرصد تایید کنید.
پس از آنکه رنگ مواد به تایید شما رسید، دندانها کاملا خشک میشوند و دندانپزشک مواد موردنظر را روی دندانهای شما قرار میدهد و به شکلدهی آنها میپردازد.
دندانپزشک برای خشک کردن مواد کامپوزیت نیز از نور آبی استفاده میکند و در نهایت اضافات مواد را برمیدارد و به دندانهای شما سطحی صاف میبخشد.
کاندیدهای مناسب برای انجام کامپوزیت دندان
- زمانی که شما تصمیم دارید دندانهای خود را سفید کنید.
- اگر دندانهای شما کوتاه و بلند هستند و باید از لحاظ میزان ارتفاع اصلاح شوند.
- دندانهایی که لب پریدگی، شکستگی و موارد این چنینی دارند با کامپوزیت اصلاح میشوند.
- اگر دندانهای شما بهصورت جزئی کج و نامرتب هستند، میتوانید با انجام کامپوزیت دندان این مشکلات را اصلاح کنید.
- افرادی که تصمیم به پر کردن دندانهای خود، بهویژه دندانهای جلویی دارند میتوانند از این روش استفاده کنند.
مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان از جمله روشهای ماندگار است که میتواند تا چند سال زیبایی دندانهای شما را تامین کند. البته این بدان معنا نیست که کامپوزیتها برای همیشه مثل روز اول باقی میمانند و لازم است بدانید که در برخی از مواقع دچار تغییر رنگ میشوند.
از همین رو شما باید به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.
همچنین توصیه میشود پس از خوردن و نوشیدن مواد رنگدانهدار، مانند قهوه، نوشابه، چای، زعفران و زردچوبه حتما دندانهای خود را مسواک بزنید. استفاده از دهانشویهها نیز میتواند کارآمد باشد.
توصیه میشود پس از انجام کامپوزیت، دیگر خوراکیهای سفت را با دندان نشکنید یا اگر عادتهایی چون جویدن ناخن و ته مداد دارید، این عادتها را ترک کنید تا کامپوزیتهای شما آسیب نبینند. البته باید اشاره کرد که کامپوزیتها قابلیت ترمیم دارند و اگر مشکلی برای آنها پیش آید نیازی به تعویض ندارند.
مزایای کامپوزیت دندان
- برای انجام کامپوزیت دندان نیازی به تراشیدن دندانها نیست و ماده کامپوزیت روی سطح دندان قرار میگیرد.
- هزینهی کمتر لمینت کامپوزیتی نسبت به لمینت سرامیکی از دیگر مزایایی است که میتوان برای کامپوزیت دندان درنظر گرفت.
- کامپوزیت طی یک جلسه قابل انجام است و اگر مشکلی برای آن پیش آید بهراحتی ترمیم میشود.
- ماندگاری و طول عمر این روش بالا است.
- مناسب برای افرادی که علاقهمند به اصلاح طرح لبخند خود هستند.
- فراهم شدن شرایطی مناسب برای رفع نقصهای دندان با پرداخت کمترین هزینه
در رابطه با معایب درنظر گرفته شده برای کامپوزیت دندان باید گفت که تابهحال مورد خاصی گزارش نشده و تنها موردی که اکثر افراد به آن اشاره کردهاند، تغییر رنگ و زرد شدن کامپوزیت پس از گذشت یک مدتزمان مشخص است.
البته همانطورکه گفته شد با رعایت بهداشت و دهان میتوان جلوی چنین مشکلی را گرفت یا اتفاق افتادن آن را به تاخیر انداخت.
هزینه انجام کامپوزیت دندان
در رابطه با هزینه انجام کامپوزیت دندان نمیتوان یک مقدار مشخص و از پیش تعیین شدهای را گفت، زیرا این موضوع به موارد مختلفی بستگی دارد. برای مثال میتوان به نوع مادهای که برای کامپوزیت استفاده میشود و دندانپزشک و کلینیکی که انتخاب میکنید اشاره کرد.
با توجه به این موضوع ما به شما برای انجام کامپوزیت، مجموعهی عارف کلینیک را پیشنهاد میدهیم. در این مجموعه دندانپزشکهایی مشغول به فعالیت هستند که تجربه و مهارت کافی دارند و بهترین خدمات را به شما ارائه میدهند.
جمعبندی
در این مقاله با صفر تا صد کامپوزیت دندان آشنا شدیم و فهمیدیم که کامپوزیت یک روش ماندگار برای زیبایی دندانها است که در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه قابل اجرا است.
حال شما میتوانید با انتخاب یک کلینیک معتبر و شناخته شده نسبت به انجام این روش اقدام کنید و به هدف خود که داشتن دندانهایی زیبا و سفید است برسید.
هر آنچه لازم است درباره کامپوزیت دندان بدانید…
سوالات متداول:
از آنجایی که برای اجرای کامپوزیت به تراشیدن دندان نیاز نیست میتوان گفت کامپوزیت قابلیت ریمو شدن دارد، اما باید بدانید که دندانها بعد از برداشتن کامپوزیت دیگر شفاف و براق نیستند.
پاسخ دادن به این سوال به نظر دندانپزشک بستگی دارد و باید پس از انجام معاینات لازم و بررسی دندانها، فک و لثه دندانپزشک تعیین کند که کدام روش برای شما بهتر است.
بیشتر افراد میتوانند کامپوزیت دندان انجام دهند، اما افرادی که عادتهایی چون دندان قروچه کردن دارند یا دچار بیماریهای مربوط به لثه هستند، نمیتوانند کاندید مناسبی برای دریافت و انجام کامپوزیت باشند.