با ورود ایمپلنت دندان، عصر جدیدی از درمانهای جایگزین برای دندان ازدسترفته شکل گرفت. این روش با توجه به مزایای زیادی که داشت که توانست محبوبیت زیادی کسب کند.این دندان مصنوعی علاوهبر اینکه میتواند عملکردی مشابه دندان طبیعی داشته باشد، یکی از بادوامترین درمانهای دندانپزشکی محسوب میشود.این مقاله به بررسی کامل این روش و مزایا و معایب آن اختصاص داده شده و میتوانید با مطالعه آن، اطلاعات بسیار مفیدی در این باره بهدست آورید.
ایمپلنت دندان چیست؟
اگر به آناتومی یک دندان طبیعی دقت کرده باشید، دندان از ریشه و تاج تشکیل شده است. تاج برای جویدن غذا در ساختار دندان وجود داشته و در هرکدام بسته به عملکرد آن شکل متفاوتی دارد.
همچنین، یکی از قسمتهای بسیار مهم دندان ریشه آن است که همانند یک پایه عمل کرده و سبب ثبات دندان در دهان و استخوان فک میشود. درصورتیکه ریشه دچار مشکل شود، لقشدگی و سایر مشکلات مرتبط بهوجود میآید.
در روشهای سنتی مثل پروتز کامل، با توجه به اینکه صرفا روی بافت لثه از تاج دندان استفاده میشود، مشکلات زیادی برای بیمار بهوجود میآید. یکی از مهمترین مشکلات اینچنین دندانهایی، عدم ثبات کافی در دهان و همچنین عملکرد نهچندان خوب آنها بود.
اما با ورود ایمپلنت دندان به این عرصه، این مشکلات بهطور کامل برطرف شد. در این روش، از یک پایه تیتانیومی که با بافت دهان سازگار بود، بهجای ریشه دندان استفاده کردند تا بتوانند علاوهبر ثبات، عملکرد بهتری برای تاج دندان ایجاد کنند.
از ایمپلنت میتوان برای جایگزینی یک یا حتی چند دندان استفاده کرد. امروز حتی روشهای جدیدی به این حوزه معرفی شده که میتوان پروتز را هم روی چند پایه ایمپلنت قرار داد.
دریافت مشاوره
دلایل ازدسترفتن دندان و نیاز به ایمپلنت
دلایل زیادی وجود دارد که دندان فرد ازدست رفته و نیاز به ایمپلنت دندان پیدا میکند. در ادامه برخی از مهمترین دلایل از دست رفتن دندان را مورد بررسی قرار می دهیم :
- پوسیدگی وسیع که سبب ازبینرفتن قسمت اعظمی از تاج دندان شده و دیگر امکان نگهداری دندان وجود نداشته باشد. در این شرایط معمولا کشیدن آن و جایگزینی با ایمپلنت در طرح درمان قرار میگیرد.
- گاهی اوقات دندان بهدلیل شکستگی بخشی از ریشه آن قابل نگهداری نیست.
- افرادی که به دندان قروچه مبتلا هستند، ممکن است در گذشت زمان، برخی از دندانهای خود را ازدست بدهند.
- گاهی اوقات بهدلیل وجود بیماری لثه و پیشرفت آن، دندان لق شده و نیاز به کشیدن خواهد داشت. افرادی که مبتلا به بیماری پریودنتیت هستند، در معرض خطر از دست دندانهای خود قرار دارند.
برخی از مواقع بهدلیل ضربهای که به صورت و دندان وارد میشود، احتمال ازدسترفتن آن وجود دارد
برای انجام ایمپلنت دندان، چه شرایطی باید داشته باشیم؟
توجه داشته باشید که همه افراد کاندیدای مناسبی برای دریافت این درمان نیستند. در واقع دندانپزشک قبل از اینکه این درمان را انجام دهد، شرایط بیمار را بررسی میکند. برای دریافت ایمپلنت باید شرایط زیر را داشته باشید:
- استخوان فک شما باید بهطور کامل رشد کرده باشد. استخوان فک کودکان و نوجوانان معمولا نابالغ بوده و هنوز رشد آن متوقف نشده است. به همین دلیل، نمیتوان برای این افراد از ایمپلنت دندان استفاده کرد.
- برای کاشت ایمپلنت باید در ناحیه کاشت ساپورت استخوانی کافی وجود داشته باشد. بهعنوان مثال، اگر فردی دچار تحلیل استخوان فک شده باشد، نمیتواند از این درمان بهرهمند شود. برای چنین فردی نیاز است یکسری درمانهای مکمل انجام شود.
- درصورتیکه استخوان فک کافی برای کاشت ایمپلنت نداشته باشید، باید حداقل شرایط انجام پیوند استخوان را داشته باشید.
- برای انجام ایمپلنت دندان، لازم است که بیمار از بافت دهانی سالمی برخوردار باشد.
- برای اینکه بتوانید از این درمان برخوردار شوید، باید رعایت بهداشت خوبی داشته باشید. درصورتیکه بهداشت دهان خوبی نداشته باشید، درمان شما با شکست مواجه خواهد شد.
- یکی دیگر از شرایط دریافت ایمپلنت، نداشتن مشکل سیستمیک است. بهعنوان مثال، افرادی که دیابت داشته و بیماریشان کنترلشده نیست، کاندیدای خوبی برای انجام این درمان نخواهند بود. احتمال شکست درمان در این بیماران بسیار بالا است.
برای ایمپلنت کردن دندان خود نیاز به راهنمایی دارید؟
شما میتوانید از طریق ارتباط مستقیم با مشاوران عارف کلینیک پاسخ همه سئوالات خود را دریافت کنید!
مزایای کاشت ایمپلنت دندان
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، کاشت ایمپلنت با مزایای زیادی همراه است. در ادامه مهمترین مزیتهای دریافت چنین درمانی را بیان کردهایم.
1. دوام بسیار بالا ایمپلنت
یکی از مزایایی که این درمان دارد، دوام تقریبا مادامالعمر آن است. ایمپلنت دندان بهطور معمول بیشتر از 15 سال ماندگار بوده و میتواند همانند یک دندان طبیعی عمل کند. حتی خیلی از اوقات درصورتیکه بیمار نکات مراقبتی و بهداشت دهان را بهخوبی رعایت کند، ماندگاری ایمپلنت بیشتر از 15 سال و حتی تا پایان عمر خواهد بود.
توجه داشته باشید که عمر مفید ایمپلنت دندان نسبت به پروتز کامل و بریج بیشتر است. همچنین، عملکرد آن نسبت به این درمانها بالاتر بوده و به دندان طبیعی نزدیکتر است.
2. پیشگیری از تحلیل استخوان فک در ایمپلنت
اگر دندانی را از دست بدهید، جای خالی آن در استخوان فک به مرور زمان دچار تغییراتی میشود. بهعنوان مثال، در اکثر مواقع، استخوان فک در آن ناحیه دچار تحلیل میشود.
در درمانهایی مثل بریج و پروتز کامل نیز احتمال تحلیل استخوان وجود دارد. اما در ایمپلنت دندان با توجه به اینکه در استخوان فک بیمار پایهای از جنس تیتانیوم قرار میگیرد، دیگر چنین تغییراتی ایجاد نمیشود.
در واقع پایه ایمپلنت همانند ریشه در استخوان قرار گرفته و از واردشدن فشار و تحلیل آن جلوگیری میکند. این در حالی است که دندانهای مصنوعی با افزایش فشار به استخوان فک، سبب تحلیل بیشتر آن میشود.
3. ظاهر طبیعی با کاشت ایمپلنت دندان
در کاشت ایمپلنت، معمولا بعد از مدتی روی پایه آن تاجی از جنس سرامیگ گذاشته می شود. این تاج معمولا همرنگ با سایر دندانهای فرد طراحی میشود و ظاهری کاملا طبیعی برای وی ایجاد میکند.
ذکر این نکته لازم است که این درمان علاوهبر زیبایی مناسب، میتواند راحتی بیمار را هم تامین کند. در واقع فرد میتواند همانند یک دندان طبیعی از ایمپلنت استفاده کند.
4. جلوگیری از حرکت سایر دندانها با ایمپلنت دندان
یکی از مشکلاتی که بعد از ازدسترفتن دندان ایجاد میشود، حرکت دندانهای کناری بهسمت فضای خالی ایجادشده است. این حرکت میتواند نظم آنها را برهم زده و سبب مشکلاتی در جویدن و زیبایی فرد شود.
کاشت ایمپلنت با پرکردن فضای خالی ایجادشده، بهخوبی میتواند از این مشکل جلوگیری کند. با این کار، سلامت سایر دندانها نیز حفظ خواهد شد.
5. جلوگیری از تغییرات چهره با ایمپلنت
یکی از عوارضی که بعد از کشیدن دندان ایجاد میشود، تغییرات در فک و چهره بیمار است. بهعنوان مثال، پوست فرد حالت افتاده بهخود گرفته و گونه بیمار فرورفته دیده میشود.
معمولا این مشکلات در اثر تحلیل استخوان فک ایجاد میشود. ایمپلنت دندان با حفظ استخوان فک، میتواند از بروز عوارض بعد از کشیدن جلوگیری کرده و در زیبایی تاثیر زیادی بگذارد.
6. تجربه عملکردی مشابه دندان طبیعی با ایمپلنت
یکی از مشکلاتی که پروتزهای کامل و بریجهای دندانی برای بیمار ایجاد میکند، عملکردی بهمراتب ضعیفتر از دندان طبیعی است. در واقع خیلی از بیماران نمیتوانند همانند قبل به جویدن غذا و تلفظ کلمات بپردازند.
اما ایمپلنت با توجه به اینکه ساختاری مشابه دندان طبیعی دارد، میتواند بهخوبی این مشکل را برطرف کند. بیمارانی که از این درمان استفاده میکنند، معمولا از عملکرد مشابه آن با دندان طبیعی رضایت دارند
مزایای ایمپلنت نسبت به پروتز کامل
ایمپلنت نسبت به درمانهای سنتی مثل پروتز کامل، از مزایای زیادی برخوردار است و به همین دلیل، امروز بیشتر از این روش استفاده میشود. مزایای آن شامل موارد زیر است:
- معمولا دوام و عمر ایمپلنت نسبت به پروتز کامل بسیار بیشتر است.
- معمولا ظاهر و عملکرد ایمپلنت نسبت به پروتز، بیشتر به دندان طبیعی شبیه است.
- برخلاف پروتز، در جلوگیری از تحلیل استخوان نقش دارد.
- عوارض بعد از ایمپلنت بسیار کمتر از دندان مصنوعی است.
نحوه کاشت ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت باید طبق اصول آن و طی یکسری مراحلی انجام شود تا احتمال موفقیت آن افزایش یابد. بهطور معمول، کاشت ایمپلنت طی مراحل زیر انجام میشود.
1. معاینه بیمار و پیوند استخوان درصورت نیاز برای ایمپلنت
در ابتدا دندانپزشک شرایط بیمار را بهطور کلی بررسی میکند. بهعنوان مثال، فرد باید تمامی شرایط دریافت این درمان را داشته باشد. درصورتیکه یکی از شرایط را نداشته باشد، از درمانهای مکمل کمک گرفته میشود.
خیلی از بیماران با توجه به اینکه مدت زیادی از زمان کشیدن دندانشان میگذرد، دچار تحلیل استخوان میشوند. به همین دلیل، در اکثر این کیسها نیاز است از پیوند استخوان کمک گرفته شود.
زمانی که ضخامت استخوان فک بهاندازه کافی نباشد، پایه ایمپلنت نمیتواند بهخوبی در آن ثابت بماند. در این صورت، با توجه به فشار زیادی که در حین جویدن به پایه ایمپلنت وارد میشود، درمان با شکست مواجه خواهد شد.
2. قراردادن پایه ایمپلنت
بعد از بررسی کامل شرایط بیمار، دندانپزشک با انجام جراحی، پایه ایمپلنت دندان را داخل استخوان فک قرار میدهد. این پایه با توجه به اینکه سازگاری خوبی با بافت بدن دارد، سبب تحریک استخوانسازی در آن ناحیه میشود.
معمولا بعد از چند ماه، اطراف پایه تیتانیومی استخوان تشکیل شده و سبب ثبات آن در این ناحیه میشود. بعد از آن نوبت به قراردادن اباتمنت دندان میرسد.
3. قراردادن اباتمنت ایمپلنت در استخوان فک
در این مرحله، جراح بافت لثه را برش میزند تا دسترسی و دید کافی به محل مورد نظر داشته باشد. سپس اباتمنت را به پایه ایمپلنت متصل کرده و صبر میکند بهبودی بافت لثه حاصل شود.
توجه داشته باشید، درصورتیکه دندانپزشک چند ماه بعد از کاشت پایه ایمپلنت برای قراردادن اباتمنت اقدام کند، جزء درمانهای 2 مرحلهای محسوب میشود. اما گاهی نیز دندانپزشک ترجیح میدهد بهجای قراردادن اباتمنت و انجام جراحی دوباره، آن را همزمان با پایه ایمپلنت در فک قرار دهد. با این کار، عوارض ناشی از جراحی دوم کاهش مییابد.
4. ساخت تاج برای ایمپلنت دندان
در مرحله آخر و بعد از اینکه بهبودی بیمار حاصل شد، دندانپزشک کار قالبگیری را انجام داده و آن را برای ساخت تاج دندان به لابراتوار ارسال میکند. تاج دندانی که ساخته میشود، به اباتمنت ایمپلنت متصل خواهد شد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید: «کجا ایمپلنت کنم»
ایمپلنت دندان چه معایبی دارد؟
علیرغم مزایای زیادی که برای این درمان معرفی کردیم، معایبی هم بههمراه خواهد داشت. در زیر به برخی از این معایب اشاره کردهایم:
- یکی از مهمترین معایب این درمان، هزینه بالای آن نسبت به بقیه روشهاست.
- پروسه درمان نسبتا طولانی بوده و معمولا به چند ماه زمان نیاز دارد.
- این روش نیاز به جراحی داشته و به همین دلیل، بروز عوارض بعد از آن اجتنابناپذیر است.
- همه بیماران کاندیدای مناسبی برای انجام این درمان نیستند.
عوارض بعد از ایمپلنت دندان
با توجه به اینکه برای کاشت ایمپلنت نیاز به برش بافت لثه و جراحی است، معمولا یکسری عوارض بعد از آن بروز پیدا میکند. توجه داشته باشید که برخی از آنها طبیعی بوده و مشکلی ایجاد نمیکند.
- درد و تورم بعد از این درمان و بهدنبال ایجاد التهاب در بافت لثه طبیعی است. این عارضه نیاز به زمان کوتاهی برای برطرفشدن دارد.
- با توجه به برشی که در بافت لثه ایجاد میشود، احتمال بروز خونریزی بعد از آن وجود دارد.
- گاهی اوقات و در پی عدم رعایت درست بهداشت دهان، عفونت در ناحیه ایمپلنت نمایان میشود. در این صورت، احتمال شکست درمان بالا خواهد رفت.
- توجه داشته باشید که برخی از عوارض بعد از این درمان، مربوط به تزریق داروی بیحسی است. بهعنوان مثال، فرد ممکن است دچار تریسموس شده و تا مدتی در بازکردن دهان خود مشکل داشته باشد.
- گاهی اوقات بهدلیل تخصص ناکافی دندانپزشک، ممکن است به دیواره سینوس آسیب وارد شده و سبب سوراخشدن آن شود. در این شرایط، احتمال بروز برخی عوارض دیگر نیز وجود دارد.
بهبودی بعد از کاشت ایمپلنت دندان چقدر زمان نیاز دارد؟
بهطور کلی، اکثر بیماران بعد از حدود 3 روز میتوانند به زندگی روزمره و فعالیتهای عادی خود بپردازند. اما باز هم ممکن است یکسری محدودیتها تا چند ماه وجود داشته باشد.
معمولا چند ماه زمان نیاز است تا پایه ایمپلنت با استخوان فک جوش خورده و بتوان اباتمنت را به آن متصل کرد. این زمان در هر فرد ممکن است بسته به شرایطی که دارد، متفاوت باشد.
توجه داشته باشید که این زمان، یکی از مهمترین دورههایی است که نیاز به رعایت مراقبتهای بعد از این درمان دارد. درصورتیکه نکات مراقبتی بهدرستی رعایت نشود، احتمال شکست درمان ایمپلنت دندان وجود دارد.
چه مدت بعد از کشیدن دندان می توان کاشت ایمپلنت را انجام داد؟
زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت دندان بعد از کشیدن دندان بستگی به شرایط فردی و وضعیت استخوان فک دارد. در بسیاری از موارد، پیشنهاد میشود که حدود ۲ تا ۳ ماه بعد از کشیدن دندان، ایمپلنت کاشته شود تا اطمینان حاصل شود که محل کشیدن دندان به اندازه کافی التیام یافته است.
اما در برخی موارد، اگر استخوان فک به اندازه کافی سالم و مناسب باشد، میتوان بلافاصله بعد از کشیدن دندان، ایمپلنت را نیز کاشت. این روش "کاشت همزمان" نامیده میشود.
بهتر است با دندانپزشک یا جراح فک و صورت خود مشورت کنید تا بر اساس وضعیت خاص شما، بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت را تعیین کند.
جمعبندی
اگر بهدنبال یک روش ایدهآل و دائمی برای جایگزینکردن دندانهای ازدسترفته خود هستید، ایمپلنت دندان یکی از بهترین درمانهایی است که میتوانید از آن بهرهمند شوید. ایمپلنت عملکرد نسبتا مشابهی با دندان خود شما داشته و مشکلی در جویدن نخواهید داشت.
در این سالها، ایمپلنت توانسته محبوبیت بیشتری نسبت به پروتز و حتی بریج دندانی بهدست آورد. این محبوبیت بهلطف مزایای زیادی است که این درمان شامل میشود.