یکی از مواردی که وجودش باعث احساس ناخوشی زیادی در بیمار می شود وجود جرم پشت دندان جلو می باشد. وجود جرم در پشت دندان های جلو به خاطر سایه سیاه رنگ آن تاثیر منفی در زیبایی فرد میگذارد. علاوه بر آن می تواند باعث به وجود آمدن بوی بد در حفره ی دهان و ایجاد پوسیدگی های دندان و بیماری های لثه ای بشود.
وجود جرم در پشت دندان های جلو علاوه بر اینکه بر سلامتی و زیبایی فرد تاثیر می گذارد می تواند بر روابط اجتماعی فرد هم تاثیر بگذارد. در حقیقت فرد بیمار به خاطر ترس از آشکار شدن زشتی نمای حفره دهان و بوی بد حفره دهان خود، از صحبت کردن و نزدیک شدن به سایر افراد خودداری می کند و این حالت می تواند به شدت برای فرد زیان آور باشد.
در این مقاله سعی بر آن داریم که بر آگاهی خود درباره جرم پشت دندان جلو بیفزاییم پس با ما همراه باشید.
علت جرم پشت دندان جلو
قبل از اینکه بخواهیم لغت جرم و علت آن را توضیح دهیم باید به لغت پلاک بپردازیم. پلاک یک بیوفیلمی متشکل از لایه ای چسبنده و نرم می باشد که معمولا بی رنگ یا گاهی مایل به زرد می باشد و بر روی سطح دندان های شما ایجاد می شود. پلاک می تواند در تمام قسمت های حفره دهان ایجاد شود ولی بیشتر روی دندان ها ایجاد می شود.
در حقیقت هنگامی که مواد موجود در بزاق شروع به رسوب کردن روی دندان میکنند و لایهای به نام پلاک دندان تشکیل میدهند، پلاک های دندانی حاوی میلیونها باکتری میباشند که از مواد غذایی که ما هر روز مصرف می کنیم کسب انرژی می کنند.
با طی زمان در صورتی که پلاک های دندانی با روش های عادی رعایت بهداشت از بین نروند، باکتری های موجود در پلاک شروع به رسوب گذاری می کنند و باعث سخت شدن پلاک در طول 2 یا 3 روز آینده می شوند که این فرایند باعث تبدیل پلاک به جرم دندانی (تارتار) میشود.
پس در حقیقت جرم دندانی یا تارتار به رسوبات زرد رنگ یا قهوهای رنگی گفته می شوند که زمانی که پلاکها بروی دندانهای سخت می شوند ایجاد می گردند.
(همانطوری که همه تان دیده اید و می دانید رنگ طبیعی دندان ها در حالت عادی و بدون هیچ تغییری می تواند سفید یا زرد مایل به سفید باشد) از آنجایی که جرم های تشکیل شده بر روی دندانها بسیار محکم و قوی به مینای سطح دندان ها اتصال دارند، تنها راه برای از بین بردن آن استفاده از روشهای درمانی دندانپزشکی در مطب میباشد.
پس جرم همان پلاک معدنی شده می باشد. بنابراین مراحل ابتدایی تشکیل جرم با تشکیل پلاک یکسان می باشد. نکته قابل توجه این است که سرعت این روند معدنی شدن در تمام افراد یکسان نمی باشد و در حقیقت بررسی ها نشان داده است که کسانی که در بزاق خودشان میزان املاح کلسیم و فسفر بیشتری دارند در حفره ی دهانشان جرم سنگین تری نسبت به افرادی که در بزاقشان میزان املاح کلسیم و فسفر کمتری دارند ایجاد می شود.
پس نیاز افراد برای مراجعه به دندانپزشک جهت بررسی و حذف جرم ها یکسان نمی باشد و یکسری از افراد نیاز دارند که وقت بیشتری را جهت این امر اختصاص دهند.
جرم پشت دندان جلو:
مناطقی خاصی مثل پشت دندان جلو مناطقی مستعد برای تشکیل بیشتر جرم می باشند مثلا:
در بعضی مناطق داخل دهان مثل قسمت های مجاور به زبان در دندانهای قدامی فک پایین دسترسی خوبی برای مسواک وجود ندارد و توسط مسواک زدن به خوبی تمیز نمی شوند.
استفاده از مسواک های کودکان با سرهای کوچکتر برای از بین بردن جرم پشت دندان جلو توصیه میشود. همانطور که قبلا هم گفته شد در برخی از افراد که دارای بزاقی با املاح معدنی بسیاری هستند، شاهد تشکیل جرم بیشتری در این افراد هستیم.
با توجه به وضعیت این افراد رعایت بهداشت دقیق شامل مسواک زدن منظم و جرم گیری دندان ها به شدت توصیه میشود. در این افراد اغلب با دیدن مقدار زیادی جرم پشت دندان جلو میتوان به این نتیجه رسید که وقت آن است که برای فرد جرمگیری انجام شود. کسانی که استعمال دخانیات دارند و مواد مخدر مصرف می کنند، استعداد بیشتری برای تشکیل جرم دندان دارند.
افرادی که انواع خاصی از داروها مانند داروهای ضدافسردگی، داروهای کاهنده و کنترل فشارخون را مصرف می نمایند که دهانشان را خشک می نماید جرم بیشتری دارند.
از آنجایی که این کاهش بزاق بیشتر در دندان های قدامی پایین دیده می شود می توان نتیجه گرفت که تشکیل جرم در پشت دندان های قدامی پایین بیشتر افزایش می یابد.
در افرادی که دندان های مرتبی ندارند و منظم نیستند احتمال تشکیل جرم بیشتر می شود، چون در این حالت پلاک به خوبی برداشته نمی شود و بیشتر گیر می افتد. بنابراین باعث تشکیل بیشتر جرم دندان خصوصا جرم پشت دندان جلویی می شود.
روش از بین بردن جرم پشت دندان
همانطور که توضیح داده شد جرم پشت دندانها به دلایل بسیار متفاوتی ممکن است ایجاد شود مانند مصرف برخی داروهای خاص و خوراکیهایی خاص یا کشیدن سیگار. در حالتی که بهداشت دهان و دندان فرد مناسب نباشد، ما شاهد افزایش سرعت ایجاد جرم می باشیم و این حالت برای نواحی از دهان که دسترسی به آنها سخت تر است، مثل پشت دندانها بیشتر می باشد.
در این قسمت به طور ویژه به بررسی روش های از بین بردن جرم پشت دندان میپردازیم. قبل از هر چیزی باید به یاد داشته باشید که قطعا بهترین راه برای روش از بین بردن جرم پشت دندان ها، جلوگیری از ایجاد جرم با رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان می باشد پس قطعا اولین پله در حذف جرم دندان ها، رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد.
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه میکند که روزی دوبار با خمیر دندان فلوراید، دندانها را مسواک کنید. همچنین توصیه میکنند روزانه یک بار از نخ دندان استفاده شود.
در مورد نواحی که گیر غذایی دارند سعی کنید ابتدا با نخ دندان، باقیماندهی غذا و جرم را از بین دندانها و نواحی دور از دسترس خارج کرده و بعد از آن، با مسواک جرم را از روی سطح دندانها پاک نمایید.
هنگامی که جرم دندانی ایجاد شد دیگر مسواک زدن به تنهایی نمی تواند این جرم را حذف کند و نیاز به مداخله دندانپزشک برای حذف جرم می باشد.
این عمل حتما باید در مطب با استفاده از ابزار های خاصی صورت گیرد که از ایجاد آمدن خطر آسیب رساندن به دندان ها جلوگیری کند. به خاطر داشته باشید غفلت از عمل جرم گیری می تواند مشکلات اساسی برای بیمار ایجاد نماید.
چون وجود جرم دندانی می تواند باعث ایجاد پوسیدگی های شدید دندانی و بیماری های لثه ای شدید بشود که عوارض آن ها می تواند بسیار مخرب تر باشد در عین حال که درمان آن هم مشکل تر و پر هزینه تر می شود.
این نکته اساسی را به یاد داشته باشید که جرم و پلاک میکروبی مهم ترین عامل اتیولوژیک بیماری های پریودنتال می باشند و اگر بیمار و دندانپزشک بتوانند آن را به خوبی کنترل کنند، پیش آگهی به سمت خوب متمایل می شود.
مراجعه های منظم به دندانپزشک به شدت میتواند در جلوگیری از مشکلات دهان و دندان موثر باشد. در طی معاینات ابتدا دندانپزشک تمام حفره دهان از جمله دندانها را معاینه میکند و به بررسی علائم احتمالی وجود پوسیدگی های اولیه دندانی و بیماری های لثه ای (پریودنتال) می پردازد و سپس اقدام به حذف هرگونه جرم (تارتار) از روی سطح دندان ها (به خصوص پشت دندانها) میکند.
یکی از درمان هایی دندانپزشک معمولا در کنار جرمگیری اقدام به انجام آن می کند فلورایید تراپی برای جلوگیری و کاهش پوسیدگی های دندانی می باشد.
سخن پایانی
طبیعتا هر مقدار که بهداشت دهان و دندان خود را بیشتر رعایت کنید و بیشتر مراقبت دندانهای خود باشید، جرم کمتری بر روی آنها ایجاد می شود. به یاد داشته باشید که حتما حتما باید حداقل دوبار مسواک در طول روز بزنید و یکبار نخ دندان بکشید تا از ایجاد جرم بیشتر روی دندان ها، جلوگیری شود.
حتما برای انجام معاینات به صورت منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در صورتی که احساس می کنید که دندان های شما به جرم گیری نیاز دارند حتما به دندانپزشک خود بگویید تا دندان های شما را جرم گیری نمایند. زیرا اگر هرچه زودتر به مشکلات دهان و دندان خود رسیدگی نمایید، درمان آسانتر و ارزانتری خواهید داشت.
با توجه به اطلاعات ذکر شده برای اینکه یک درمان موفق داشته باشید باید به یک دندانپزشک با مهارت و کاربلد مراجعه نمایید. عارف کلینیک یکی از مجهزترین کلینیکهای درمانی میباشد که بهترین خدمات درمان جرمگیری را به مردم عزیز ارائه می کند.
چنانچه قصد انجام جرم گیری دندان در کرج را دارید، ما در عارف کلینیک با بررسی دقیق و ارزیابی از بیماران، در مورد نحوه ی درمان بیماران تصمیم می گیریم. پس با رزرو مشاوره رایگان از کلینیک دکتر عارف، ابتدا از وضعیت دندان های خود و بهترین روش درمان آگاه شوید و سپس بهترین خدمات را دریافت کنید.
سوالات متداول:
چند مدت پس از درمان جرم گیری دندان می توانیم غذا بخوریم؟
ما بعد از درمان جرمگیری ممنوعیتی برای غذا خوردن نداریم و می توانیم بلافاصله بعد از جرمگیری و بروساژ دندان غذا بخوریم مگر در حالت ایجاد حساسیت های دندانی که در این حالت توصیه می شود تا زمان برطرف شدن حساسیت، از مصرف غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد دوری کنیم این حساسیت دندان اغلب در طی چند روز از بین می روند.
آیا درمان جرمگیری دندان دردناک می باشد؟
به طور نرمال جرم گیری درد ندارد و برای انجام این کار نیازی به تزریق بی حسی نمی باشد ولی در شرایطی جرم گیری می تواند باعث ایجاد حساسیت های دندانی می شود و معمولا به صورت خود به خودی بهبود می یابد.
آیا جرمگیری برای دندان ها ضرر دارد؟
به خاطر اینکه آگاهی در این زمینه کم می باشد، برخی اطلاعات غیر صحیح در بین مردم ایجاد شده است و برخی فکر می کنند جرمگیری می تواند باعث آسیب رساندن به دندان ها بشود در حالی که این طرز تفکر اشتباه می باشد.
اگر جرم گیری برای فردی که نیازمند آن باشد صورت نگیرد، از بین رفتن لثه و استخوان و لق شدن دندان اتفاقاتی هستند که برای فرد مذکور با گذشت زمان صورت اتفاق می افتند. پس برای جلوگیری از این اتفاق باید جرم های دندان ها را به موقع برداشت.
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”