نویسنده: دکتر مصطفی عارف
درد دندان بعد از ارتودنسی
یکی از سوالات رایجی که برای افراد در زمینه درد ارتودنسی پیش می آید این است که آیا ارتودنسی درد دارد؟ در رابطه با این موضوع باید گفت که بسیاری از افراد ناراحتی ناشی از انجام ارتودنسی را با درد دندان بعد از ارتودنسی اشتباه میگیرند. بنابراین شما باید بدانید که درد یک حس ناخوشایند است و فرد از شدت درد احساس میکند که به بافتهای دهان و دندان آسیب میرسد.
گاهیاوقات این حس آزاردهنده نخواهد بود و فرد توان تحمل آن را خواهد داشت، اما در برخی از مواقع این درد شدت میگیرد، بهطوریکه تحمل آن از توان فرد خارج میشود. در چنین موقعیتی باید برای تسکین درد دندان بعد از ارتودنسی اقداماتی را انجام داد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
آیا ارتودنسی با براکتهای ارتودنسی با درد همراه است؟
اگر برای برطرف کردن عدم هماهنگی بین دندانهای خود به فکر انجام ارتودنسی با براکت هستید، باید بدانید که قرار دادن براکتها روی دندان دردی ندارد و طی مدتزمان یک الی دو ساعتی که طول میکشد، شما دردی را حس نخواهید کرد.
ارتودنتیست طی این زمان بندها را دور دندانهای مولر عقب قرار میدهد و ممکن است بیمار در این زمان کمی فشار به دندانها را حس کند. در ادامه چسبی روی دندانها ریخته میشود که این چسب نه مزهی بدی دارد و نه برای سلامتی خطرناک است.
پس از آن براکتها با استفاده از یک سیم بهم وصل میشوند تا بتوانند با فشاری که وارد میکنند، فرم دندانها را تغییر دهند.
علت درد دندان بعد از ارتودنسی، همین فشاری است که براکتها و سیمها به دندانها وارد میکنند، بهطوریکه شما چند ساعت پس از انجام ارتودنسی، در دندانها و لثههای خود احساس سوزش خواهید کرد.
این درد در اکثر مواقع تا یک هفته حس خواهد شد و شما طی این بازهی زمانی به براکتها و فشاری که وارد میکنند، عادت خواهید کرد. باید متذکر شد که تا زمان عادت کردن شما به براکتها ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- هنگام جویدن به دندانها و لثه فشار وارد میشود که این فشار با درد همراه خواهد بود.
- ممکن است در گونههای خود احساس سوزش داشته باشید.
- گوش درد ارتودنسی از دیگر مواردی است که اکثر افراد آن را تجربه میکنند.
- بریدگیهای جزئی و زخم روی زبان بهدلیل برخورد زبان به براکتها
درد ارتودنسی در جلسات فعالسازی
ارتودنسی یک درمان مناسب برای حل کردن مشکلات مربوط به کج بودن دندانها است و میتواند با فشاری که به دندانها وارد میکند این مشکل را حل کند.
حال شاید برای شما سوال پیش آید که فرایند این درمان چقدر زمان میبرد و درد ارتودنسی چه قدر طول میکشد؟ در پاسخ به این دست از سوالات نمیتوان جوابی قطعی داد، زیرا برای پاسخ به آنها باید به عوامل مختلفی توجه داشت.
برای مثال میزان عدم هماهنگی دندانها و مشکلات دهان و دندان از جمله مواردی هستند که میتوانند در پاسخ به این سوالات تاثیرگذار باشند؛ اما بهطورکلی باید گفت اکثر افراد باید به مدت 2 سال از براکتها استفاده کنند تا دندانها فرم درست خود را پیدا کنند.
البته زمانی که براکتها روی دندانها قرار میگیرند، باید هرچند هفته یکبار برای تنظیم و بررسی وضعیت آنها به ارتودنتیست خود مراجعه کنید. در طول زمان بین جلسات، به دلیل جابهجایی دندانها فشار کمتری به آنها وارد میشود، اما زمانی که شما برای بررسی وضعیت نزد ارتودنتیست خود میروید، او دوباره سیمها و دیگر دستگاهها را سفت میکند تا فشار بیشتر شود.
بنابراین در پاسخ به سوال درد ارتودنسی چه قدر طول میکشد باید گفت که این موضوع تا حدودی به میزان زمانی که نیاز است شما از ارتودنسی استفاده کنید بستگی دارد.
چنانچه قصد دارید درباره مدت زمان درمان ارتودنسی دندان بیشتر بدانید میتوانید مقاله ارتودنسی دندان چه مدت طول میکشد را مطالعه کنید.
درد ارتودنسی در پایان کار
تابهاینجا در رابطه با علت درد دندان بعد از ارتودنسی صحبت کردیم، اما شاید سوال پیش آید که آیا کندن براکت ارتودنسی درد دارد؟ اول از هرچیزی باید گفت که تمام فرایندهای مربوط به دندان، حداقل درد را دارند.
از همین رو درد دندان بعد از برداشتن ارتودنسی نیز طبیعی است و جای هیچ نگرانی وجود ندارد. البته این پایان کار نیست، زیرا ارتودنتیست ریتینرهایی را برای دندانهای شما آماده میکند و آنها را روی دندانها قرار میدهد تا با این کار مانع جابهجایی دوبارهی دندانها شود. این مرحله دردی ندارد و بهسادگی انجام میشود.
راههای تسکین درد ارتودنسی
درد ارتودنسی برای برخی از افراد که آستانه درد بالایی دارند قابل تحمل است، اما در این میان افرادی هستند که نمیتوانند درد ناشی از ارتودنسی را تحمل کنند. از همین رو این دست از افراد باید از روشهای تسکین درد دندان بعد از ارتودنسی کمک بگیرند.
بیحسیهای موضعی و مسکنها:
شما میتوانید میزان درد خود را با ارتودنتیست در میان بگذارید تا مسکن و داروهای بیحسی موضعی را برای شما تجویز کند. در بسیاری از مواقع، دندانپزشک برای روزهای ابتدایی داروهایی را تجویز میکند تا با مصرف آنها درد و التهاب اولیه دندانها را کاهش دهید.
کمپرس یخ:
گذاشتن کمپرس یخ روی لثه، میتواند درد و فشار ناشی از ارتودنسی را کاهش دهد. گاهیاوقات خود پزشک در همان لحظات اولیه برای شما از کمپرس یخ استفاده میکند تا درد شما افزایش پیدا نکند.
موم و وکسهای ارتودنسی:
گاهیاوقات درد بعد از ارتودنسی، ناشی از زخمهای ایجاد شده روی لثه و زبان است. شما باید در صورت مواجه با چنین موردی، حتما آن را به پزشک خود اطلاع دهید تا برای شما مومها و وکسهای ارتودنسی تجویز شود.
این مواد میتوانند قسمتهای تیز و لبهدار براکتها را بپوشانند و مانع زخم شدن دهان و لثه شوند.
آب و نمک:
یکی دیگر از راههای تسکین درد دندان بعد از ارتودنسی، استفاده از آب و نمک است. این محلول میتواند به التیام زخمهای دهان و لثهی شما کمک و از عفونی شدن آنها جلوگیری کند.
جمعبندی
همانطورکه مطالعه کردید، ما در این مقاله درباره درد ارتودنسی دندان صحبت کردیم و به سوال ایا ارتودنسی درد دارد پاسخ دادیم. اما با این حال راهکارهایی را نیز در جهت تسکین درد دندان بعد از ارتودنسی در اختیارتان گذاشتیم که میتوانید با استفاده از آنها شدت درد را کاهش دهید و راحتتر با شرایط سازگار شوید.
چنانچه قصد دارید با مزیت های انجام درمان در عارف کلینیک بیشتر آشنا شوید پیشنهاد میکنم مقاله ارتودنسی در کرج را مطالعه کنید.
سوالات متداول:
یکی از سوالاتی که برای اکثر افراد پیش میآید، این است که آیا ارتودنسی نیاز به بیحسی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت خیر. در هیچ یک از مراحل ارتودنسی به استفاده از بیحسکننده نیاز نیست و ارتودنتیست تمام مراحل لازم را بدون نیاز به بیحسی انجام خواهد داد.
در پاسخ به سوال آیا ارتودنسی آمپول دارد یا خیر نیز باید گفت در طی این درمان هیچ تزریقی انجام نمیشود و جای نگرانی در رابطه با این موضوع وجود ندارد.
دردی که قرار دادن براکتها روی دندان دارد، کندن آنها نخواهد داشت؛ پس نگرانی از بابت برداشتن براکتها نداشته باشید، زیرا این کار در مدتزمان کمتر و با سادگی بیشتر انجام خواهد شد.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
اطلاعات خود را درباره ارتودنسی دندان افزایش دهید
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”