نویسنده: دکتر مصطفی عارف
بهترین سن برای ارتودنسی
انتخاب بهترین سن برای ارتودنسی از جمله موضوعاتی است که توجه به آن اهمیت بالایی دارد. همانطور که میدانید ارتودنسی دندان در تمام سنین قابل انجام است، اما حرکت استخوانها به کمک دستگاههای ارتودنسی در برخی از دورههای سنی راحتتر و سریعتر انجام خواهد شد و احتمال نیاز به جراحی در آینده را نیز کمتر خواهد کرد. اما بهترین سن ارتودنسی چه سنی است؟
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
چه سنی برای ارتودنسی مناسب است؟
بسیاری از افراد گمان میکنند که سن ارتودنسی دندان در دورهی نوجوانی و جوانی است، اما متخصصین ارتودنسی معتقد هستند که سن مناسب ارتودنسی برای کودکان 7 سال یا حتی زیر 7 سال است.
دلیل این موضوع این است که در سنین پایین و در دورهی کودکی مشکلات دهان و دندان بهشکل سادهتری تشخیص داده میشوند و قبل از آنکه به عارضه جدیتری تبدیل شوند درمان خواهند شد. بنابراین سن مناسب برای ارتودنسی دندان دوران کودکی است، زیرا درمان سادهتر انجام خواهد شد.
بهترین سن ارتودنسی در کودکان همانطورکه گفته شد از 7 سالگی است، اما این موضوع میتواند بسته به نوع و شدت ناهنجاری متفاوت باشد. برای مثال اگر فرد دچار مشکلات مربوط به فک باشد باید قبل از شروع بلوغ معاینه و بررسیهای لازم انجام شود تا درصورت نیاز درمان ارتودنسی تحتنظر یک متخصص ارتودنسی انجام شود.
همچنین باید گفت سن مناسب ارتودنسی کودکان پسر معمولا 9 سالگی و کودکان دختر 8 سالگی تعیین میشود، اما این سن قطعی و صددرصد نیست و امکان دارد با توجه به نوع هنجار فک و دندان تغییر کند.
از همین رو لازم است که حتما معاینه دقیقی توسط یک متخصص ارتودنسی انجام شود.
در نظر داشته باشید که اگر مشکلات فک و دندان در زمان مناسب درمان نشوند، میتوانند در ادامه مشکلاتی را به همراه داشته باشند، زیرا استخوان فک با افزایش سن سختتر میشود و دستگاه متحرک ارتودنسی دیگر توانایی حرکت دادن آن را نخواهد داشت و لازم است که در چنین شرایطی جراحی فک انجام شود.
در نتیجه میتوان گفت که تشخیص و درمان بهموقع جلو رخ دادن بسیاری از مشکلات دیگر را میگیرد.
حداکثر سن برای ارتودنسی چقدر است؟
یکی از سوالاتی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که آیا ارتودنسی سن خاصی دارد که در پاسخ به این سوال باید گفت ارتودنسی در سنین مختلفی قابل انجام است و در هر شرایطی میتواند به بهبود ناهنجاریهای مربوط به دهان و دندان کمک کند.
ارتودنسی در سنین بالا نیز میتواند نتیجهبخش باشد، اما مسلما یکسری عوارض و مشکلات را نیز به همراه خواهد داشت که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
عوارض ارتودنسی در سن بالا
- دوره درمان و مدت زمان لازم برای استفاده از بریسهای ارتودنسی طولانیتر خواهد شد.
- بهدلیل اینکه افزایش سن مشکلاتی چون پوسیدگی دندان، عفونت لثه، آسیب دیدگی مینای دندان و … را به همراه دارد و تمام این مشکلات باید در ابتدا درمان شوند، هزینه ارتودنسی در بزرگسالان افزایش پیدا خواهد کرد.
- با افزایش سن، استخوان فک حالت انعطافپذیری خود را از دست میدهد و شکلگیری دندانها و استخوانهای فک سختتر خواهد شد. در نتیجه در برخی از مواقع لازم است که بزرگسالان جراحیهای مربوط به فک را انجام دهند.
- سردرد و احساس ناراحتی در صورت در بزرگسالان بهصورت شدیدتری بروز پیدا خواهد کرد.
- احتمال بروز حساسیتهای دهانی و ایجاد زخم روی زبان و لثه در بزرگسالی بیشتر است.
- امکان برگشت درمان بیشتر است.
- در برخی از مواقع نتیجهی مطلوب و کارسازی حاصل نخواهد شد.
چنانچه قصد دارید با مضرات ارتودنسی بیشتر آشنا شوید میتوانید مقاله عوارض ارتودنسی را مطالعه کنید.
آیا میتوان از عوارض ارتودنسی بزرگسالان پیشگیری کرد؟
همانطورکه متوجه شدید، بهترین سن برای ارتودنسی دندان کودکی و نوجوانی است، اما با این حال بسیاری از افراد در بزرگسالی نیز اقدام به انجام این روش میکنند.
البته در بخش قبل با عوارض ارتودنسی در سنین بالا آشنا شدیم، حال تصمیم داریم در این بخش روشهایی را در جهت پیشگیری این عوارض موردبررسی قرار دهیم.
اگر از دسته افرادی هستید که عادتهای غلطی چون دندان قروچه دارید یا کارهایی چون جویدن سر مداد و خودکار، باز کردن درب بطری با دهان، شکستن مغز و تنقلات را انجام میدهید باید از انجام این کارها خودداری کنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان نیز بسیار اهمیت دارد، از همین رو توصیه میشود بهطور صحیح و منظم دندانهای خود را مسواک بزنید و حتما از نخ دندان و دهانشویه نیز استفاده کنید.
همچنین شما باید انجام ارتودنسی دندانهای خود را به یک متخصص ارتودنسی که تجربه و مهارت بالایی دارد بسپارید تا مطمئن باشید که از بهترین متریال و مواد استفاده میشود.
در ادامه نیز باید برای چکاپهای دورهای به کلینیک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که شرایط فک و دندانها مساعد است.
بهترین نوع ارتودنسی بزرگسالان
علاوهبر توجه به بهترین سن برای انجام ارتودنسی باید به نوع ارتودنسی نیز توجه داشت. در بزرگسالی معمولا افراد تمایلی به دیده شدن سیمهای ارتودنسی ندارند، از همین رو به سراغ روشهایی میروند که در آنها سیمهای ارتودنسی مشخص نباشد.
ارتودنسی نامرئی از روشهایی است که بزرگسالان میتوانند از آن استفاده کنند. چنانچه قصد دارید درباره ارتودنسی نامرئی بیشتر بدانید میتوانید مقاله ارتودنسی شفاف چیست را مطالعه کنید.
ارتودنسی لینگوال نیز از جمله روشهای ارتودنسی است که بریسهای آن داخل دهان و پشت دندانها نصب میشوند. البته ارتودنسی با براکتهای سرامیکی یا پلاکهای شفاف نیز برای بزرگسالان مناسب است.
بنابراین شرایط و نظرات خود را به دندانپزشک بگویید تا بهترین نوع ارتودنسی برای شما انتخاب شود.
جمعبندی
همانطورکه مطالعه کردید، در این مقاله به سوال بهترین سن برای ارتودنسی چه زمانی است پرداختیم و بهترین سن برای ارتودنسی کودکان و بزرگسالان را نیز گفتیم.
بنابراین شما میتوانید با هر سنی که دارید به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا بررسیهای لازم صورت گیرد و دندانپزشک تشخیص دهد که آیا شما نیازی به انجام ارتودنسی دارید یا خیر.
اگر قصد انجام ارتودنسی در کرج را دارید کلینیک دکتر عارف از بهترین کلینیکهایی است که بهترین کادر درمان را در اختیار دارد و دندانپزشکان میتوانند بهترین مشاوره را در رابطه با انجام ارتودنسی به شما بدهند تا بتوانید بهترین تصمیم را در رابطه با این روش درمانی بگیرید.
سوالات متداول:
ارتودنسی با هیچ محدودیت سنی همراه نیست و اگر فرد در سن 40 سالگی یا 30 سالگی برای درمان اقدام کند، میتواند این روش درمانی را انجام دهد. البته اگر مشکلات دندانی یا مربوط به لثه وجود داشته باشد، باید در ابتدا این مشکلات برطرف شوند.
افراد با هرسنی میتوانند نسبت به انجام ارتودنسی اقدام کنند، اما این نکته را درنظر داشته باشید که افزایش سن باعث سفت شدن استخوانهای فک میشود و طول درمان طولانیتر خواهد شد.
متخصصین ارتودنسی معمولا از 7 سالگی به بعد انجام ارتودنسی را مناسب میدانند. البته دربرخی مواقع قبل از 7 سالگی نیز این درمان انجام میشود؛ بنابراین این موضوع به نوع و شدت ناهنجاری بستگی دارد.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
اطلاعات خود را درباره ارتودنسی دندان افزایش دهید
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”