نویسنده: دکتر مصطفی عارف
آیا ارتودنسی عوارض دارد؟
آیا ارتودنسی عوارض دارد؟ آشنایی با عوارض ارتودنسی و مضرات ارتودنسی دندان از جمله موضوعاتی است که افراد باید از آن مطلع باشند. همانطورکه میدانید، ارتودنسی از جمله روشهای درمانی مربوط به حوزه دندانپزشکی است که به مرتب کردن دندانها میپردازد و باعث زیبایی بیشتر دندانها میشود.
اما آیا ارتودنسی عوارض دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که ارتودنسی نیز مانند هر روش دیگری علاوهبر فواید از یکسری معایب نیز برخوردار است و فردی که تصمیم به انجام ارتودنسی دارد، باید حتما از آنها مطلع شود.
از همین رو در ادامه به بررسی عوارض ارتودنسی دندان میپردازیم تا بهطورکامل با این موضوع آشنا شوید.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
عوارض ارتودنسی چیست؟
آشنایی با عوارض ارتودنسی از جمله موضوعاتی است که افراد متقاضی این روش باید از آن مطلع باشند. همانطورکه میدانید، ارتودنسی از جمله روشهای درمانی مربوط به حوزه دندانپزشکی است که به مرتب کردن دندانها میپردازد و باعث زیبایی بیشتر دندانها میشود.
اما آیا ارتودنسی عوارض دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که ارتودنسی نیز مانند هر روش دیگری علاوهبر فواید از یکسری معایب نیز برخوردار است و فردی که تصمیم به انجام ارتودنسی دارد، باید حتما از آنها مطلع شود.
از همین رو در ادامه به بررسی عوارض ارتودنسی دندان میپردازیم تا بهطورکامل با این موضوع آشنا شوید.
مضرات ارتودنسی
ارتودنسی بهعنوان یک روش درمانی با هیچ عوارضی همراه نیست، بلکه به سلامت و زیبایی دندانها نیز کمک میکند. پس منظور از مضرات ارتودنسی چیست؟ درواقع باید گفت که گوش ندادن به توصیههای متخصص ارتودنسی و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان منجر به مضرات ارتودنسی میشود. این عوارض عبارتند از:
خراشیده شدن بافت داخل دهان
یکی از عوارض ارتودنسی ثابت که میتوان به آن اشاره کرد، خراشیده شدن بافت داخل دهان است. بسیاری از بیماران زمانی که داخل دهان آنها بریسهای ثابت ارتودنسی قرار میگیرد، احساس ناراحتی میکنند، زیرا معمولا در اوایل درمان و تا پیش از آنکه فرد به ارتودنسی عادت کند لبها، زبان و بخش نرم داخل دهان با بریسهای ارتودنسی آسیب میبینند.
زخم شدن بافت دهان معمولا در زمان کوتاهی خوب میشود، اما میتوان برای جلوگیری از این مشکل از موم ارتودنسی استفاده کرد و سیم مخصوص این درمان را ایمن ساخت.
عفونت لثه
از شایعترین و بزرگترین عوارض ارتودنسی میتوان به عفونت لثه اشاره کرد. رعایت بهداشت دهان و دندان برای تمام افراد اهمیت دارد، اما اگر شما از دسته افرادی هستید که درمان ارتودنسی دندان انجام دادهاید، باید به این موضوع توجه بیشتری داشته باشید، زیرا عدم توجه به بهداشت دهان و دندان میتواند باعث التهاب لثهها و عفونت آنها شود.
دقت داشته باشید که عفونت دندانها و لثهها باعث میشود که دندانها حرکت کندتری داشته باشند و طول درمان بیشتر شود.
تحلیل رفتن مینای دندان
از دیگر عوارض ارتودنسی ثابت میتوان به تحلیل رفتن مینای دندان اشاره کرد. زمانی که ساختار معدنی مینای دندان از بین رود، مشکل تحلیل رفتن مینای دندان پیش خواهد آمد.
این مشکل نسبتا نادر است و اکثرا زمانی مشاهده میشود که ارتودنسی توسط یک دندانپزشک بیتجربه انجام شود و فرد نیز نسبت به بهداشت دهان و دندان خود بیتوجه باشد.
همچنین از آنجایی که روی دندانها سیم ارتودنسی قرار گرفته، احتمال گیر کردن ذرات ریز غذایی زیر آنها وجود دارد. تجمع این ذرات میتواند به پوسیدگی دندانها منجر شود که این موضوع نیز یکی از عوارض ارتودنسی است.
کوتاه شدن طول ریشهی دندانها
این مشکل برای 3 تا 5 درصد افراد رخ میدهد و از عوارض نادر ارتودنسی محسوب میشود، اما از آنجایی که یکی از عوارض دندان به شمار میآید، لازم است از آن آگاه شوید.
این مشکل معمولا مشکل خاصی را به همراه ندارد، اما در برخی از مواقع میتواند تهدیدی برای طول عمر دندان باشد، بهطوریکه دندان بهدلیل کوتاهی ریشه زودتر از بین برود.
واکنشهای آلرژیک
بدن برخی از افراد که برای انجام ارتودنسی مراجعه میکنند به نیکل، لاتکس یا الاستیک حساسیت دارد و از آنجایی که در درمان ارتودنسی تجهیزات مورداستفاده از این جنسها هستند، امکان دارد فرد با مشکل مواجه شود.
از همین رو توصیه میشود اگر از حساسیت خود مطلع هستید آن را به پزشک اطلاع دهید تا از تجهیزات مناسب استفاده شود.
بوی بد دهان
برای انجام ارتودنسی روی دندانها سیمهای مخصوصی قرار میگیرد. حال گاهیاوقات لابهلای بریسهای ارتودنسی باقیماندههای غذا جمع میشوند. زمانیکه چنین اتفاقی میافتد، باکتریها شروع به تجزیهی این مواد میکنند و همین موضوع باعث میشود که دهان بوی بدی دهد.
احتمال بازگشت درمان
یکی از نگرانکنندهترین عوارض ارتودنسی که میتوان به آن اشاره کرد، بازگشت درمان است. منظور از این مشکل شرایطی است که دندانها دوباره مانند قبل به ظاهر و فرم بد خود برگردند.
البته این موضوع به مهارت متخصص ارتودنسی و نحوهی مراقبت شما نیز بستگی دارد و اگر شما بتوانید تمام مراقبتها را بهدرستی انجام دهید، احتمال رخ دادن این مشکل بسیار کم خواهد بود.
عوارض ارتودنسی در سن بالا
تابهاینجا با برخی از شایعترین عوارض ارتودنسی آشنا شدیم، اما لازم است بدانید که این درمان برای بزرگسالان و افرادی که سن نسبتا بالایی دارند با عوارض بیشتری همراه است.
البته باید متذکر شد که امکان انجام ارتودنسی تا زمانی که بافت لثه و استخوانهای دهان سالم هستند وجود دارد، اما ممکن است با عوارض همراه باشد. عوارض ارتودنسی در سن بالا عبارتند از:
- طول دورهی درمان در بزرگسالان بیشتر است و باید مدتزمان بیشتری از نگهدارنده استفاده کنند.
- احتمال آسیبدیدگی ریشهی دندانها و مینای دندان در بزرگسالان بیشتر خواهد بود.
- کوتاه شدن طول ریشه دندان از شایعترین عوارض ارتودنسی بزرگسالان است.
پستانک ارتودنسی چیست و چه عوارضی به همراه دارد؟
از گذشته تا به امروز بسیاری از مادران برای آرام کردن کودک خود از پستانک استفاده میکردند. پستانکهای مورداستفاده اکثرا از نوع معمولی بودهاند و استفاده از آنها منجر به مشکلات و ناهنجاری مربوط به دندان و فک میشود.
پستانک ارتودنسی نیز نوعی پستانک است که ظاهر و ساختاری شبیه به سینه مادر دارد. این پستانک علاوهبرآنکه به آرام شدن کودک کمک میکند، باعث میشود که کودک در آینده نیازی به ارتودنسی پیدا نکند.
البته نباید از عوارض پستانک ارتودنسی نیز غافل شد. باید متذکر شد که عوارض استفاده از این پستانک علاوهبر خود کودک شامل مادر نیز میشود.
از جمله این عوارض میتوان به دردناک شدن نوک سینه مادر، اختلال در تامین شیر مادر در سینه، وابستگی شدید کودک به پستانک، بههم خوردن عادت شیر خوردن نوزاد و … اشاره کرد.
عوارض ارتودنسی نکردن دندان چیست؟
بسیاری از افراد به دلیل ترس از درد ارتودنسی یا هزینهی آن از انجام این روش خودداری میکنند، اما لازم است بدانید ارتودنسی نکردن نیز با عوارضی همراه است.
در رابطه با عوارض ارتودنسی نکردن باید گفت افرادی که دندانهای آنها روی همدیگر قرار گرفتهاند، مستعد خرابی و پوسیدگی دندان هستند و گاهیاوقات مشکلات جدی برای لثه نیز ایجاد میشود.
از همین رو توصیه میشود که اگر دندانپزشک به شما انجام ارتودنسی را پیشنهاد داده است، حتما نسبت به انجام آن اقدام کنید، زیرا در غیر این صورت با مشکلات بیشتری روبرو خواهید شد و باید هزینهی بیشتری را نیز برای حل مشکلات بپردازید.
جمعبندی
همانطورکه مطالعه کردید، در این مقاله به سوال آیا ارتودنسی عوارض دارد؟ پاسخ دادیم. همچنین تمامی عوارض ارتودنسی و مضرات ارتودنسی دندان را بررسی کردیم.
بنابراین اگر دندانهای بهم ریخته دارید، به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا بررسیهای لازم صورت گیرد و پزشک نظر قطعی خود دربارهی انجام ارتودنسی را به شما اعلام کند.
اگر به دنبال دکتر ارتودنسی در کرج هستید ما به شما کلینیک دندان پزشکی دکتر عارف را معرفی میکنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این کلینیک اطلاعات خود را در فرم زیر وارد کنید تا مشاوران عارف کلینیک در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند.
سوالات متداول
استفاده از چسب ارتودنسی عوارض خاصی ندارد و تنها ممکن است پس از استفاده از آن برای چند ساعت طعم دهان شما عوض شود.
درد و ناراحتی ناشی از ارتودنسی غیرقابل تحمل نیست و میتوان با رعایت مراقبت و توصیههای دندانپزشک این درد را کنترل کرد.
در ابتدا یک متخصص ارتودنسی را برای انجام این درمان انتخاب کنید و سپس مراقبتهای لازم را انجام دهید، زیرا با انجام این کارها احتمال بروز عوارض کاهش پیدا خواهد کرد.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
اطلاعات خود را درباره ارتودنسی دندان افزایش دهید
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”