مقالات, مقالات ایمپلنت دندان

اوردنچر دندان چیست؟

با شنیدن نام این روش شاید این سوال برایتان ایجاد شود که اوردنچر چیست؟

اوردنچر برای افرادی کاربرد دارد که همه ی از دندان های خود را از دست داده اند. این مدل از دندان ها بر روی پایه ای شبیه به ایمپلنت سوار می شوند و داخل دهان قرار می گیرند. با استفاده از این روش در هنگام حرف زدن و یا خوردن غذا دندان ها به هیچ وجه تکان نمی خوردند و این مورد برای افرادی که قبلا از دندان های مصنوعی استفاده کرده اند یک مزیت می باشد. در ادامه اطلاعات بیشتری در خصوص این مدل از دندان در اختیارتان قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

این روش برای افرادی کاربرد دارد که از بی دندانی رنج می برند و یا به هر علتی دندان های خود را از دست داده اند. با قاطعیت می توان عنوان کرد این مدل از دندان برای افرادی که دندان های خود را از دست داده اند بهترین روش محسوب می شود. شاید فکر کنید اوردنچر روشی شبیه به دندان مصنوعی می باشد. در پاسخ باید گفت این روش با دندان مصنوعی تفاوت هایی دارد در ادامه به این تفاوت ها اشاره خواهیم کرد.

دریافت مشاوره

تفاوت اوردنچر با دندان مصنوعی

یکی از دلایلی که باعث ایجاد تفاوت فاحش در این نوع از دندان با دندان مصنوعی می شود، وجود یک نوع پایه برای قرار گیری پروتز ها می باشد. در دندان های مصنوعی پایه ای برای قرار گیری پروتز ها وجود ندارد. در حالی که در روش اوردنچر، با استفاده از دندان های طبیعی و یا ایمپلنت، یک پایه برای قرار گیری پروتز ها تعبیه می شود. اوردنچر برای افرادی استفاده می شود که فضای قابل توجهی از فکشان خالی می باشد و توانایی نصب پایه ایمپلنت در آن ها وجود دارد.

انواع اوردنچر کدام است؟

انواع مختلفی از این روش وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

بر پایه ایمپلنت

در این روش پروتز های دندانی بر روی پایه های ایمپلنت قرار می گیرند و پروتز ها به وسیله تاج های تلسکوپی و یا با استفاده از روش های دیگر به پروتز ها متصل می شوند. توجه داشته باشید تعداد ایمپلنت های قابل استفاده در دهان، با توجه به فشاری که به دندان وارد می شود متفاوت می باشد و این امر توسط پزشک متخصص تعیین می شود.

حداقل تعداد ایمپلنت هایی که در دهان استفاده می شود 2 عدد در فک پایین و 4 عدد در فک بالا می باشد. نکته ای که باید بدانید این است که هر چقدر تعداد ایمپلنت هایی که در دهان استفاده می شود بیشتر باشد نتیجه کار نیز موفقیت آمیز تر می باشد.

اوردنچر پارسیل

این روش مناسب افرادی است که تمامی دندان های خود را از دست نداده اند و تعدادی از دندان های گذشته خود را در دهان دارند. نام دیگر این روش، روش تکه ای نیز می باشد.

پارسیل دقیقا مشابه اوردنچر با استفاده از ایمپلنت می باشد.شاید با استفاده از این روش لازم باشد تا تعدادی از ریشه های دندان با ایمپلنت های ثابت تعویض شود.لازم است بدانید ظاهر این روش در مقایسه با روش های دیگر طبیعی تر می باشد.

بر پایه لثه و ایمپلنت

در این روش معمولا دو ایمپلنت در قسمت دندان های آسیا و نیش قرار می گیرد و به وسیله یک میله این دو به یک دیگر متصل می شوند و بعد از انجام این کار محل نصب پروتز ها آماده می شود. نام دیگر این روش اوردنچر به روش میله ای نیز می باشد.

اوردنچر توپی

در این روش از ایمپلنت های توپی برای اتصال ایمپلنت ها استفاده می شود. در نتیجه این روش از عملکرد و ثبات بالاتری نسبت به روش های سنتی برخوردار است.

بر پایه لثه

با این کار ایمپلنت ها به صورت مستقیم بر روی لثه های بالا و پایین کاشته می شوند. این شیوه شباهت های بسیاری با دندان های مصنوعی سنتی دارد. این روش بهترین روش برای افرادی است که نیمی بیشتر از دندان های خود را از دست داده اند.

بیشتر افراد در خصوص جنس این نوع از دندان سوال هایی دارند. در پاسخ باید گفت این دندان به کار رفته در این روش از تیتانیوم می باشد. در این روش از بی حسی موضعی استفاده می شود و دردی را متحمل نخواهید شد. با استفاده از ایمپلنت دندانی، امکان جویدن غذا بسیار راحت می شود و فرد در هنگام خوردن و آشامیدن احساس بهتری نسبت به دندان های مصنوعی خواهد داشت.

یکی از مواردی که برای استفاده از این روش باید به آن توجه داشته باشید دوره انتظار می باشد. منظور از دوره انتظار زمانی است که پایه های ایمپلنت به دندان جوش می خورد. این مرحله معمولا اندکی زمان بر می باشد البته امروزه با استفاده از روش های مختلف می توان فک را تحریک به استخوان سازی نمود. با استفاده از این کار استخوان ها به راحتی با فک انسان جوش می خورد. این زمان تقریبی در فک بالا معمولا 5 ماه و در فک پایین معمولا 3 ماه می باشد.

طبق منبع : my.clevelandclinic جراحی برای کاشت دندان با این روش بسیار حساس می باشد و پزشکی که قصد انجام آن را دارید باید از تخصص و تجربه کافی برخوردار باشد.

بهترین روش برای انجام اوردنچر

در این قسمت ممکن است برایتان این سوال پیش بیاید که کدام یک از روش ها نسبت به دیگری برتری دارد؟

هنگامی که دندان های خود را به هر علتی از دست می دهید در زندگی روزمره خود دچار مشکل می شوید. خالی ماندن جای دندان ها در دهان قطعا علاوه بر افت کیفیت زندگی، بر زیبایی و اعتماد به نفس فرد نیز تاثیرگذار خواهد بود. اگر دچار این مشکل هستید جایگزین کردن دندان های از دست رفته بسیار مهم و حیاتی می باشد.

امروزه بهترین روش برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته ایمپلنت می باشد. البته این روش برای افرادی که دندان های بسیاری را از دست داده اند کمی هزینه بر خواهد بود. در میان روش های اوردنچر، بهترین روش اوردنچر بر پایه ایمپلنت می باشد. چرا که این روش نسبت به روش های دیگر دارای مزایای بیشتری است.

مراحل انجام و نصب اوردنچر

مشاوره

در ابتدا لازم است با توجه به تجربیات و نمونه کار های پزشک، به پزشک متخصص مراجعه نمایید و مشاوره های لازم را اخذ نمایید. در این مرحله پزشک از فک و دندان های موجود در دهان عکسبرداری می کند. در این مرحله بهترین روش کاشت این روش مشخص می شود.

نصب ایمپلنت

در این مرحله لازم است تا بی حسی موضعی تزریق شود. شاید لازم باشد تا پزشک با استفاده از راهنمای جراحی به صورت سه بعدی، محل دقیق جراحی را تعیین نماید. بعد از تعیین محل دقیق، ایمپلنت ها در جای مورد نظر پیچ می شوند. بعد از جایگذاری ایمپلنت ها فضای خالی بین ایمپلنت و لثه به وسیله بخیه پر می شود.

بهبودی

در این مرحله 3 ماه زمان می برد تا ایمپلنت های نصب شده با فک پیوند بخورند. معمولا این زمان متغیر است و با توجه به سیستم دفاعی شخص متفاوت می باشد. این کار زمانی انجام می شود که ایمپلنت ها به طور کامل در دهان جوش خورده باشند

جای گذاری پوشش

بعد از اتمام دوران بهبودی در این زمان دندانپزشک، یک پوشش بر روی دندان قرار می دهد تا روند درمانی سریع تر پیش رود. در اصلاح به این پوشش، کلاه درمانی نیز گفته می شود.

قالب گیری

دندانپزشک در این مرحله دهان بیمار را به طور کامل اسکن می کند و بعد از قالب گیری، قالب را به آزمایشگاه می فرستد تا دندان ها، طبق ابعاد و اندازه مشخص شده ساخته شوند.

قرارگیری اوردنچر ها

هنگامی که اوردنچر ها حاضر شدند دندانپزشک به شما اجازه می دهد تا آن ها را درون دهان خود قرار دهید تا اگر نیاز به تغییری دارد برطرف کند. بعد از اطمینان از بی نقص بودن دندان، آن ها بر جای مورد نظر نصب می شوند.

مزایای استفاده از روش اوردنچر

  • در سنین بالا و یا به علت جای خالی دندان در دهان، استخوان های فک تحلیل می روند. با استفاده از این روش از تحلیل استخوان های فک جلوگیری خواهید کرد.
  • در این روش ساختار استخوانی با استفاده از ایمپلنت تقویت می شود.
  • همانطور که بالاتر نیز عنوان کردیم در استفاده از این روش توانایی جویدن در فرد نسبت به قبل تقویت می شود.
  • در این روش هیچ جای نگرانی از لحاظ بهداشت دهان  و دندان وجود ندارد.
  • بعد از انجام این کار احساس ناراحتی و عمق در دهان فرد ایجاد نمی شود و این بزرگ ترین مزیت استفاده از این روش می باشد.
  • آسیب به لثه ها در این روش به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد.
  • در بعضی از قسمت های لثه، استخوان وجود ندارد. جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد چرا که در این قسمت ها نیاز به پیوند استخوان نیست و این قسمت ها را می توان به عنوان طرح در نظر نگرفت.
  • عدم خونریزی و عفونت در لثه.
  • در روش اوردنچر حرکت افقی پروتز ها به هیچ وجه وجود ندارد.
  • با استفاده از این روش احتمال فشار به استخوان های فک تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می کند.

یکی از معضلات اصلی، افرادی که از دندان های مصنوعی استفاده می کنند. جاگیر شدن غذا در نواحی زیر دندان ها می باشد. خبر خوب این است که در این روش خبری از این اتفاق نیست و به راحتی می توانید از مواد ریز نظیر کنجد و یا سیاه دانه استفاده کنید بدون ترس از قرارگیری آن ها در زیر دندان های نصب شده.

شکل دندان هایی که در این روش استفاده می شود بسیار نزدیک به دندان های خود شخص می باشد.بسیاری از افراد که به دنبال نصب پروتز بر روی دندان هستند از لغزیدن پروتز ها بر روی فک ابراز نگرانی می کنند. در این روش باید گفت هیچ گونه نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت.موفقیت در این روش بالای 97 درصد می باشد و این مورد یکی از ویژگی های قابل توجه آن می باشد.

اوردنچر مزایای بسیاری دارد اما در کنار تمامی این مزایا، معایبی نیز دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

معایب استفاده از روش اوردنچر

روش اوردنچر در مقایسه با روش های دیگر به دلیل الزام به نصب ایمپلنت و پروتز گران تر از روش های دیگر می باشد که این روش را نمی توان یک عیب دانست چرا که گرانی این روش به دلیل کیفیت بالای کار می باشد.

برای انجام این کار باید جراحی انجام شود.

طول درمان در این روش نسبت به روش های دیگر طول درمان بیشتری دارد.

جنس دندان های نصب شده از چیست؟

اوردنچر ها دارای جنس های متفاوتی می باشند و با توجه به بودجه هر شخص تعیین می گردد. اما به صورت کلی می توان عنوان کرد: پایه این دندان از جنس تیتانیوم می باشد. اتصالاتی که به پایه ایمپلنت متصل می شود می تواند از جنس فلز و یا پلاستیک باشد. اگر به دنبال طبیعی بودن دندان های نصب شده هستید، لازم است تا تاج دندان را از جنس سرامیک انتخاب نمایید.

ماندگاری دندان در این روش چقدر می باشد؟

اگر قصد استفاده از این روش را دارید در مرحله اول لازم است بدانید این نوع از دندان نیز مانند دندان های طبیعی نیاز به رسیدگی و نگهداری دارد. شایع ترین مشکلی که برای این نوع از دندان ایجاد می شود پوسیدگی در پوسته آن می باشد. چرا که با ضربه هایی که به دندان وارد می شود بیرون و داخل دندان طی گذر زمان دچار پوسیدگی می شود. ماندگاری ایمپلنت های نصب شده، تا جایی است که لثه توانایی نگهداری آن ها را داشته باشد، اما اوردنچر ها بعد از گذشت نهایتا 18 ماه نیاز به چکاپ دارند و در مواردی نیز ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند.

عوامل تاثیرگذار در انتخاب نوع روش کاشت

در ابتدا لازم است تا توسط پزشک متخصص معاینه شوید تا بهترین روش برای نصب، انتخاب شود. به طور کلی می توان گفت عوامل مختلفی در انتخاب نوع اوردنچر تاثیر گذار است عواملی نظیر:

  • میزان تراکم استخوان و شکل ظاهری آرواره ها.
  • تعداد دندان های موجود در دهان و تعداد دندان های از دست رفته.
  • تعداد ایمپلنت برای استفاده در دهان برای نصب دندان.
  • زمان بیمار و هزینه ای که قادر به پرداخت آن می باشد.

Bandiaky ON, Lokossou DL, Soueidan A, et al. Implant-supported removable partial dentures compared to conventional dentures: A systematic review and meta-analysis of quality of life, patient satisfaction, and biomechanical complications. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35014207/) Clin Exp Dent Res. 2022 Feb;8(1):294-312. Accessed 10/18/2022.

Gray D, Patel J. Implant-supported overdentures: part 1. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34302089/) Br Dent J. 2021 Jul;231(2):94-100. Accessed 10/18/2022.

Lee DJ, Saponaro PC. Management of Edentulous Patients. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30825989/) Dent Clin North

Goodacre CJ. Implant Overdentures: Their Benefits for Patients. Saudi J Med Med Sci. 2018 Jan-Apr;6(1):1. doi: 10.4103/sjmms.sjmms_136_17. Epub 2017 Dec 14. PMID: 30787807; PMCID: PMC6196676.Am. 2019 Apr;63(2):249-261. Accessed 10/18/2022.

دکتر مصطفی عارف

دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *