مقالات

سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت

دلایل زیادی می تواند منجر به سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت‌ شود که این امر می تواند سلامت دهان و دندان را به خطر بیندازد. امروزه، یکی از روش های بهینه جهت جایگزینی دندان های از دست رفته، کاشت ایمپلنت دندان می باشد.

شاید شما به دلایلی مثل پوسیدگی های بسیار زیاد یا تصادفات و حوادث ناگهانی، دندان خود را از دست داده باشید. احتمالاً، بهترین گزینه برای جایگزینی اینگونه دندان ها، استفاده از ایمپلنت های دندانی می باشد.

ایمپلنت ها از جنس  تیتانیوم و دیگر فلزات می باشد که سازگاری بسیار زیادی با بدن انسان دارد. به همین دلیل وقتی داخل استخوان و لثه قرار می گیرد، ظرف مدت کوتاهی با استخوان جوش خورده و همانند ریشه دندان، سفت و محکم می شود.

اما ایمپلنت ها نیز همانند دیگر روش های درمانی، در بعضی مواقع امکان دارد با عوارضی همراه باشند. برخی از این عوارض جدی نیستند و خود بخود و یا با مداخله پزشک بهبود پیدا می کنند.

اما بعضی از آنها امکان دارد تا جایی پیش رود که باعث لق شدن ایمپلنت و در نهایت خارج شدن آن از دهان شود. در این مقاله می خواهیم عوارض احتمالی بعد از کاشت ایمپلنت که ممکن است روی لثه ایجاد شود را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

 

دریافت مشاوره

علل رنگ پریدگی و سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت

سفید شدگی لثه، یکی از عوارض ایمپلنت دندانی می باشد که در بعضی مواقع پس از کاشت ایمپلنت به وجود می آید. البته در بسیاری از موارد، شما متوجه این تغییر رنگ لثه نخواهید شد چون تغییر رنگ لثه آنقدر جزئی خواهد بود که اصلاً به چشم بیماران نمی آید.

 قرار دادن ایمپلنت روش های مختلفی دارد و گاهی اوقات، دندانپزشک بدون جراحی، ایمپلنت را درون لثه قرار می دهد. ولی اگر ایمپلنت شما به تکنیک فلپ (کنار رفتن لثه) انجام شده باشد، بعد از کاشت ایمپلنت ، جراح آن ناحیه را برای شما بخیه می زند.

در بسیاری از موارد، علت سفید شدن لثه آن کششی است که نخ بخیه ایجاد می کند. اما اثری که این کشش بر جای می گذارد، ممکن است یک روز به طول بینجامد و بعد از آن خود لثه این کشش را جبران می کند و رنگ آن را به حالت طبیعی بر می گرداند.

حتی  اگر فرد تازه جراحی کرده باشد، ممکن است رنگ لثه قرمزتر هم شود.  اما در بعضی افراد، وقتی روز دوم یا سوم از کاشت ایمپلنت به داخل دهان خود نگاه می کنند، قسمت های سفیدی را می ببینند و فکر می کنند لثه آنها در حال تغییر رنگ است.

در برخی موارد، وقتی جراحان ایمپلنت را درون لثه قرار می دهند، یک لایه کوچکی به نام ممبرین روی لثه قرار می دهند، مخصوصاً اگر بیمار پیوند استخوان زده باشد.

این لایه ممبرین در واقع سفید رنگ است و کار آن ثابت نگه داشتن پودر استخوان در سر جای خود می باشد.  وقتی لثه بخیه می شود، به دلیل باز شدن لثه، این بخیه ها در کشش هستند و احتمال دارد قسمتی از این ممبرین سفید رنگ دیده شود.

شاید فکر کنید که این سفیدی، عارضه ناخوشایندی باشد پس باید نسبت به آن آگاه باشید و بدانید که این امر کاملا طبیعی است و بخاطر بسته شدن لثه می باشد.

به مرور زمان و با جمع شدن لثه، سفیدی نیز از بین می رود. البته در برخی از جراحی های وسیع، احتمال دارد ممبرین از میان  بخیه ها خارج شود. در این گونه موارد نیز جای هیچ گونه نگرانی نیست. در موارد حاد، دوباره پزشک آن قسمت را برای شما بخیه می زند.

اما در بعضی موارد نیز، رنگ پریدگی لثه بیشتر خواهد بود و بیمار می تواند آن را تشخیص دهد. اصولاً لثه بافتی است که پر از عروق خونی می باشد و خون همواره در آن جریان دارد.

اگر شما لثه خود را حتی با انگشتتان فشار دهید، می بینید در آن محل رنگ لثه از صورتی به سفید تغییر خواهد کرد. پس یکی از علل سفید شدن لثه دندان ها می تواند کاهش خون رسانی باشد.

وقتی ایمپلنت درون لثه و استخوان کاشته می شود، در بسیاری از موارد باعث ایجاد یک فشار روی استخوان و لثه اطراف می شود و این فشار می تواند رنگ افراد را تغییر دهد.

به ویژه زمانی که پیچ روی ایمپلنت‌ یا همان هیلینگ اباتمنت روی فیکسچر ایمپلنت بسته می شود، این پیچ می تواند فشاری را به صورت موقت روی لثه ایجاد کند.

اما این فشار نباید باعث ایجاد استرس و ناراحتی شود چرا که ایراد بسیار بزرگی نخواهد بود و بعد از گذشت مدتی، مجدّداً خونرسانی به بافت لثه احیا شده و رنگ پریدگی لثه بهبود می یابد.

پس این نوع از رنگ پریدگی و سفید شدن لثه کاملاً گذرا و به علت فشاری است که هیلینگ اباتمنت یا فیکسچر (قطعه ای که داخل استخوان کاشته می شود) بر روی لثه شما وارد می کند.

نوع دیگری از سفید شدن لثه، جزئی از عوارض طولانی مدت کاشت ایمپلنت می باشد.  تصور کنید بیماری ایمپلنت‌ خود را کاشته است و بعد از ۶ ماه یا حتی ۱ سال بعد، لثه شروع به سفید شدن می کند.

یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث سفید شدن لثه شود، عفونت های لثه ای می باشند. عفونت ها می توانند به رنگ قرمز و ملتهب باشند یا به رنگ سفید، ملتهب و با بوی بد باشند.

چنانچه این نوع عفونت ها اطراف ایمپلنت ها باشد، می تواند لثه اطراف دندان خورده شده، نازک شود و لبه های آن به رنگ سفید درآید. از دیگر عوامل سفید شدن لثه می تواند به ایجاد حساسیت های بدن اشاره کرد.

بطوری که بدن نسبت به ایمپلنت کاشته شده و یا جسم خارجی از خود حساسیت نشان دهد. در این مواقع گاهی اوقات لثه فرد سفید می شود و ممکن است التهاب ایجاد شده باعث قرمزی و خون چکان شدن لثه شود. که این مورد گاهی با حالت های دیگر از جمله خارش و یا ایجاد درد گنگ نیز همراه باشد.

علائم و نشانه های سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت

در بسیاری از موارد، بیماران سفید شدگی ناشی از  فشار ایمپلنت‌ و مراحل بهبود لثه دندان را با عفونت اشتباه می گیرند و نگران می شوند که مبادا ایمپلنت‌ آنها عفونت کرده باشد.

اما خوشبختانه در اغلب موارد، نمای سفیدی که روی لثه ایجاد می شود از ایمپلنت نمی باشد، مگر در موارد معدود که این نیز در اکثر موارد با مصرف به موقع آنتی بیوتیک، بهبود پیدا می کند.

معمولاً بعد از کاشت ایمپلنت دندان پزشکتان از شما می خواهد که یک الی دو هفته بعد از کاشت به کلینیک مراجعه کنید تا شما را معاینه کند. دندانپزشک در این معاینه به وضعیت لثه های شما بیشترین دقت را می کند تا اگر علائمی از پس زدن این نوع پیوند وجود داشته باشد، ابتدا علائم آن روی لثه مشخص می شود.

ایمپلنت یک نوع پیوند است و در موارد کم ، مانند دیگر پیوندهای بدن، احتمال دارد آن را پس بزند. یعنی بدن ایمپلنت‌ را قبول نکند. این احتمال بسیار نادر است بطوری که امروزه اکثر افراد عادی آن را نادیده می گیرند مگر آنکه فردی بیماری های مزمن و سیستمیک داشته باشد.

مانند بیماری های استخوانی و بیماری های شدید دیابتی. وقتی که دندانپزشک  در جلسه معاینه پس از جراحی ایمپلنت به لثه شما نگاه می کند، خیلی مهم است که لثه شما چه وضعیتی داشته باشد.

او معمولاً از میزان بهبود زخم شما به این نکته پی می برد که آیا پیوند شما رو به موفقیت است یا خیر. در بعضی از موارد احتمال دارد که در هفته های اولیه محل زخم پس از جراحی روند بهبود خود را طی نکند و روی التهاب و حتی بعضی نقاط سفید رنگی دیده شود.

شاید در این مرحله شما نیاز داشته باشید که آنتی بیوتیک مصرف کنید و این نکته ای است که دندان پزشکتان آن را تشخیص خواهد داد.

عوارض سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت

در قسمت های بالاتر به این نکته اشاره کردیم که چه عللی احتمال دارد وجود داشته باشند تا لثه بعد از قرار دهی ایمپلنت به سمت سفید شدن برود. بعضی از این عوامل عبارت بودند از:

  • فشار روی لثه
  • ایجاد حساسیت های بدن
  • عفونت

حال می خواهیم بدانیم که کدام یک از این عوارض، جدی هستند و باید پیگیری شوند. سفید شدن لثه ناشی از ایجاد فشار معمولا جز عواقب خطرناک نمی باشد و اتفاقی که می افتد بعد از مدت کوتاهی (مثلا شاید چند ساعت) لثه رنگ خود را بهبود یابد و مجدد به حالت صورتی بر گردد.

اگر عارضه سفید شدن لثه به علت ایجاد حساسیت های بدن باشد، معمولا این اتفاق کمتر می افتد و در بعضی مواقع نیز به جای سفید شدن، خود را با حالت قرمز و ملتهب نشان می دهد.

برای این جور موارد نیز در بعضی از افراد، نیاز به استفاده از دارو های ضد حساسیت می باشد. در مورد سوم که سفید شدن لثه به خاطر عفونت اطراف ایمپلنت می باشد، کاری که باید کرد آن است که در سریع ترین زمان ممکن آن را به دندان پزشک خود نشان دهید و نظر او را جویا شوید.

دندانپزشک در بسیاری از موارد، ترجیح می دهد که این عفونت را با تجویز دارو های آنتی بیوتیک درمان کنید. در بعضی موارد نیز که عموما این موارد زمانی اتفاق می افتد که چندین سال از ایمپلنت گذشته است و لثه ایمپلنت را پس زده است، بسیاری از دندانپزشکان ترجیح می دهند که انجام یک جراحی لثه را پیش بگیرند.

در این جراحی، لثه کاملا شستشو داده می شود و در بعضی مواقع که این عفونت همراه با از دست رفتن استخوان فک می باشد، با پودر استخوان زیر لثه باعث کمک به فرایند استخوان سازی می شود و بعد از لثه در محل خودش مجدد بخیه می شود.

درمان سفید شدن لثه ها بعد از ایمپلنت

حال، بعضی از بیماران می پرسند که اگر جراحی کردیم و لثه ما بخیه خورد، چه کنیم که این عوارض به وجود نیایند و یا عوارض به وجود آمده زود خوب شوند؟

جواب این سوال به مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت شما بستگی دارد. مثلا استفاده از دهانشویه، نخوردن غذاهای سفت با آن طرف جراحی شده، آرام مسواک زدن.

هر چقدر این موارد را بیشتر رعایت کنید لثه شما زودتر خوب می شود و اگر عفونت نکند، نیازی به درمان خاصی ندارد.  اگر عارضه عفونت اتفاق بیفتد، همراه با تورم ، قرمزی درد و تب می باشد. پس نیازی نیست که به خاطر سفید شدن لثه خود بعد از کاشت ایمپلنت نگرانی داشته باشید.

البته می توانید در صورت مشکوک شدن به وضعیت ایمپلنت خود با دندانپزشک خود تماس بگیرید و از او در این خصوص مشاوره بگیرید.

همچنین می توانید جهت کاشت و مشاوره ایمپلنت با کلینیک دندانپزشکی دکتر عارف، متخصص ایمپلنت در کرج که دارای کادر مجرب و همچنین سابقه درخشان در زمینه کاشت ایمپلنت است در ارتباط باشید..

سوالات متداول:

علل اصلی سفید شدن لثه بعد ایمپلنت‌ چیست؟

فشار روی لثه، پس زده شدن توسط بدن( حساسیت نسبت به ایمپلنت)، عفونت

در صورت وجود کمبود استخوان در ناحیه کاشت ایمپلنت چه باید کرد؟

گاهی اوقات ممکن است مقدار مناسب استخوان در ناحیه ای که قرار است ایمپلنت‌ کاشته شود وجود نداشته باشد. در این صورت می توان از پیوند استخوان لگن ، جمجمه یا دنده و همچنین پودر استخوان، برای افزایش حجم استخوان  استفاده کرد.

آیا ایمپلنت های دندانی ایمن هستند؟

بله! برخلاف دندان مصنوعی و بریج کاری، ایمپلنت های دندانی هیچ آسیبی به استخوان وارد نمی‌کنند. علاوه بر این، تمام اجزای مورد استفاده در ایمپلنت دندان ایمن هستند و باعث پوسیدگی نمی شوند.

با این حال، افرادی که دارای شرایط پزشکی خاصی هستند، مانند فشار خون بالا و دیابت، باید قبل از انجام جراحی ایمپلنت دندان با دندانپزشک خود مشورت کنند.

دکتر مصطفی عارف

دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”

2 دیدگاه در “سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت

  1. سیما گفت:

    خیلی ممنون از توضیحاتتون
    تازه اباتمنت گذاشته بودم و قبلش هم پیوند استخوان انجام داده بودم و می ترسیدم به علت سفیدی هایی که کنار ایمپلنت ایجاد شده بود
    الان متوجه شدم که طبیعی هستند ولی با این حال برای معاینه به پزشک مراجعه می کنم

    1. reyhane zolfaghari گفت:

      سلام وقت بخیر ممنون از نظرتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *