ایمپلنت فوری، یکی از بهترین روش ها برای جایگزینی دندان های کشیده شده می باشد. شاید پیش آمده باشد که فردی دندانهایش را به علت های مختلفی از دست داده باشد.
مثلا بر اثر پوسیدگی بیش از اندازه، تاج دندان خراب شده باشد و ریشه آن داخل لثه و استخوان باقی مانده باشد. یا شاید برای فرد دیگری حادثه ای پیش آمده باشد که در آن تاج دندان ها شکسته شده و دیگر نمی توان از ریشه استفاده کرد و دندان را بازسازی نمود.
همچنین احتمال دارد افرادی باشند که در سنین دیگر دندان های خود را به هر دلیل دیگری کشیده اند. امروزه یکی از راه های بسیار خوب برای جایگزینی دندان های از دست رفته، درمان ایمپلنت می باشد. ایمپلنت ها در واقع همان پیچ های تیتانیومی هستند که درون استخوان کاشته می شوند و با استخوان پیوند برقرار می کنند. کلمه ایمپلنت به معنای کاشت می باشد.
با تمام این اوصاف بسیاری از بیماران به علت طولانی بودن فرایند درمان از ایمپلنت فراری اند. به همین دلیل همچون سایر فرایندهای پزشکی تلاشهای فراوانی جهت کاهش مدت زمان پروسهی درمانی ایمپلنت و تهاجمی بودن آن انجام شده است که باعث افزایش تعداد کاندیداهای این فرایند شده است.
با وجود رواج ایمپلنت تک مرحله ای و ایمپلنت دو مرحله ای، در ایمپلنت فوری بیمار با وسواس و دقت بیشتری انتخاب میشود تا نتیجهی حاصل قابل پیش بینی باشد. ایمپلنت فوری به کاهش دورهی درمان و تعداد جلسات درمانی کمک میکند. تجربهی بیماران از این فرایند درمانی بسیار خوب بوده است به نحوی که بیماران حداقل استرس را متحمل شدهاند.
دریافت مشاوره
ایمپلنت فوری چیست
ایمپلنت فوری بیشتر به جای آن که یک ایمپلنت جدا گانه و یک محصول باشد، بلکه یک روش جایگزینی ایمپلنت می باشد. در بسیاری از افراد، برای قرار دهی ایمپلنت داخل استخوان، اگر ریشه ای وجود داشته باشد.یعنی ریشه دندان های قبلی وجود داشته باشد، کاری که پیش تر انجام می شد، خارج کردن ریشه های باقی مانده بود که پس از آن بیماران، مدتی در حدود دو ماه الی سه ماه صبر می کردند تا پس از تشکیل استخوان در آن ناحیه بتوانند ایمپلنت بکارند.
باید گفت که ایمپلنت فوری، به دلیل مزیت های فراوانی که دارد، بسیار فراگیر شده است اما باید بدانیم که چرا از کلمه «فوری» استفاده می شود.
- در واقع، یک دسته ایمپلنت به نام immediate load وجود دارد که ایمپلنت فوری از آن گرفته شده و به محض اینکه ایمپلنت را می کاریم، میتوانیم روکش آن را نیز بگذاریم و بیمار بعد از یک روز می تواند با آن دندان دوباره غذا بخورد.
- معنی دیگر «فوری» بودن ایمپلنت ممکن است این باشد که خود فیکسچر ایمپلنت را در همان روزی که ریشه های دندان را خارج می کنند، جای گذاری می کنند، اما در این دسته از ایمپلنت های فوری منظور این نیست که کار شما همان روز بطور کامل انجام می شود، منظور این است که شما سریع می توانید ایمپلنت را بکارید.
ایمپلنت فوری شامل جایگذاری ایمپلنت همزمان با کشیدن دندان است؛ در واقع در این حالت جراحیهای جداگانه در آن واحد انجام میشوند. این پروسه از 45 دقیقه تا یک ساعت طول میکشد و تحت بیهوشی موضعی انجام میگیرد.
پس از کشیدن دندان، ایمپلنت در حفره خشک دهان قرار میگیرد و یک تکه بافت استخوانی کوچک نیز جهت پر کردن حفرات پیوند زده میشود. گاهی یک بافت پیوندی نرم نیز جایگذاری میگردد. بسته به وضعیت بیمار بخیه نیز ممکن است زده شود. دو هفته پس از جراحی جهت اطمینان از ترمیم مناسب معاینه باید انجام شود. در عرض 3 الی 4 ماه در صورتی که بافت استخوانی به خوبی در جای خود قرار گرفته باشد، اباتمنت بر روی پایه ی ایمپلنت پیچ می شود و روی آن تاج قرار میگیرد.
کاشت فوری برای بیشتر دندان ها قابل اجرا است و زمان دریافت تاج ایمپلنت را از 8 ماه به 3 ماه کاهش میدهد. کاشت فوری از دست رفتن استخوان را برای دندانهای جلو به حداقل میرساند و زیبایی را به همراه دارد. مطالعات نشان دادهاند که نتیجهی این فرایند به اندازهی روشهای معمول اثر بخش است؛ بیماران معمولا این روش کاشت را به عنوان رضایت بخش ترین پروسهی زیبایی دندان میشناسند
تفاوت ایمپلنت فوری و ایمپلنت معمولی
سه نوع ایمپلنت انجام میشود: فوری، پانچ و معمولی ایمپلنت فوری بلافاصله در زمان کشیدن دندان در حفره خشک انجام می شود. این روش به علت کاهش تعداد پروسههای جراحی، حفظ بافت نرم لثه و همچنین بافتهای استخوانی اطراف دورهی درمان را کاهش می دهد. ایمپلنت پانچ در 2 الی 4 هفته پس از کشیدن دندان انجام میشود تا در این مدت بافتهای نرم ترمیم شوند.
کاشت معمولی 4 تا 6 ماه پس از کشیدن دندان انجام میشود. این شیوه طولانیترین فرایند ایمپلنت محسوب میشود زیرا طی آن باید جذب دوبارهی استخوان حین ترمیم حفره لثه رخ دهد و این فرایند به تعداد بیشتری پروسهی جراحی نیاز دارد.
مراحل کاشت فوری دندان
کشیدن دندان و جایگزینی آن با ایمپلنت فوری در یک جلسه انجام میشود. این فرایند با دو روش صورت میگیرد: ایمپلنت دیجیتال یا دستی. پیش از آغاز جراحی اسکن استخوان سه بعدی از دهان و آرواره انجام میشود تا موقعیت دقیق دندان تشخیص داده شود و از برخورد با اعصاب و سینوسها جلوگیری شود.
معمولا جراحی کاشت تحت بیحسی موضعی انجام میشود اما در صورت درخواست بیمار، مصرف آرام بخش یا خواب آور حین جراحی ایرادی ندارد. در فرایند جراحی دندان کشیده میشود و سپس ایمپلنت تیتانیومی درون حفره خشک خالی قرار میگیرد و اباتمنت تیتانیومی نیز برای نگه داشتن تاج دندان روی ایمپلنت قرار داده می شود.
تشخیص و برنامه ریزی دقیق برای درمان، فاکتورهای کلیدی تعیین کنندهی میزان موفقیت جایگذاری ایمپلنت فوری هستند.
نگاهی کلی به مراحل کاشت ایمپلنت فوری:
- در این مرحله به کمک رادیوگرافی دسترسی استخوان طبیعی، شکل، کیفیت، تعداد، پهنا و ارتفاع آن ارزیابی میشوند.
- پس از آن که به عنوان کاندیدای مناسب برای ایمپلنت فوری تشخیص داده شدید، جهت داشتن یک کاشت و جراحی مساعد باید مشاوره دریافت کنید.
- دندان کشیده و ایمپلنت جایگذاری می شود.
- ایمپلنت درون استئوتومی فک قرار میگیرد و یک اباتمنت 4 میلی متری روی ایمپلنت جایگذاری می شود.
- استخوان خرد شدهی گاو درون فاصلهی بین بافت موکوزی و اباتمنت قرار میگیرد.
- بافتها بخیه زده میشوند.
ظاهر و عملکرد دندان از دست رفته در عرض 2 الی 3 ماه پس از جراحی بازیابی میشوند. ایمپلنت با استخوان آرواره پیوند میخورد تا اتصالی محکم و بادوام برقرار کند. در صورتی که ایمپلنت فوری دندان جلو برای شما انجام میشود، امکان اتصال تاج در همان روز جراحی هست تا با ظاهری زیبا به منزل برگردید.
مزایای ایمپلنت فوری
ایمپلنت فوری در تهران در پاسخ به نیاز رو به افزایش بیماران به فرایند درمانی سریعتر شکل گرفت. این پروسه هم برای بیمار و هم دندانپزشک مزایای فراوانی به دنبال دارد که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد:
کاهش دورهی درمان:
زمان لازم برای درمان با انجام بازسازی در همان روزی که دندانها کشیده میشوند کاهش مییابد. در صورتی که از تکنولوژی ایمپلنت دیجیتال استفاده شود، تاج موقت و ایمپلنت در همان روز گذاشته میشوند و پروسهی درمان از 6 ماه به 24 ساعت کاهش مییابد.
نتایج قابل پیش بینی:
قابل پیش بینی بودن نتایج هر پروسهی دندانپزشکی بسیار رضایت بخش است. استفاده از ایمپلنت فوری ریسک نیاز به جراحیهای بیشتر را کاهش میدهد.\این تکنیک تک مرحله تجربهی جراحی را ساده میکند به نحوی که تمام آماده سازیهای ضروری پیش از آغاز پروسه جراحی انجام میشوند.
رضایت بالای بیماران:
هنگامی که تنها یک جراحی روی بیمار انجام میگردد، زیبایی دندانها سریعتر بدست میآیند و به علت تجربهی تعداد کمتر جلسات جراحی بار روانی کمتری متحمل میشود.
ریکاوری سریع
با ایمپلنت یک روزه، دندان جایگزین شده در عرض یک روز عملکرد معمول خود نظیر جویدن را بازیابی میکند.
عدم نیاز به بخیه:
بسته به وضعیت دندانها، برخلاف ایمپلنت معمولی بخیه زده نمیشود و در نتیجه نیازی به کشیدن بخیهها نیست.
درد و ناراحتی بسیار کم:
از آنجا که از همان فضای طبیعی دندان ها برای جایگذاری ایمپلنت فوری استفاده میشود، برخلاف روش استاندارد برش یا کندهکاری استخوان هیچ یک ضروری نیستند.
ظاهر طبیعی لثه و دندانها:با این روش از همان روز اول دهانتان ظاهری کاملا معمولی خواهد داشت؛ در حالی که در روش استاندارد تا 6 ماه بعد که تاج گذاری دندانها انجام میگیرد، یک سوراخ در دهانتان وجود خواهد داشت.
معایب ایمپلنت فوری
هنگامی که ایمپلنت را در دهانتان جایگذاری میکنید، موفقیت پروسه به پیوند خوردن ایمپلنت به استخوانتان بستگی دارد. در صورتی که این پیوند به خوبی انجام نشود، پروسه در طولانی مدت موفقیت آمیز نخواهد بود. یکی از ریسکهای اصلی مرتبط با ایمپلنت فوری پتانسیل اختلال در مرحلهی پیوند است. در صورتی که دندان آمادهی جراحی نباشد، کاشت با شکست رو به رو میشود و به مرحلهی نخست باز خواهید گشت.
از جمله عوارض جانبی ایمپلنت میتوان به درد، التهاب، خونریزی و بیحسی موقت لثه و دندان اشاره کرد.این عوارض معمولا موقت هستند و خود به خود پس از چند روز یا هفته از بین میروند. بنابراین این عوارض جای نگرانی ندارند و کاملا عادی هستند. به طور کل پس از هر عمل جراحی تجربهی درد یا ناراحتی که شدید نباشد کاملا نرمال است. با این حال دندانپزشک شما ممکن است برای کاهش دردتان مسکن تجویز کند.
التهاب مشکل دیگری است که ممکن است پس از جراحی با آن رو به رو شوید. احتمال دارد فردی که تحت جراحی دندانپزشکی قرار میگیرد متوجه التهاب اطراف خط لثه، گونهها و صورت شود. بعضی بیماران نیز ممکن است اندکی خونریزی را پس از جراحی تجربه کنند با این حال خونریزی باید پس از 24 ساعت کاهش یابد.
از دیگر موانع ایمپلنت فوری این واقعیت است که تمام بیماران کاندیداهای مناسبی برای این فرایند نیستند. رسیدن به نتایج دلخواه برای 100 درصد بیماران ممکن نیست. سلامت کلی دهان و میزان تجربهی دندانپزشک از عوامل تعیین کنندهی موفقیت شما در این فرایند هستند. به همین علت است که بهتر است پیش از پروسهی جراحی تمام فاکتورها را با دقت بررسی کنید.
هزینه ایمپلنت فوری
اگر بخواهیم قیمت انواع ایمپلنت را با یکدیگر مقایسه کنیم، مسلما ایمپلنت های توریستی که روی آن ها می توان در مدت کوتاهی پس از کاشت ایمپلنت، قالب گیری روکش انجام شود، هزینه بالاتری نسبت به ایمپلنت های ساده دارد.
چرا که سطح مرغوب تر این ایمپلنت ها باعث می شود تا هزینه تمام شده این ایمپلنت افزایش پیدا کند.
اما در تکنیک ایمپلنت فوری، هزینه تفاوت چندان زیادی با ایمپلنت های ساده و تکنیک جراحی دو مرحله ای ندارند و شاید در بعضی از موارد کاشت ایمپلنت فوری، به علت تحلیل استخوان و یا عدم کفایت استخوان فک بیمار ، نیاز به پیوند استخوان باشد و البته در صورت لزوم، پیوند استخوان نیز هزینه ای جداگانه بر حسب وسعت پیچند خواهد داشت.
شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت فوری
مانند هر پروسه ی دندانپزشکی دیگر، فاکتورهایی هستند که دندانپزشک و بیمار هر دو باید مورد توجه قرار دهند؛ در واقع این فاکتورها بر موفقیت جراحی تاثیر گذار هستند. در حالی که ایمپلنت فوری برای اکثر بیماران مناسب است، دندانپزشکان توصیه میکنند که در صورتی که سیگار میکشید، مشروبات الکلی مصرف میکنید یا از سلامت دهان کامل برخوردار نیستید پیش از هر اقدامی با یک متخصص مشورت کنید. فاکتورهایی که باید پیش از جایگذاری ایمپلنت فوری در نظر بگیرید:
- آیا متخصص شما را کاندید مناسبی برای این جراحی میداند.
- وضعیت سلامت استخوان های شما چگونه است.
- وجود یک برنامهی درمانی دقیق.
- باید به ترمیم پس از جراحی فرصت کافی داد.
بنابراین ایمپلنت فوری به همهی بیماران توصیه نمیشود. در صورتی که بخش اعظم استخوان و لثهی خود را از دست دادهاید یا دهانتان دچار عفونت شده است این فرایند درمانی به شما توصیه نمی شود. در صورت بیتوجهی به عوامل مذکور، انجام کاشت فوری عواقب نامساعدی به دنبال خواهد داشت و ممکن است ایمپلنت از دست برود.
سوالی که پیش می آید این است که آیا درمان ایمپلنت های فوری، از نظر مراحل کار با ایمپلنت های دیگر فرق می کند؟ آیا به دلیل وجود کلمه «فوری»، در مدت زمان کمتری دوباره دندانی سالم خواهیم داشت؟
باید گفت بله، چون اگر شما دندانتان را خارج کنید و بخواهید به مدت سه ماه صبر کنید تا استخوان سازی صورت بگیرد و آن موقع بخواهید کاشت ایمپلنت انجام دهید، باید سه ماه دیگر نیز صبر کنید تا این ایمپلنت جوش بخورد که این پروسه در کل ۶ ماه طول می کشد.
اما اگر بخواهید در یک مرحله این کار را انجام دهید، بستگی به سطح ایمپلنت، ظرف سه الی چهار ماه این کار را انجام خواهید داد. این امر یکی از مزایای بزرگی است که ایمپلنت فوری دارد و دلیل محبوبیت آن می باشد.
همچنین می تواند برای مشاوره رایگان، به کلینیک دندانپزشکی دکتر عارف (ایمپلنت یک روزه در مارلیک کرج)، از طریق گرفتن یک نوبت مراجعه کرده تا متوجه شوید بهترین روش جایگزینی دندان برای شما کدام خواهد بود. برای رزرو نوبت کلیک کنید.
منبع :
Becker, W. Immediate implant placement: treatment planning and surgical steps for successful outcomes. Br Dent J 201, 199–205 (2006). https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4813881
آیا عفونت ایمپلنت دندان یک عارضه شایع است؟
بسیاری از کسانی که قصد کاشت ایمپلنت را دارند، نگران رخ دادن عفونت ایمپلنت دندان هستند. باید بگوییم که علائم عفونت ایمپلنت دندان تنها در 4 الی 10 درصد از افرادی که کاشت ایمپلنت را انجام می دهند رخ می دهد. از طرفی با انجام برخی اقدامات ساده، تا حد زیادی امکان پیشگیری از عفونی شدن ایمپلنت وجود دارد.
چگونه می توانم بفهمم ایمپلنت دندانم دچار عفونت شده است؟
بدین منظور باید نشانه های عفونت ایمپلنت دندان از جمله ترشح چرک از ناحیه ایمپلنت، بوی بد دهان، طعم بد در دهان، درد ضربان دار، تب و ... را بررسی نماید. توجه داشته باشید که تشخیص قطعی عفونت تنها توسط دندانپزشک و پس از انجام معاینات لازم و مشاهده تصاویر رادیوگرافی امکان پذیر است.
در طی عفونی شدن ایمپلنت دندان، چه اتفاقی رخ می دهد؟
اگر ایمپلنت دندان دچار عفونت شود، این عفونت به مرور زمان به بافت استخوان انتشار میابد و سبب تحلیل رفتن آن می شود. هرچند که احتمال ورود عفونت به داخل خون کم است اما در صورت به تعویق انداختن درمان، امکان رخ دادن سپتی سمی و درگیری سیستمیک نیز وجود خواهد داشت