نویسنده: دکتر مصطفی عارف
3 روش عالی برای جایگزینی دندان از دست رفته یا شکسته شده
آشنایی با موثرترین روش های جایگزین دندان افتاده
دندانها علاوه بر کمک به هضم غذا، یکی از اجزای مهم در زیبایی چهره انسان نیز محسوب میشوند. در صورتی که دندانها به دلایل مختلفی از بین رفته یا توسط دندانپزشک از دهان خارج شوند، ممکن است علاوه بر اختلال در فرآیند هضم غذا، تأثیر منفی بر ظاهر چهره و صورت نیز داشته باشند. عوامل مختلفی در از بین رفتن دندان نقش دارند که از آن جمله میتوان به؛ بیماریهای لثه، پوسیدگی دندانها و بیماریهای ژنتیکی اشاره کرد. با استفاده از روش هایی که در ادامه بررسی خواهیم کرد، جهت تعویض و جایگزینی دندانهای آسیب دیده یا از بین رفته استفاده میشود. در این متن، قصد داریم به علل از دست دادن دندانها، روشهای مختلف جایگزینی دندان های از دست رفته، مزایا و موضوعات پیرامون آن بپردازیم
مهمترین علل از دست دادن دندان
-
پوسیدگی دندان
عدم مراقبت صحیح از دندانها و رعایت نکات بهداشت دهان و دندان میتواند منجر به پوسیدگی دندانها شود. اگر پوسیدگی دندان ترمیم و درمان نشود، در نهایت ممکن است به عفونت دندان منتهی شده و به خارج کردن دندان نیاز شود. در این شرایط باید از روش های جایگزین دندان افتاده استفاده نمود. به منظور انتخاب روش درمانی مناسب میتوانید با کلینک ما تماس حاصل فرمایید.
-
ابتلا به برخی بیماریها
برخی بیماریها مانند دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا دو نمونه از بیماریهای رایجی هستند که میتوانند بیماری لثه را تشدید کنند و باعث از دست رفتن دندانها شوند.
-
بیماری لثه و پریودنتال
موثرترین عاملی که میتواند به از دست رفتن دندانها منجر شود، وجود بیماری لثه و پریودنتال است. این بیماری ناشی از تشکیل پلاک و رسوبات دندانی و فرو رفتن آنها به زیر خط لثه است و با التهاب لثه همراه است. با پیشرفت بیماری، باکتریها و عفونت میتوانند به استخوانی که دندان را نگه میدارد منتقل شوند و باعث آسیب استخوانی و در نهایت از دست رفتن دندان شوند.
-
اصابت ضربه به دندان
ضربه به دندان و تروما دو عاملی هستند که میتوانند منجر به شکستن و حتی از دست رفتن دندانها شوند. تروما ممکن است ناشی از ضربه ناگهانی به دندان، سقوط شدید، تصادفات ورزشی یا برخورد اجسام سخت به دندان باشد. در این شرایط باید به فکر جایگزینی دندان بود.
-
ژنتیک افراد
در برخی موارد، وراثت و ژنتیک نیز میتوانند مانع از تشکیل دندانها یا رشد صحیح آنها شوند. بر اثر ابتلا به این بیماری، ممکن است دندانهای عقل از بین بروند یا دندانهای چندگانه در جهت جلویی تشکیل نشوند. این مسئله باعث تخریب استخوان فک، کج شدن دندانها و ایجاد فاصله بین دندانهای دیگر در افراد مبتلا می شود
روش های جایگزین دندان افتاده
هر شخص ممکن است در طول زندگی تحت تاثیر عواملی همچون؛ پوسیدگی یا شکستگی، افتادن دندان را تجربه کرده باشد. بهترین گزینه برای پرکردن جای خالی دندان در هر فرد، بسته به شرایط شخص متفاوت میباشد. کاربردیترین روش های جایگزین دندان افتاده به شرح زیر میباشند:
-
ایمپلنت بادوامترین روش جایگزینی دندان
بسیاری از افراد برای جایگزین کردن یک یا چند دندان و یا حتی یک ردیف کامل از دندانها، روش ایمپلنت دندان را انتخاب میکنند. ایمپلنتها پایههایی از جنس فلز و شبیه به یک پیچ هستند که با استفاده از فرآیند جراحی در استخوان تحتانی یا فوقانی فک قرار میگیرند. آنها همچنین بهعنوان پایهای مناسب جهت قرار دادن دندانهای مصنوعی، بریج و نگهداری تاج دندان مورد استفاده قرار میگیرند. این پایهها از جنس تیتانیوم (نوعی فلز مقاوم و سبک) یا سایر موادی که بدن به آنها واکنش منفی نشان نمیدهد، ساخته میشوند. اکثر دندانپزشکان بر این باورند که ایمپلنت دندان یکی از بهترین و موثرترین میباشد.
شرایط لازم جهت انجام ایمپلنت دندان
مهمترین شرط برای جایگزینی دندان با استفاده از ایمپلنت، سنجش کیفیت، مناسب بودن ابعاد و مقاوم بودن استخوان فک است. با این حال، حتی اگر استخوان شرایط لازم برای نگهداری ایمپلنت را نداشته باشد، با استفاده از فرآیند پیوند استخوانی و تقویت آن، میتوان این درمان را انجام داد. شرط دیگری که برای انجام عمل جراحی لازم است، مناسب بودن وضعیت سلامتی شما است.
همه چیز درباره پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد کلیک کنید
مراحل کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان شامل مراحل مختلفی است که در زیر به آنها اشاره خواهد شد:
- مشاوره و تشخیص پزشکی: در گام اول شما میبایست به یک دندانپزشک با تخصص ایمپلنت دندان مراجعه کنید. در این مرحله اطلاعات جامعی در رابطه با شرایط دهان و دندان و سلامت عمومی شما جمعآوری خواهد شد. در این مرحله ممکن است تصاویر رادیوگرافی از دندان شما گرفته شود و همسو با انجام بررسیهای کلینیکی دیگر، یکی از مناسبترین روش های جایگزین دندان افتاده به شما پیشنهاد داده خواهد شد.
- فرآیند جراحی: طی این فرآیند جراح برشی را در بافت لثه شما ایجاد خواهد کرد تا به استخوان فک شما دسترسی پیدا کند. در گام بعد یک یا چند ایمپلنت را به طور دقیق در استخوان فک جایگذاری میکند. بعد از قرار دادن ایمپلنتها، معمولاً یک پلاک یا پیچ موقت بر روی آنها قرار داده میشود.
- دوران بهبود و التیام: پس از عمل جراحی، لازم است استخوان به ایمپلنتها بچسبد و آنها را تثبیت کند. این مرحله تحت عنوان فرآیند ایمپلنتسازی یا دوران التیام شناخته میشود و معمولاً از یک تا چند ماه به طول میانجامد. در این مدت، به شما توصیه میشود که از دندان موقت استفاده کنید و به منظور جلوگیری از ایجاد عفونت در ناحیه جراحی شده، نکات مراقبتی و بهداشتی را کاملاً رعایت نمایید.
- قرار دادن پروتز: پس از طی دوران نقاهت و حصول بهبودی، پروتز دندانی مانند تاج، بریج یا دندان مصنوعی بر روی ایمپلنت دندان قرار میگیرد. این پروتز به طور دقیق طراحی و ساخته میشود تا از نظر شکل، اندازه و رنگ به دندانهای طبیعی شما شبیه باشد. پس از قرار دادن پروتز، تنظیمات و منطبقسازی نهایی انجام میشود.
- نگهداری و مراقبت پس از کاشت: پس از اتمام نصب پروتز، نگهداری منظم و مراقبت صحیح از ایمپلنتها و پروتز امری بسیار مهم است.
طول مدت درمان و میزان ماندگاری ایمپلنت
مراحل کاشت ایمپلنت به طور معمول از زمان شروع درمان تا زمانی که روند جایگزینی دندان کامل شود، چند ماه به طول میانجامد. سپری شدن این زمان جهت تکمیل روند چسبیدن استخوان به ایمپلنت و مستحکم شدن آن ضروری میباشد. استفاده از ایمپلنت دندان، از جمله روش های جایگزین دندان افتاده است که جهت جایگزینی دائمی دندانهای از دست رفته به کار میرود و با مراقبت صحیح، ممکن است برای تمام عمر ماندگار باشد. برآوردها نشان میدهد که میانگین عمر ایمپلنت بیش از ۲۵ سال است. از این رو میتوان کاشت ایمپلنت را سرمایهگذاری مطمئن در جهت سلامت و زیبایی ماندگار دندانهای افتاده دانست.
هزینههای مربوط به ایمپلنت دندان
به طور کلی هزینه کاشت ایمپلنت دندان بسته به عوامل مختلف متغیر میباشد. به عنوان مثال؛ هزینه تمام شده تا حد زیادی به تعداد ایمپلنتهایی که باید کاشته شوند، بستگی دارد. اگر بیش از یک ایمپلنت نیاز باشد، هزینه بیشتری برای جراحی و تهیه مصنوعات دندانی (تاج دندان مصنوعی و غیره) در نظر گرفته میشود. علاوه بر این در صورتی که استخوان فک به میزان کافی برای نصب ایمپلنت مناسب نباشد، ممکن است نیاز به پیوند استخوانی باشد. این امر میتواند هزینه نهایی را بیشتر کند. از سوی دیگر موقعیت دقیق ایمپلنت در دهان و مشکلات فنی مرتبط با آن نیز میتواند هزینه تمام شده را تحت تأثیر قرار دهد. به عنوان مثال، ایمپلنتهایی که در محلهای با دسترسی دشوار قرار میگیرند، ممکن است مستلزم صرف مهارت و زمان بیشتری در جراحی باشند. به تبع این مورد میتواند موجب افزایش هزینه نهایی گردد.
درست است که ایمپلنت دندان در مقایسه با سایر روش های جایگزین دندان افتاده، از نظر هزینه بسیار گران قیمتتر است، اما با توجه به ماندگاری بسیار بالای آن (بیش از 25 سال) و عدم نیاز به تعویض پس از کاشت، بسیار مقرون به صرفه میباشد. علاوه بر این از آنجایی که جایگزینی دندان افتاده از طریق ایمپلنت شامل مراحل مختلفی میشود، میتوانید هزینهها را به صورت مرحلهای و طی چندین قسط پرداخت کنید و نیازی به پرداخت کل هزینه به صورت یکجا نیست. شما میتوانید جهت اطلاع از هزینهها و شرایط پرداخت با کلینیک ما تماس حاصل فرمایید.
قیمت ایمپلنت دندان تهران و کرج (جدول قیمت سال 1402 + اقساط)
برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد کلیک کنید
مزایا
انجام ایمپلنت دندان، مزیتهای بسیاری دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهد شد:
- طبیعی بودن ظاهر دندانها: یکی از مزایای بسیار بارز ایمپلنت آن است که طبیعی به نظر میرسد و از نظر ظاهری با دندانهای اطرافش کاملاً همخوانی دارد. این موضوع یکی از مهمترین نکاتی است که برتری روش ایمپلنت را در مقایسه با سایر روش های جایگزین دندان افتاده نشان میدهد.
- عملکرد و کارآیی بهتر: ایمپلنت دندان، عملکردی بسیار مشابه با دندان طبیعی دارد. از این رو شما میتوانید به راحتی و به طور طبیعی غذا بخورید و صحبت کنید، بدون اینکه مشکلی در این زمینه داشته باشید. این مهم مزیتی است که ممکن است در صورت انجام انواع روش جایگزین دندان کشیده شده دیگر آنچنان محقق نشود.
- ماندگاری و استحکام بالا: شما در صورت انجام ایمپلنت، نیازی به خارج کردن آنها ندارید. زیرا ایمپلنتها به صورت دائمی در جای خود باقی میمانند. علاوه بر این، آنها به استخوان فک متصل شده و به دندانهای اطراف استحکام و پایداری میبخشند. این امر باعث میشود که ایمپلنتها در شرایط مختلف بسیار با دوام باشند و در طولانی مدت قادر به تحمل فشارها و استفاده روزانه باشند.
- سهولت و راحتی در استفاده: انجام ایمپلنت، در مقایسه با دیگر روش های جایگزین دندان افتاده از سهولت و راحتی بیشتری در استفاده برخوردار است. آنها نهایت راحتی را در مکالمه و خوردن غذا برای شما فراهم میکنند و بر خلاف پروتزهای متداول، نیازی به چسباندن و نگهداری روزانه ندارند.
- حفظ سلامت فک و دهان: ایمپلنتها برخلاف برخی دیگر از روش ها مانند پلها که به فضای سایر دندانها نیز نیاز دارند، صرفاً فضایی که دندان افتاده در آن قرار داشته است را اشغال میکنند. این امر موجب میشود که سایر دندانها در معرض خطر نباشند و سلامت دهان و فک شما نیز حفظ شود.
معایب
- هزینه بالا: ایمپلنت دندان روشی پرهزینه است. برای بسیاری از افراد، پرداخت هزینههای ایمپلنت دندان دشوار بوده و ممکن نیست و میتواند یک مشکل مالی مهم باشد.
- دوره درمان طولانی: روش ایمپلنت ممکن است نیاز به طی مدت طولانی برای تکمیل دوره درمان داشته باشد. این روش شامل مراحل کاشت ایمپلنت، بهبودی استخوان، ترمیم لثه و جایگزینی پروتز دندان میشود.

دندان مصنوعی ۴ ایمپلنتی
جایگزینی کلیه دندانهای افتاده یک فک با دندان مصنوعی چهار ایمپلنتی، یکی از نوینترین روش های جایگزین دندان افتاده است. در این روش پروتز دندان مصنوعی، فک پایین را بر روی چهار ایمپلنت ثابت میکند، در حالی که برای فک بالا از شش ایمپلنت استفاده میشود. درمان با استفاده از این روش، شامل قرار دادن دو ایمپلنت دندان در جلوی قوس دندانی فک پایین است. همچنین، دو ایمپلنت دیگر در دو طرف دهان به زاویه ۴۵ درجه به سمت عقب جایگذاری میشوند. سپس دندان مصنوعی یا اوردنچر، که دارای ضمائم خاصی در زیر آن است، بر روی ایمپلنتها قرار داده شده و با پیچها بسته میشوند.
مزایا
- برای افرادی که تعداد زیادی از دندانهای خود را در فک بالا یا پایین از دست دادهاند، استفاده از پروتز دندان مصنوعی روشی مقرون به صرفه و نسبتاً ارزان جهت جایگزینی دندان است.
- این پروتزها بسیار پایدارتر از دندانهای مصنوعی معمولی هستند و در جای خود ثابت میمانند.
- با توجه به اینکه برای مستحکم کردن این دندان مصنوعی، از شش ایمپلنت در فک بالا استفاده میشود، نیازی به استفاده از مکش در سقف دهان نیست. به همین دلیل، این پروتز با حجم کمتری ساخته میشود.
- این پروتز را میتوان به راحتی برداشت و تمیز کرد.
معایب
- پروتز دندان مصنوعی قابل درآوردن است و ثابت نیست، بنابراین برخی از افراد تمایلی به استفاده از آن ندارند.
- هنگام مصرف غذا، باید مراقب باشید و از خوردن خوراکیهای سفت و ترد که ممکن است به دندان مصنوعی آسیب برسانند، خودداری کنید.
- همچنین، ضمایم اتصال دندان مصنوعی به ایمپلنت دندان باید به طور مرتب تعویض شوند تا پروتز به خوبی نگهداری شود.
. بریج ثابت بر پایه ایمپلنت
در این روش، نیازی به استفاده از ایمپلنت برای جایگزینی هر دندان به طور جداگانه وجود ندارد. به جای آن، چند دندان از دست رفته با استفاده از ایمپلنت جایگزین میشوند و دندانهای دیگر با استفاده از تاج دندان مصنوعی (پونتیک) که به ایمپلنتها متصل میشوند، جایگزین میشوند. این مورد از روش های جایگزینی، قابل استفاده برای جایگزینی تمامی دندانهای یک قوس دندانی است. تعداد ایمپلنتهای مورد نیاز بستگی به نوع ایمپلنت استفاده شده و تعداد دندانهایی که باید جایگزین شوند دارد.
مزایا
- مراقبت از این پروتز کاری ساده است و تنها باید مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را به صورت روزانه انجام داد.
- در مقایسه با جایگزینی دندان با ایمپلنت تکی، هزینه آن بسیار کمتر است و در میان پروتزهای جایگزین دندان، عمر خوبی دارد، اگرچه عمر آن به اندازه ایمپلنت تکی نیست.
- نیازی به تراشیدن دندانهای سالم و طبیعی وجود ندارد، زیرا این پروتز بر روی ایمپلنت تکی استوار است.
معایب
- تنها در صورتی میتوانید از این روش استفاده کنید که دندانهای از دست رفته شما در کنار یکدیگر قرار داشته باشند.
- استفاده از این روش نسبتاً گران است، به ویژه اگر برای جایگزینی همه دندانهای یک قوس دندانی به کار رود.
در مقایسه با دندان معمولی و دندان مصنوعی، این روش نیاز به بیشترین تعداد ویزیت دارد و دوره مدت درمان آن نیز طولانیتر است
دندان مصنوعی متحرک
دندان مصنوعی معمولی به دو صورت ست کامل دندان مصنوعی و دندان مصنوعی پارسیل تقسیم میشود. افرادی که همه یا بیشتر دندانهای یک قوس دندانی (فک بالا یا پایین) را از دست دادهاند، میتوانند از دندان مصنوعی کامل استفاده کنند. همچنین، افرادی که یک یا چند دندان یک فک را از دست دادهاند، نیز میتوانند از دندان مصنوعی پارسیل استفاده کنند. این روش، یک پروتز غیر ثابت است، به این معنی که میتوانید هر زمانی که میخواهید آن را در بیاورید و دوباره در دهان بگذارید.
مزایا
- استفاده از دندان مصنوعی میتواند برای مدت زمان کوتاهی، به زیبایی و جوانتر شدن فرم صورت کمک کند و اعتماد به نفس بیمار را ارتقا دهد.
- تلفظ و تکلم کلمات نیز در این مدت بهبود مییابد و فرد قابلیت جویدن غذا را مجدداً به دست میآورد.
- هزینه گذاشتن دندان مصنوعی چندان زیاد نیست، بنابراین بیشتر مردم میتوانند آن را تهیه کنند.
معایب
- عملکرد دندان مصنوعی نسبت به پروتزهای دیگر ضعیفتر است و ممکن است نتوانید هر نوع غذایی را با آن بجوید.
- روزانه باید دندان مصنوعی را درآورده و به خوبی تمیز کنید و به هنگام شب باید آن را در داخل یک لیوان آب قرار داده و به لثه فرصت ریکاوری و التیام بدهید.
- همچنین، قاعده دندان مصنوعی باید به طور منظم ترمیم و پروتز هر از چند گاهی به طور کامل تعویض شود، زیرا عمر آن محدود است. از این رو استفاده از این نوع از روش های جایگزین دندان افتاده به افرادی که به دنبال کاهش هزینههای خود هستند، توصیه میشود.
میتوانید جهت اطلاع از روش درمانی مناسب و متناسب با بودجه خود و ارتباط با کارشناسان کلینیک فرم زیر را تکمیل نمایید.