گذاشتن پیچ ایمپلنت یکی از مهمترین مراحلی است که در انجام ایمپلنت دندان باید به آن توجه شود، زیرا ایمپلنت دندان بدون پیچ امکانپذیر نیست.
پیچ دندان که با نام فیکسچر نیز شناخته میشود در حقیقت یک پیچ است که در استخوان فک قرار میگیرد یا بهاصطلاح کاشته میشود. این پیچ در زیر خط لثه قرار میگیرد و استحکام آن از خود ریشه اصلی دندان نیز بیشتر است و تنها بخش از ایمپلنت بهشمار میآید که دیده نمیشود.
دریافت مشاوره
مراحل و نحوه گذاشتن پیچ ایمپلنت
پیش از آنکه پیچ ایمپلنت در استخوان فک قرار گیرد، باید مراحلی انجام شود. البته تمام این تصمیمات و مراحل پس از انجام مشاوره و معاینهی پزشک است.
حال در ادامه با مراحل و نحوه گذاشتن پیچ ایمپلنت آشنا خواهیم شد تا به درک کاملتری از این درمان برسید.
آمادهسازی استخوان فک
شرایط استخوان فک از مهمترین مسائلی است که باید به آن توجه شود، از همین رو اولین مرحلهی مربوط به کاشت پیچ ایمپلنت را میتوان آمادهسازی استخوان فک درنظر گرفت.
بنابراین پزشک در ابتدا معاینههای لازم را انجام میدهد و اگر طی انجام این معاینهها متوجه شود که استخوان فک استحکام کافی را ندارد، انجام پیوند استخوانی را پیشنهاد میکند.
پیوند استخوانی به این شکل است که پودر استخوان به استخوان فک پیوند زده میشود. این کار به این دلیل است که استخوان فک به فضا و تراکم کافی برای کاشت ایمپلنت برسد. دقت داشته باشید که ارتفاع و پهنای استخوان فک در موفقیت این درمان بسیار اهمیت دارد و اگر این شرایط فراهم نباشد، ایمپلنت به استخوان فک جوش نمیخورد و درمان موفقیتآمیز نخواهد بود.
البته علاوهبر شرایط استخوان فک، سلامت دندانها نیز اهمیت دارد، زیرا اگر دندانها سالم نباشند، درمان ایمپلنت بهخوبی انجام نخواهد شد.
مراحل کاشت پیچ ایمپلنت
اگر شرایط استخوان فک برای گذاشتن پیچ ایمپلنت مناسب باشد، پزشک روند این کار را شروع میکند. از همین رو لثه بیمار را برش میدهد تا استخوانی که قرار است پیچ ایمپلنت در آن قرار گیرد نمایان شود.
در ادامه از یک دریل مناسب استفاده میشود تا با آن استخوان فک سوراخ شود. پزشک باید براساس تجربه و مهارتی که دارد، سوراخی را موازی با بقیه دندانها ایجاد و عمق مناسبی را نیز انتخاب کند.
متخصص ایمپلنت برای آنکه طول و زاویهی مناسب را پیدا کند، از یک پایلوت دریل استفاده میکند. برای سنجش عمق سوراخ ایجاد شده نیز به دستگاه پروپ نیاز است؛ باید متذکر شد که این تجهیزات دقت بالایی دارند و استفاده از آنها باعث میشود که روند گذاشتن پیچ ایمپلنت بهشکل بهتری انجام شود.
پس از آنکه جراح سوراخ موردنظر را روی استخوان فک ایجاد کرد، فیکسچر یا پیچ ایمپلنت را در آن قرار میدهد. این پیچ همان نقش ریشهی دندان را دارد و باعث میشود که تاج دندان بهخوبی روی لثه قرار گیرد.
پس از آنکه متخصص ایمپلنت فیکسچر را داخل استخوان فک قرار داد، باید اجازه دهد که مدتزمانی بگذرد تا این پیچ به استخوان جوش بخورد. همچنین باید اضافه کرد که فضای خالی بین استخوان و پایه ایمپلنت پس از جراحی با استفاده از رچت پرمیشود و در نهایت جراح لثه را بخیه میزند.
در ادامه پس از آنکه زمان مشخصی گذشت و پیچ ایمپلنت به استخوان فک جوش خورد، تاج دندان نیز متصل میشود. البته برای اتصال تاج دندان به فیکسچر به یک اباتمنت نیز نیاز است تا اتصال بین تاج دندان و پایه ایمپلنت برقرار شود.
چنانچه قصد دارید با مراحل ایمپلنت دندان بیشتر آشنا شوید پیشنهاد میکنیم مقاله مراحل ایمپلنت دندان را مطالعه کنید.
مراقبت بعد از گذاشتن پیچ ایمپلنت
تابهاینجا در رابطه با نحوه گذاشتن پیچ ایمپلنت در استخوان فک آشنا شدیم. حال سوال پیش میآید که آیا بعد از گذاشتن پیچ ایمپلنت به مراقبت خاصی نیز نیاز است یا خیر که در پاسخ باید گفت بله.
برای آنکه شرایط برای تکمیل کاشت ایمپلنت فراهم شود، لازم است که فرد نسبت به مراقبت بعد از گذاشتن پیچ ایمپلنت حساس باشد و مراقبتهای لازم را انجام دهد.
اولین موضوعی که بیمار باید به آن دقت داشته باشید، این است که با دقت و حساسیت بیشتری غذا بخورد، زیرا پیچ ایمپلنت تا زمانی که به استخوان فک جوش نخورد، بسیار حساس است و نباید خوردن شما بهشکلی باشد که باعث حرکت پیچ ایمپلنت شود، زیرا اگر فیکسچر تکان بخورد درمان ایمپلنت پس زده خواهد شد. بنابراین شما نباید حتی با زبان خودتان نیز محل زخم را فشار دهید.
گاهیاوقات متخصص ایمپلنت پس از گذاشتن پیچ ایمپلنت برای بیمار قرصهای آنتیبیوتیک مخصوصی را تجویز میکند تا فرد با مصرف قرصها دچار عفونت نشود.
بنابراین توصیه میشود از مصرف قرصها در زمان مشخص شده غافل نشوید. همچنین توصیه میشود روزهای ابتدایی استراحت کنید و اجازه ندهید که ضربهای به فک شما وارد شود. اگر تصمیم به ورزش کردن نیز دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا توصیههای لازم به شما گفته شود.
چنانچه قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره کارهایی که بعد از ایمپلنت دندان باید انجام دهید را به دست آورید میتوانید مقاله مراقبت های بعد از ایمپلنت را مطالعه کنید.
جمعبندی
همانطورکه گفته شد، گذاشتن پیچ ایمپلنت اصلیترین مرحله در درمان کاشت ایمپلنت است و اگر بهدرستی انجام نشود میتواند باعث شکست درمان شود.
از همین رو توصیه میشود انجام کاشت ایمپلنت را به یک متخصص بسپارید تا مطمئن شوید که روند درمان به بهترین شکل انجام خواهد شد. بنابراین ما به شما عارف کلینیک را برای انجام این درمان پیشنهاد میدهیم.
در این مجموعه دندانپزشکهایی مشغول به فعالیت هستند که بالاترین تجربه و مهارت را دارند و میتوانند بهترین خدمات را به شما ارائه دهند.
حال اگر شما در رابطه با کاشت ایمپلنت دندان سوالی دارید، میتوانید اطلاعات خودتان را در فرم زیر وارد کنید تا مشاوران عارف کلینیک با شما تماس بگیرند و به شما مشاوره رایگان بدهند.
سوالات متداول
مدت زمان لازم برای جوش خوردن فیکسچر به استخوان فک چقدر است؟
مدت زمان لازم برای جوش خوردن فیکسچر به استخوان فک ثابت و مشخص نیست و بسته به شرایط فرد میتواند بین 3 تا 5 ماه متغیر باشد.
آیا ایمپلنت دندان در یک جلسه قابل انجام است؟
خیر، ایمپلنت دندان از جمله درمانهایی است که انجام آن چند جلسه طول میکشد و اگر طی یک جلسه انجام شود، ممکن است درمان پس زده شود.
آیا میتوان پس از گذاشتن پیچ ایمپلنت هرغذایی خورد؟
پس از گذاشتن پیچ ایمپلنت شما نمیتوانید غذا و خوراکیهای سفت بخورید، زیرا این خوراکیها ممکن است باعث حرکت پیچ ایمپلنت شوند. البته پزشک در رابطه با این موضوع توصیههای لازم را به شما میکند.
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”