یکی از رایجترین سوالات که معمولا برای متقاضیان کامپوزیت دندان پیش میآید، این است که آیا امکان برداشتن کامپوزیت دندان وجود دارد یا خیر؟ بسیاری از افراد نگران هستند که کامپوزیت دندانی که انجام میدهند خوب و باکیفیت نباشد و بخواهند که آن را بردارند؛ اما آیا میشود کامپوزیت را برداشت؟
روکش کامپوزیت دندان چیست؟
انجام کامپوزیت دندان در سالهای اخیر به یکی از محبوبترین روشها برای پوشاندن و برطرف کردن عیوب و نواقص دندانها تبدیل شده است و از آنجایی که نسبت به سایر روشها آسانتر انجام میشود و هزینهی کمتری دارد، به سرعت میان افراد رواج پیدا کرده است؛ اما منظور از روکش کامپوزیت دندان چیست؟
ونیرهای کامپوزیت در حقیقت روکشی هستند که به دندانهای طبیعی شباهت دارند و از لحاظ میزان استحکام، شفافیت و رنگ متفاوت هستند و هرکسی میتواند با شرایط و سلیقهی خود انتخاب بهخصوصی داشته باشد.
باید گفت که از این روکش برای برطرف کردن مشکلاتی چون بد رنگی و برفرمی دندانهای طبیعی، وجود فاصله میان دندانها، شکستگیهای سطحی، پوسیدگی و همچنین از بین بردن جرمها و لکهها استفاده میشود.
یکی دیگر از سوالاتی که به دغدغهی افراد متقاضی تبدیل شده، این است که طول عمر روکش کامپوزیت ونیر دندان چقدر است که در پاسخ به این سوال نمیتوان زمان دقیقی را مشخص کرد، زیرا این موضوع برای هرفرد با توجه به نوع مراقبت و نگهداری متفاوت است.
البته باید گفت که طبق تجربههای پیش آمده ونیرهای کامپوزیت معمولا بین 5 تا 7 سال ماندگاری دارند؛ اما آیا امکان برداشتن کامپوزیت دندان زودتر از این موعد نیز وجود دارد؟ دلایل حذف ونیر کامپوزیت چیست؟
آیا امکان برداشتن کامپوزیت وجود دارد؟
همانطورکه گفته شد، یکی از پرتکرارترین سوالات این است که آیا میشود کامپوزیت را برداشت که در پاسخ باید گفت بله، امکان برداشتن کامپوزیت دندان وجود دارد، اما دلایل حذف ونیر کامپوزیت چیست؟ باید گفت دلایل مختلفی وجود دارد که افراد تصمیم میگیرند کامپوزیتهای خود را حذف کنند که این دلایل عبارتند از:
- تعویض کامپوزیت با لمینت
- راضی نبودن از ظاهر کامپوزیت
- تغییر رنگ و شکل کامپوزیت
- نیازمند نوسازی
- ایجاد تنوع
- تعویض کامپوزیت بهدلیل آسیبدیدگی
- ترمیم دندانها
برداشتن کامپوزیت دندان چه عوارضی دارد؟
معمولا برداشتن کامپوزیت دندان درصورت لزوم و به شیوهی درست با مشکل و عارضهی خاصی همراه نیست، اما گاهیاوقات این کار بهدرستی انجام نمیشود و به همین دلیل مشکلاتی پیش خواهد آمد.
حال در ادامه مواردی را در پاسخ به سوال برداشتن کامپوزیت دندان چه عوارضی دارد بررسی خواهیم کرد تا شما بتوانید هنگام تصمیمگیری آنها را نیز درنظر بگیرید.
پوسیدگی دندانها: پوسیدگی دندان از عوارض برداشتن کامپوزیت دندان است، زیرا برای انجام کامپوزیت، دندانپزشک مینای دندانهای شما را تراش میدهد تا بتواند کامپوزیت را بهدرستی روی دندانها نصب کنند.
حال زمانی که کامپوزیتها برداشته میشوند، دندانهای شما بهاحتمال زیاد حساس خواهند شد و حساس شدن دندانها احتمال پوسیدگی آنها را افزایش میدهد که این موضوع یکی از عوارض برداشتن کامپوزیت است.
از بین رفتن شفافیت دندانها: بعد از برداشتن ونیر کامپوزیت، دندان های اصلی مانند قبل نخواهند بود. همانطورکه گفته شد، مینای دندانهای طبیعی و اصلی باید تراشیده شوند و برای اینکه کامپوزیت روی دندان قرار گیرد، از باندینگ استفاده میشود.
در ادامه این باندینگ به درون مینای دندان نفوذ میکند و همین موضوع باعث میشود که دندانها دیگر شفاف و براق نباشند که این موضوع نیز بدونشک یکی از عوارض برداشتن کامپوزیت است.
بهترین روش برداشتن کامپوزیت دندان
برای برداشتن کامپوزیت دندان روشهای مختلفی وجود دارد و باید گفت انتخاب بهترین روش برداشتن کامپوزیت دندان اهمیت دارد، زیرا در غیر این صورت دندانها آسیب بیشتری میبینند. حال در ادامه به بررسی این روشها میپردازیم تا با آنها آشنا شوید.
برداشتن کامپوزیت ونیر با ورقه های سمباده
برداشتن کامپوزیت ونیر با ورقه های سمباده یکی از روشهای مناسب است که میتوان از آن استفاده کرد. ورقههای سمباده بهدلیل سطح سایندهای که دارند، میتوانند کامپوزیت روی دندان را از بین ببرند و پولیش کنند.
این ابزار انعطافپذیری بالایی دارد و بههمیندلیل میتوان از آن بهراحتی برای تمام سطوح دندانها استفاده کرد. البته روشهای پیشرفتهتری نیز وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
برداشتن کامپوزیت با دریل های کاربیدی
از موثرترین ابزارها که در پولیش دندان نیز تاثیر مثبت دارد، دریل کاربیدی است. این دریلها سرعت بالایی دارند و میتوانند با سرعت و دقت بالاتری کامپوزیتها را از روی دندانها پاک کنند. این دریلها از انعطاف کمتری برخوردار هستند،
بنابراین نمیتوان با استفاده از آنها بهخوبی کامپوزیتهایی که در گوشه هستند را از روی دندان برداشت.
برداشتن کامپوزیت با Air-abrasion
پیشرفتهترین روش برای برداشتن کامپوزیت دندان، استفاده از تکنولوژی ابریژن است. در این روش جریان هوا که حاوی ذرات اکسید آلومینیوم است روی دندانها پخش میشود و کامپوزیت به سادهترین شکل و با کمترین عوارض و بدون آسیب دیدن مینای دندان پاک میشود.
در چه مواردی برداشتن ونیر کامپوزیت ضروری است؟
- اگر ساختار و رنگ کامپوزیت تغییر کند.
- غذا خوردن و جویدن باعث شود که فرد در لثهها و دندانها احساس فشار کنند.
- زمانی که به ونیرها ضربه وارد میشود و کامپوزیتها میشکنند یا آسیب میبینند.
- اگر عادت به دندان قروچه دارید، به دندانها فشار وارد خواهد شد که این موضوع باعث لب پر شدن یا شکستگی دندان میشود.
- زمانی که اندازه ونیر مناسب نباشد و به لثهها و دندانها فشار وارد کند.
جمعبندی
در این مقاله بررسی کردیم که امکان برداشتن کامپوزیت دندان وجود دارد، اما برای آنکه آسیبی به دندانها وارد نشود، این کار باید با استفاده از بهترین روش و توسط بهترین دندانپزشکها انجام شود. از همین رو پیشنهاد ما به شما این است که اگر تصمیم به حذف کامپوزیت دارید، عارف کلینیک را انتخاب کنید.
در عارف کلینیک از بهترین تجهیزات و پیشرفتهترین ابزارها استفاده میشود، بنابراین شما میتوانید با خیال راحت این درمان را در این کلینیک انجام دهید. همچنین اگر شما سوالی در رابطه با این موضوع دارید، میتوانید اطلاعات خود را در فرم زیر وارد کنید تا مشاوران عارف کلینیک با شما تماس بگیرند و به شما مشاوره رایگان بدهند.
سوالات متداول
طول عمر کامپوزیت چقدر است؟
طول عمر کامپوزیت به نحوهی نگهداری شما بستگی دارد، اما بهطورمعمول میتوان گفت این درمان بین 5 تا 7 سال ماندگاری دارد.
آیا امکان جایگزینی کامپوزیت با لمینت وجود دارد؟
بله؛ دندانپزشک میتواند کامپوزیت را از روی دندان شما بردارد و سپس با قالبگیری از دندانها شرایط را برای اجرای لمینت فراهم کند.
هزینه برداشتن کامپوزیت چقدر است؟
امکان اعلام قیمت قطعی برای برداشتن کامپوزیت وجود ندارد، زیرا این موضوع به شرایط دندانها و دلیلی که تصمیم دارید بهخاطر آن کامپوزیت را بردارید بستگی دارد؛ بنابراین لازم است توسط دندانپزشک معاینه شوید تا از هزینه برداشتن کامپوزیت مطلع شوید.
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”