عصب کشی در بارداری
بارداری یکی از حساسترین دورههای زندگی برای بانوان است که از لحاظ وضعیت سلامت مادر و جنین با نگرانیهایی همراه است؛ زیرا در دوران بارداری تغییرات هورمونی بسیاری در بدن مادر رخ میدهد که موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود و زمینه را برای ابتلا به انواع عفونتها و بیماریها فراهم میکند. از متداولترین مشکلات زنان باردار میتوان به مشکلات مرتبط با دندان و لثه اشاره کرد.
به گونهای که برخی مواقع این مشکلات به حدی جدی میشوند که فرد به عصبکشی دندان نیاز پیدا میکند. درباره عصبکشی و عوارض آن در دوران بارداری نگرانیهای بسیاری وجود دارد. اگر قصد دارید اطلاعات کاملتر و بیشتری را در این زمینه کسب کنید، بهتر است تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
دریافت مشاوره
آیا عصبکشی در دوران بارداری خطرناک است؟
ایا در دوران بارداری میتوان دندان عصب کشی کرد؟ بارداری دورهای است که میتواند شرایط را برای ابتلا به بیماریهای مختلف فراهم کند. اما این جمله به این معنا نیست که دلیل بیمار شدن فرد، باردار بودن او است. در حقیقت اگر بانوان قبل از بارداری از نظر سلامت دندانهای خود با مشکلاتی مواجه هستند، حتما در دوران بارداری این مشکلات جدیتر خواهند شد. برخی از این معضلات به قدری حاد میشوند که نمیتوان تا پایان بارداری آنها را تحمل کرد و سریعا به درمان آنها نیاز است.
عصبکشی دندان یکی از مشکلاتی است که غیر قابل تحمل است و به درمان فوری نیاز دارد. اما مسئله مهم این است که آیا اجازه انجام چنین کاری را دارید؟ آیا انجام عصبکشی دندان در دوران بارداری برای جنین و مادر خطری نخواهد داشت؟
نکته قابل توجه این است که عصبکشی در دوران بارداری مشکلات جدی را جنین و برای شما ایجاد نمیکند، اما برخی مواقع میتواند خطر آفرین شود. در نتیجه بهتر است که پیش از بارداری با خطرات احتمالی این مشکل بیشتر آشنا شوید و بیشتر به سلامت خود اهمیت دهید.
عوارض عصب کشی دندان در دوران بارداری
از جمله اصلیترین خطرات احتمالی عصبکشی دندان در دوران بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تاثیرات اشعه ایکس
دندانپزشکها برای آنکه بتواند نسبت به درصد پوسیدگی دندانها دید جامعی داشته باشند، به تصویربرداری از دندانها نیاز دارند. عکسبرداری از دندانها با کمک فناوری اشعه ایکس گرفته میشود. پزشکان همواره توصیه میکنند که زنان باردار به هیچ عنوان نباید در تماس با هر گونه اشعه ایکس قرار بگیرند. در مقابل اشعه ایکسی که در دندانپزشکی برای تصویربرداری به کار میرود برای جنین خطرناک نمیباشد.
با این اوصاف همچنان توصیه میشود که در دوران بارداری هنگام عکسبرداری از دندان باید مراقبتهایی صورت بگیرد. به عنوان نمونه از یقه حفاظتی و پیشبند حائل استفاده کنید. اشعه ایکس فقط با دهان شما در تماس است و هیچ گونه برخوردی با نواحی شکمی ندارد. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که به جز اشعه X اغلب داروهایی که هنگام درمان یا بعد از آن باید استفاده کنید نیز میتواند برای شما عوارضی داشته باشد.
تاثیرات بیحسی و بیهوشی
برخی مواقع عصب کشی دندان در دوران بارداری به بیحسی و بیهوشی نیازی ندارد. پس قبل از انجام این کار باید نخست مطمئن شوید که برای درمان به بیحسی یا بیهوشی نیاز دارید یا خیر؟ گاهی اوقات دندانپزشک برای بانوان باردار دوز بسیار کمی از این موارد استفاده میکند. البته باید این موضوع را نیز در نظر بگیرید که درد احتمالی در زمان عصبکشی دندان میتواند برای جنین ضرر داشته باشد. به بیان دیگر تحمل هر نوع استرس و فشار در دوران بارداری به هیچ عنوان برای جنین خوب نیست و بایستی وضعیت مطلوبی را برای رشد و نمو جنین مهیا کنید.
تاثیرات سایر مواد شیمیایی
از عوارض دیگر عصب کشی در دوران بارداری میتوان به تاثیرات به کارگیری سایر مواد شیمیایی اشاره کرد. به طور معمول دندانپزشکان برای تمیز یا پر کردن دندان از مواد شیمیایی گوناگونی استفاده میکنند. در واقع هیچ یک از این مواد برای سلامتی مضر نیستند.
در حقیقت اغلب زنان باردار با این فکر که عصبکشی دندان برای جنین مضر است از انجام آن در دوران بارداری خودداری میکنند. اما الزامی است که حتما در این شرایط با دندانپزشک خود مشورت کنید؛ زیرا برخی از اقدامات را میتوان به آینده موکول کرد. اما بعضی مواقع به درمان سریع نیاز است و به تاخیر انداختن آن میتواند وضعیت را برای مادر و جنین دشوار کند.
مضرات به تعویق انداختن عصب کشی دندان در بارداری
اگر شما نیز در دوران بارداری به سر میبرید و میخواهید عصبکشی دندان خود را به تعویق بندازید. توصیه میکنیم که از تصمیم خود صرف نظر کنید؛ زیرا میتواند خطرات بسیار جدی برای جنین و شما به وجود آورد. بعضی از این خطرات عبارتند از:
گسترش عفونت دندان
به طور معمول دندانی که به عصبکشی نیاز دارد، دارای عفونت است. این عفونت اگر فورا درمان نشود، میتواند به سایر لثهها و سایر دندانها منتقل شود. در ضمن این اتفاق میتواند مشکلات بیشتر و دشوارتری را برای بیمار به وجود آورد.
ادامه یافتن درد شدید و افزایش شدت آن
بیتوجهی به درمان دندانهای پوسیده باعث میشود که مادر دردهای غیرقابل تحملی را تجربه کند. این دردها میتواند سبب استرس، ناآرامی و فشار در مادر و آسیی رسیدن به جنین او شود
عفونت کردن دندان و عصب کشی در بارداری برای جنین ضرر دارد؟
دندانپزشکان توصیهها و استراتژیهای گوناگونی را درباره عصبکشی دندان به زنان باردار ارائه میدهند که بعضی این پیشنهادات عبارتند از:
- در سه ماهه اول بارداری بسیار مهم و تعیین کننده است؛ به همین دلیل اگر مادر در این دوره با مشکلات سلامت دندان مواجه شود، دندانپزشک پیشنهاد میکند که فرآیند درمان به سه ماههی دوم بارداری موکول شود.
- با ورود زنان باردار به سه ماهه دوم بارداری اگر مادر همچنان از مشکلات سلامت دندان رنج ببرد، معمولا دندانپزشک تجویز میکند که از دندان پوسیده تصویربرداری شود تا بتواند مراحل عصبکشی را آغاز کند.
- اگر زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری به عصبکشی دندان خود نیاز پیدا کنند، اغلب اوقات پزشک پیشنهاد میکند که این وضعیت را تحمل کنند و روند درمان را به بعد از متولد شدن جنین موکول کنند.
- با توجه به موارد گفته شده میتوان گفت عصبکشی دندان در دوران بارداری ایمن است و مشکلی ندارد، اما مطلوب است درباره شرایط بارداری خود به دندانپزشک اطلاع دهید تا براساس ارزیابی وضعیت شما، پزشک از بهترین روشهای ممکن برای درمان مشکلات دندان شما استفاده کند.
توصیههای به منظور پیشگیری از عصب کشی دندان در دوران بارداری
هر فرآیند درمانی در این دوره میتواند با استرس و نگرانی بسیار برای زنان باردار همراه باشد؛ به همین دلیل بهترین اقدام پیشگیری از بروز این مشکلات است. شما با توجه به توصیههای زیر میتوانید به سادگی از عصب کشی دندان در دوران بارداری جلوگیری کنید.
- نخستین و اساسیترین اقدام برای پیشگیری از وقوع هر نوع مشکلات عفونت دندان و جلوگیری از عصبکشی توجه به بهداشت دندان و دهان و رعایت یک برنامهریزی مناسب است. به همین دلیل شما باید در طول روز دو بار مسواک بزنید.
- از مصرف خوراکیها و غذاهایی که حاوی مقدار قند بالایی هستند، بپرهیزید؛ زیرا غذاهای دارای قند بالا از اصلیترین علل پوسیدگی دندان هستند. در حالتی که علاقه بسیاری به خوردن شیرینیجات دارید پس از مصرف آنها حتما مسواک بزنید.
- تغییرات هورمونی نیز میتوانند در دوره باردای بر سلامت دندانها تاثیر بگذارند. به همین دلیل توصیه میکنیم که به صورت مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید و شرایط لثه و دندانهای خود را تحت نظر داشته باشید. با چکاپ منظم دندانها میتوانید از پوسیدگی و عفونت آنها جلوگیری کنید و همچنین میتواند اقدامی موثر در پیشگیری از عصبکشی باشد.
- برای پیشگیری از عصب کشی دندان در دوران بارداری و حفظ سلامت جنین و شما، مراقبت از دندانها را جدی بگیرید و با مشاهده کوچکترین مشکلات دندان فورل به دندانپزشک مراجعه نمایید و برای درمان اقدام کنید.
سخن پایانی
در نهایت عصبکشی در دوره بارداری نمیتواند برای جنین و مادر خطرناک باشد. اما برای حفظ سلامت جنین و پیشگیری از ورود فشار و استرس به جنین مطلوب است که زنان باردار به سلامت لثه و دندانهای خود بیشتر اهمیت دهند. در ضمن توصیههای پیشگیری از عصبکشی دندان را رعایت کنند تا بتوانند دوران بارداری خود را بدون نگرانی و استرس سپری کنند.
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/dental-work-and-pregnancy/