1. کلینیک عارف
  2. مقالات
  3. فیکسچر دندانپزشکی چیست

فیکسچر دندانپزشکی چیست

شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که فیکسچر ایمپلنت چیست؟ قبل از اینکه سراغ فیکسچر های داندانپزشکی برویم باید بگوییم که ایمپلنت های دندانی، یک روش موفق در جایگزینی دندانهای از دست رفته می باشند و گزینه های درمانی پیش روی دندانپزشکان را افزایش داده اند و به همین علت امروزه ایمپلنت های دندانی جز جدایی ناپذیری از دندانپزشکی محسوب می شوند.

با در نظر گرفتن این حقیقت که بیشتر بیماران از دست رفتن دندان را نوعی نقص عضو تلقی می کنند و کارایی نامناسب جویدن در عدم حضور دندان را باعث کاهش کیفیت زندگی خود می دانند کاملا قابل درک می باشد که چرا اینقدر تمایل بیماران به این درمان موفق بالا می باشد.

با توجه به مطالب عنوان شده و در نظر گرفتن  افزایش شدید شیوع درمان ایمپلنت در جامعه به نظر میرسد که باید آگاهی خود را نسبت به ایمپلنت های دندانی و قسمت های مختلف آن افزایش بدیم.

امیدواریم که مقاله حاضر بتواند در افزایش این آگاهی در جامعه و به طبع آن دریافت خدمات درمانی با کیفیت تر توسط بیماران کمک نماید.

فیکسچر ایمپلنت چیست؟

فیکسچر ایمپلنت یا تنه ایمپلنت یا پایه ایمپلنت قسمتی از ایمپلنت می باشد که درون استخوان قرار داده می شود و از مهمترین بخش ها و اجزای ایمپلنت دندان است.

فیکسچر ایمپلنت چیست

ایمپلنت های نوین به شکل ریشه بوده و به صورت سیلندری یا مخروطی ساخته می شوند. جزء ضد چرخش برای پروتز به صورت داخلی یا خارجی در فیکسچر ایمپلنت قرار داده می شود.

این قطعه به صورت پیچ است و و تنها بخشی از ایمپلنت دندانی است که در ظاهر دیده نمی شود. به زبان ساده تر فیکسچر ایمپلنت همان پیچ تیتانیومی که در استخوان قرار می‌گیرد تا در نهایت از تاج حمایت کند.

چنانچه قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره پیچ ایمپلنت دندان به دست آورید میتوانید مقاله گذاشتن پیچ ایمپلنت دندان را مطالعه کنید.

به دلیل آنکه تنها بخشی از ایمپلنت دندان که  کاملا در درون استخوان مدفون می شود فیکسچر است، درنتیجه ما این قطعه در اصطلاح، یک واحد ایمپلنت هم میگوییم پس به طور خلاصه در حقیقت قسمت فیکسچر ایمپلنت همان اولین قطعه ای می باشد که در طی جراحی وارد استخوان فکین می شود وعملا مهم ترین بخس ایمپلنت می باشد.

جنس فیکسچر ایمپلنت چیست؟

پایه ایمپلنت، می تواند از مواد مختلفی ساخته شود اما اغلب آن ها را از جنس تیتانیوم میسازند. تیتانیوم فلز شناخته شده ای است که هم بسیار سخت می باشد و هم توسط بدن انسان به خوبی پذیرفته میشود و توانایی اتصال به استخوان فک را هم دارد.

جنس فیکسچر ایمپلنت چیست

یکی از اساسی ترین دلایل استفاده از آلیاژ تیتانیوم در قسمت ساخت فیکسچر ایمپلنت، سازگاری و تطابق زیستی بسیار بالای این آلیاژ با انسان به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند نارسایی، مقاومت بالا در برابر خوردگی (و همچنین انواع فشارها) و همخوانی با ph بدن می باشد.

در حال حاضر بیشتر فیکسچرهای تولید شده توسط شرکت های مختلف به شکل مخروطی با شکلی غیر مسطح بوده که سطح آن توسط مواد خاصی با هدف افزایش و بهبود ارتباط فیکسچر با بافت استخوان فکین و کاهش مدت زمان فرآیند جوش خوردن این قطعه به استخوان، پوشیده می شود.

نحوه کاشت و استفاده از فیکسچر

برای جایگذاری ایمپلنت می توان از 2 روش جراحی با فلپ یا بدون فلپ (با استفاده از پانچ بافتی) انجام می گردد. جراحی بدون فلپ در مواردی که میزان بافت کراتینبزه کافی بر روی ریج با فرم ایده آل وجود دارد اندیکاسیون دارد زیرا در این روش مقداری از بافت کراتینیزه حذف می گردد.

نحوه کاشت و استفاده از فیکسچر

این روش موجب کمترین ترومای بافت نرم شده و در بیمارانی که آناتومی و شکل پاپیلای عالی  قبل از عمل دارند بشترین زیبایی پس از عمل را به همراه دارد.

جراحی فلپ دار زمانی لازم است که نیاز به دید و دسترسی بهتر به استخوان زیرین یا اعمال اضافی مثل گرفت بافت نرم و سخت باشد. در دسته بندی دیگری ایمپلنت ها به 2 دسته یک مرحله ای و دو مرحله ای تقسیم می شوند.

ایمپلنت‌های یک مرحله

در این نوع ایمپلنت، جراح در یک جلسه، جراحی را انجام می‌دهد و طی آن فیکسچر ایمپلنت را داخل استخوان فک قرار می دهد.

در این مرحله در واقع جراح، بعد از اطمینان از حصول بی حسی موضعی در اثر تزریق داروی بی حسی ،  اقدام به دریل کردن استخوان و ایجاد یک سوراخ کوچک در فک بیمار می کند و فیکسچر متناسب از نظر اندازه، طول و ضخامت را در حفره ایجاد شده قرار می دهد.

در این حالت فیکسچر از داخل لثه بیرون میزند و در واقع نیازی به آشکار نمودن ایمپلنت در مراحل بعدی نمی باشد و بعد جراحی قطعه ای به نام healing abutment روی آن بسته می شود و در نتیجه محل ایمپلنت توسط healing abutment مشخص میگردد.

و در انتهای جراحی لثه بخیه می شود. بعد از 2 تا 3 ماه که ایمپلنت مورد نظر به استخوان فک جوش ‌خورد، میتوان فرایند قالب گیری را انجام داد و سپش اقدام به ساخت روکش بر روی ایمپلنت نمود.

ایمپلنت‌های دو مرحله

در این حالت نیاز به آشکار سازی ایمپلنت پوشانده شده با بافت فرد و سپس اقدام به ایجاد برش روی بافت نرم و بستن قطعه healing abutment روی ایمپلنت می باشد.

هدف استفاده از قطعه healing abutment حفظ بافت کراتینیزه و تغییر فرم و ضخامت بافت نرم می باشد. پس به طورخلاصه  در این حالت در یک جلسه جراحی، فیکسچر در داخل استخوان فک قرار داده می شود و بافت نرم روی آن بخیه زده می‌شود و سپس بعد از دو تا سه ماه که ایمپلنت به استخوان فک جوش خورد، یک بار دیگر جراحی کوچک دیگری جهت کنار زدن بافت نرم انجام می شود انجام می‌شودو پروتز روی ایمپلنت قرار  داده می‌شود.

انتخاب فیکسچر مناسب ایمپلنت

یک اصل اساسی در انتخاب فیکسچر مناسب این است که جراح باید در ابتدا بتواند پروتز نهایی که قرار است روی آن فیکسچر کار گذاشته شود را به خوبی تجسم کند و در واقع از همان ابتدا باید پروتز نهایی طراحی گردد و مشخص گردد که پروتز نهایی چه تعدادی از دندان های از دست رفته را جایگزین می کند و سپس باید به بررسی عوامل مرتبط با نیروها در بیماران بپردازیم.

انتخاب فیکسچر مناسب ایمپلنت

پس از آن باید میزان تراکم استخوان در محل های احتمالی جایگذاری ایمپلنت مورد معاینه قرار گیرد. در آخرین اقدام، تعیین سایز ایمپلنت باید انجام گیرد. بر اساس تعدادی از پژوهش ها در سال 2014 که روی بیش از 5000 ایمپلنت که به مدت زمان بیشتر از 10سال از زمان جراحی آن ها میگذرد انجام شد، مشخص شده است که تعیین دقیق نوع و اندازه ایمپلنت بیشترین تاثیر را روی موفقیت آمیز جراحی ایمپلنت داشته است.

به نحوی که در بیمارانی که دندانپزشکان حرفه ای با آخرین تکنولوژی های روز مانند عکسبرداری های سه بعدی و CBCT و طراحی های دیجیتالی سه بعدی، نوع و اندازه ایمپلنت را انتخاب کرده اند، درصد موفقیت به شدت بیشتر شده و به نزدیکی ۹۵% بوده است.

پس انتخاب فیکسچر با اندازه مناسب اهمیت بسیار زیادی دارد و اشتباه در آن به راحتی موفقیت درمان را تحت الشعاع قرار می دهد. اندازه و ابعاد ایمپلنت از ابتدا تا حال به شدت دچار تغییرات اساسی شده است، به نحوی که در حال حاضر امکان جراحی ایمپلنت به شیوه های مختلف را برای دندانپزشک با توجه به خصوصیات فردی هر یک از بیماران امکان پذیر می کند.

در مورد سایزهای مختلف ایمپلنت باید این موضوع را در نظر بگیرید که ایمپلنت ها هم از نظر قطر و هم طول با هم متفاوت اند. در مورد قطر ایمپلنت‌ها باید بگوییم که جراح با استفاده از عکس رادیولوژی و معاینه بیمار بهترین سایز برای قطر ایمپلنت را انتخاب می‌کند.

در هر جراحی با در نظرگرفتن موقعیت دندان از دست رفته، ضخامت استخوان در محل جراحی و شکل استخوان فکین، جراح می تواند از طول ایمپلنت‌های متفاوت استفاده کند و این طول معمولا چیزی بین 8 الی 16 میلیمتر می باشد.

و معمولا جراح از ایمپلنت هایی با قطر بیشتر و طول کمتر برای دندان های خلفی و ایمپلنت هایی با قطر کمتر و طول بیشتر برای دندان های قدامی استفاده می کند.

نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که در نواحی با تراکم کم استخوان می تواند از ایمپلنت‌هایی با طول بیشتر استفاده شود که بتواند در تراکم کم استخوان ثبات بیشتری داشته باشند.

با توجه به مطالب عنوان شده جراح با توجه به اطلاعات اولیه مثل عکس رادیولوژی و معاینه دهان و دندان بیماران، بهترین سایز ایمپلنت از نظر طول و قطر آن را برای آنان انتخاب می‌کند.

برای انتخاب فیکسچر مناسب حتما به یک دندانپزشک متخصص مجرب در زمینه ایمپلنت مراجعه نمایند تا با بررسی دقیق شرایط مثل ابعاد ریشه دندان، ساختار فکین، تراکم استخوانی و …. بهترین نوع فیکسچر مناسب دندان‌های آنان را انتخاب کند.

هزینه فیکسچرهای ایمپلنت چقدر است؟

به صورت کلی می توان گفت که هزینه فیکسچرهای ایمپلنت با توجه به عوامل مختلف و با توجه به موارد متعددی از جمله  پوشش های استفاده  شده در سطح فیکسچر، نوع آلیاژی که از آن برای ساخت ایمپلنت استفاده شده (نوع متریال بکار رفته) و سایز فیکسچر، جنس، کشور سازنده، متخصص ایمپلنت، کیفیت، ساختار ایمپلنت بسیار متفاوت ، پزشک متخصص ایمپلنت دندان و……خواهد بود..

هزینه فیکسچر ایمپلنت چه قدر است

در تاریخ نگارش این مقاله (آذر ماه 1400( هزینه فیکسچر های ایمپلنت به طور تقریبی از هر پایه ای۸۰۰ هزار تومان تا ۶ الی ۷ میلیون تومان می باشد و حتی همین محدوده ی قیمتی برای هر پایه ایمپلنت هم می تواند تا ۲۰ درصد گران‌ تر هم باشد.

با توجه به مطالب عنوان شده کاملا قابل فهم می باشد که با توجه به حساسیت درمان ایمپلنت و این حقیقت که اولین گام در موفیقت درمان ایمپلنت انتخاب ، جراح و متخصص حرفه ای و کار بلد می باشد.

بدین منظور توصیه اکید می شود که حتما به کلینیک های معتبری که  هم پروتکل های درمانی را رعایت می کنند هم از آخرین متد ها و تکنولوژی های روز دنیا استفاده می کنند مراجعه فرمایید.

اگر به دنبال دکتر ایمپلنت خوب در کرج هستید، عارف کلینیک یکی از مجهزترین کلینیک‌های درمانی می‌باشد که می‌تواند ایمپلنت‌های دندان را از جاگذاری فیکسچر تا ترمیم نهایی، بصورت یکپارچه در اتاق‌ های معاینه تهیه کند. شما در این مرکز معتبر و با سابقه درخشان می توانید درمان ایمپلنت خود را با خیالی آسوده به کادر مجرب این کلینیک بسپارید.

برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید

درمان مورد نیاز شما چیست؟(ضروری)

اطلاعات خود را درباره ایمپلنت دندان افزایش دهید

نتیجه‌ای پیدا نشد.

این محتوا را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

Call Now Button