نویسنده: دکتر مصطفی عارف
عوارض ایمپلنت فوری
امروزه یکی از تکنیک های رایج قرار دادن ایمپلنت، ایمپلنت فوری می باشد که این تکنیک از جانب بسیاری از بیماران به دلیل زمان کمتر حضور در مطب و مدت زمان کمتر جراحی مورد پذیرش می باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا به شرح خلاصه وار مزایا و عوارض ایمپلنت فوری بپردازیم.
در روند جایگذاری استاندارد ایمپلنت جراح بعد از جراحی 4 تا 6 ماه صبر می کند تا بافت ها بهبود یابند و فرایند کاشت ایمپلنت کامل شود و سپس پروتز مصنوعی را روی آن قرار می دهد.
اما ایمپلنت را می توان بلافاصله در زمان کشیدن دندان هم قرار داد که به این روش جایگذاری ایمپلنت, ایمپلنت فوری گفنه می شود. مزیت اصلی این روش در صورتی که درست انجام شود این است که کشیدن دندان و جراحی ایمپلنت در یک مرحله انجام می شود و زمان ترمیم در کل کاهش می یابد.
قرار دادن یک رستوریشن موقتی در همین مرحله موجب حفظ اناتومی بافت نرم و کسب بهترین نتایج زیبایی می شود ولی این روش از حساسیت بسیار بالایی برخوردار می باشد و در صورت بی دقتی در این روش بیمار با عوارض متعددی رو به رو می شود.
برای دریافت مشاوره رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
آیا ایمپلنت فوری برای همه افراد قابل استفاده می باشد؟
مهم ترین بخش اساسی هر درمانی قطعا معاینه و تشخیص می باشد و درمان ایمپلنت فوری هم از این قاعده مستثنی نمی باشد. این قسمت شامل چندین فرایند حیاتی از جمله بررسی وضعیت سیستمیک بیمار، بررسی محیط دهان، بررسی عکس های رادیوگرافی بیمار و…. میشود که اگر در تک تک این مراحل سهل انگاری صورت گیرد درمان ایمپلنت فوری محکوم به شکست می باشد.
اگر بیماری کاندید جراحی ایمپلنت فوری باشد ، قبل از آن باید دندانپزشک تشخیص دهد که آیا از شرایط مناسب برای این روش برخوردار می باشد یا خیر. سطح بهداشت دهان و دندان و سلامت جسمانی بیمار باید مناسب باشد.
پس اگر بیمار سیگار می کشد یا به بیماری خود ایمنی و یا بیماری مزمن مبتلا می باشد، ممکن است ایمپلنت فوری برای این بیمار مناسب نباشد.
در مورد قسمت بررسی محیط دهان هم باید گفت، مثلا اگر بیمار از دندان قروچه رنج می برد، ایمپلنت فوری برای این بیمار مناسب نمی باشد زیرا سبب وارد آمدن نیروی زیادی به پایه ی ایمپلنت می شود که منجر به بروز عوارض ایمپلنت فوری مانند لق شدن پایه ایمپلنت می شود.
در مورد قسمت وضعیت سیستمیک بیمار باید گفت مصرف بعضی داروها می توانند با فرایند ایمپلنت فوری تداخل داشته باشند از جمله داروهای بیس فسفونات . پس اگر بیمار از داروهای بیس فسفونات استفاده می کند، کاندید مناسبی برای ایمپلنت فوری نمی باشد.
عوارض ایمپلنت فوری
عوارض ایمپلنت فوری درصورتیکه پایه ایمپلنت جایگذاری شده؛ در مرحله ی بهبودی حرکت نکند؛ تفاوت چندانی با عوارض ایمپلنت دندان استاندارد ندارد. برخی از عوارض ایمپلنت فوری دندان که بر اساس آنها گروهی از دندانپزشکان به عدم استفاده از این روش توصیه می کنند عبارت اند از:
عفونت
در حال حاضر، ایمپلنت های دندانی یک جایگزین درمانی بسیار رایج برای جایگزینی دندان های از دست رفته هستند. با این حال، آنها از ایجاد عوارض با منشاء عفونی مستثنی نیستند. از این رو باید مراقبت کافی از ایمپلنت و بافت های اطراف آن صورت گیرد تا دچار عفونت نشوند.
عوارض ناشی از فرایند جراحی
کاملا طبیعی می باشد که هر عمل جراحی با ریسک هایی همراه باشد و از این نظر ایمپلنت فوری نسبت به سایر روش های دیگر تفاوت چندانی ندارد.
این موارد شامل مقدار کمی خونریزی , وجود کمی تورم در محل جراحی و در مورد خیلی نادر شامل آسیب به عصب یا آسیب به استخوان در حین جراحی هم می باشد. در مورد این نوع عوارض حتما باید قبل از جراحی با بیمار صحبت نمود و او را آگاه نمود.
هزینه بیشتر
هزینه کاشت ایمپلنت فوری در مقایسه با روش استاندارد بیشتر می باشد. به صورت تخمینی این افزایش هزینه چیزی بین 25 تا 30 درصد هزینه درمان جراحی عادی ایمپلنت می باشد.
قابل استفاده نبودن برای همه
با توجه به حالت هایی که قبلا در مقاله برای شما توضیح داده شد، این روش درمانی نمی تواند برای همه ی افراد قابل استفاده باشد و باید به شدت در انتخاب این روش درمانی برای بیماران دقت نمود.
خطر نداشتن ثبات اولیه و خراب شدن ایمپلنت
از آن جایی که در معرض نیروی اکلوزالی زیاد, ثبات اولیه و طولانی ایمپلنت به خطر می افتد. که خود این عدم ثبات می تواند هم باعث لق شدن ایمپلنت شود و هم از فرایند جوش نخوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک جلوگیری کند.
از این رو ما به چند نکته پی میبریم اول اینکه جراحی ایمپلنت فوری باید توسط متخصص با تجربه انجام شود و که صد البته این اتفاق یک معاینه و بررسی دقیق قبل از جراحی توسط متخصص با تجربه را می طلبد.
دوم اینکه به دلیل شرابط خاص جراحی ایمپلنت فوری, بیمار باید به شدت از محل جراحی مراقبت کند و از از وارد آمدن فشار اضافه روی آن جلوگیری کند و سوم اینکه چون احتمال لق شدن ایمپلنت و جوش نخوردن ایمپلنت به فک بیشتر از حالت معمول است طبیعی است که این روش درمانی بین 10 الی 15 درصد از موفقیت نهایی ایمپلنت های دندانی کم می کند.
افزایش احتمال عدم کار آیی کافی ایمپلنت
عامل اساسی در موفقیت ایمپلنت ، این است که پایه ایمپلنت در محل اولیه بی حرکت بماند و موقعیت آن تغییر نکند. به همین خاطر است که توصیه می شود این درمان توسط یک متخصص ایمپلنت خوب انجام شود تا از هرگونه پیشامد ناخوشایندی جلوگیری شود.
با این حال در ایمپلنت فوری، احتمال حرکت کردن احتمالی ایمپلنت بیشتر بوده و به همین جهت با افزایش احتمال عدم کارآیی کافی ایمپلنت رو به رو هستیم.
افزایش احتمال شکستن پروتز موقتی روی ایمپلنت
با اینکه این خطر با هر روش جراحی ممکن است رخ بدهد ولی با افزایش نیروی وارده بر پروتز این احتمال افزایش می یابد. پروتز دندان مصنوعی که اغلب بلافاصله پس از عمل متصل میشوند، موقتی بوده و تا هنگامی که بهبودی مورد نیاز حاصل شود روی ایمپلنت باقی گذاشته می شود.
این گونه پروتز ها اغلب قبل از عمل جراحی ساخته میشوند و به اندازه ی پروتز های نهایی توانایی مقاومت در برابر فشار را ندارند و احتمال شکستن آن ها بسیار بالاست.
نامناسب بودن روش جراحی ایمپلنت فوری برای استفاده در فک بالا
به دلیل تراکم اندک استخوان در فک بالا، ایمپلنت فوری برای فک بالا توصیه نمی شود، زیرا ممکن است ثبات و سختی لازم را نداشته باشد.
پس زدن جسم خارجی توسط بدن
هنگامی یک شیء خارجی وارد بدن میگردد همانند هر پیوند عضو دیگری در بدن امکان رخداد فرایند پس زدن وجود دارد. هر چند این اتفاق به ندرت نادر می باشد ولی رخداد آن محتمل می باشد.
واکنش های حساسیت و آلرژیک
بیشتر ایمپلنت های دندانی از تیتانیوم و مقدار کمی نیکل ساخته می شوند که ممکن است باعث بروز حساسیت های آلرژیک در تعداد کمی از بیماران شود هر چند بروز این پدیده مثل واکنش پس زدن جسم خارجی توسط بدن برای ایمپلنت به ندرت رخ می دهد ولی رخداد آن محتمل می باشد.
عوارض ایمپلنت فوری دندان با پزشک غیرمتخصص
برای جلوگیری از خطرات ایمپلنت حتما به یک دکتر با تجربه و متخصص مراجعه کنید. از جهتی با در نظر گرفتن هزینه های سرسام آور درمان های دندانپزشکی در تمام نقاط کشور و برای تمام اقشار جامعه آیا واقعا منطقی نمی باشد که با انتخاب یک کلینیک دندان پزشکی خوب و کادری مجرب و با قیمت مناسب از مراجعه مجدد برای همان درمان جلوگیری کنیم.
متاسفانه این واقعیت تلخ و دردناک که تعداد بیشماری از بیماران پس از مراجعه به کلینیک های دندانپزشکی غیر متخصص با قیمت های بسیار پایین اقدام به دریافت خدمات درمانی کرده اند، با بروز مشکلات عدیده مجبور به مراجعه به کلینیک دندان پزشکی معتبر از جمله عارف کلینیک برای دریافت درمان مجدد شده اند به همین دلیل به شدت به بیماران توصیه می شود پزشک خود را با دقت انتخاب کنند و به صرف تبلیغات یا معرفی توسط دیگران یا هزینه مالی کمتر به پزشکی فاقد صلاحیت مراجعه نکنند.
در صورت بروز عوارض ایمپلنت فوری چه کنیم؟
تعدادی از عارضه های رخداده بعد از جراحی مثل دردناک بودن محل جراحی و احساس وجود تورم در ناحیه جراحی کاملا طبیعی و نرمال تلقی می شوند ؛ اما تعدادی دیگر از عوارض جراحی ایمپلنت غیرطبیعی و آسیب زا خواهند بود از جمله: صدمه دیدن استخوان فک، لق شدن ایمپلنت، بروز مشکلات سینوسی و…
در صورت رخداد درد های شدید بعد از جراحی ایمپلنت می توان این عارضه را با تجویز مسکن از سوی پزشک کنترل کرد. بروز خونریزی بعد از جراحی ایمپلنت کاملا طبیعی است و به راحتی می توان با فشار ناشی از گاز استریل می توان اینگونه خونریزی ها را به راحتی مدیریت کرد ولی اگر بروز خونریزی بیش اندازه بود حتما با جراح خودتان مشورت کنید.
بروز تورم بعد از جراحی ایمپلنت کاملا طبیعی است و از بین رفتن آن تا 2-3 روز بعد از جراحی طول می کشد که این تورم را می توان با کیسه آب گرم و قرقره آب نمک کاهش دهید. لق شدن دندان نشانه ی خطرناکی می باشد و باید آن را جدی بگیرید.
بهترین توصیه برای مطمئن شدن از موفقیت جراحی ایمپلنت از جمله روش جراحی ایمپلنت فوری، رعایت مراقبت های بهداشتی در مدت زمان نقاهت بعد از جراحی می باشد.
پس از انجام جراحی ایمپلنت به بیمار توصیه می شود تا زمانی که بافت ها همچنان بی حسی است از مصرف غذاها و نوشیدنیهای داغ پرهیز کرده و تا مدت یک هفته بعد از جراحی از رژیم غذایی با مواد نرم استفاده کند.
بیمار همچنین برای جلوگیری از افزایش جریان خون و تورم ناشی از ورزش در محل ایمپلنت، به مدت ۲ الی ۳ روز از انجام ورزشهای سنگین اجتناب کند. ایمپلنت و بافتهای اطراف آن، مانند دندانهای طبیعی، نیاز به رعایت بهداشت به صورت منظم دارند.
پس از اینکه بافت های نرم و لثهها بهبود یافتند حداقل روزی یکبار از نخ دندان و از مسواکهای بین دندانی برای پاک کردن نواحی غیر قابل دسترسی استفاده شود.
بیماران برنامه زمانی منظمی برای معاینه دندانپزشکی و تعیین وقت ملاقات برای تمیز کردن نواحی زیر خط لثه تنظیم کنند. بیمارانی که به سیگار اعتیاد دارند، احتمالا تصمیم به ترک آن خواهند گرفت زیرا این امر خطر عارضههای ناشی از جراحی ایمپلنت دندان را کاهش میدهد.
جمع بندی
روش جراحی ایمپلنت فوری روش مناسب و خوبی است به شرط آنکه برای بیمارانی با شرایط مناسب توسط یک متخصص حرفه ای و رعایت تمام اصول انجام گیرد چون در غیر این صورت این روش نسبت به روش استاندارد نه تنها سودی به بیمار نمی رساند بلکه علاوه بر زیان مالی و زمانی شدید ممکن است سلامت بیمار را به به شدت به دردسر بیاندازد.
اگر به دنبال انجام ایمپلنت فوری در کرج هستید، برای آنکه متوجه شوید متخصص ایمپلنت خود را چگونه می توانید انتخاب کنید و جهت اینکه مشاوره رایگان در خصوص شرایط خود دریافت کنید، می توانید با کلینیک دندانپزشکی دکتر عارف تماس حاصل فرمایید تا با یک نوبت حضوری از شرایط دندان خود آگاه شوید.
برای ارتباط با مشاوران عارف کلینیک کافی است با شماره 021 – 91008333 تماس حاصل فرمایید.
ما در عارف کلینیک با بررسی صحیح درمان و ایجاد ارزیابی های قبل از درمان از بیماران، تصمیم می گیریم که با رضایت بیمار، درمان ایمپلنت را برای بیماران انجام دهیم.
اطلاعات خود را درباره ایمپلنت دندان افزایش دهید
دکتر مصطفی عارف هستم، فارغ التحصیل دکترای حرفه ای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و مدیر کلینیک دندانپزشکی عارف. “همیشه هدفم این بوده که درمان را برای بیمارانم طوری انجام دهم که تا مدت های طولانی برایشان مشکلی پیش نیاید و این یک اصل مهم برای من محسوب میشود”