عفونت ایمپلنت دندان چه نشانه هایی دارد؟ درمان ایمپلنت عفونت کرده
آیا با علائم عفونت ایمپلنت دندان آشنا هستید؟ اگر تا به حال جراحی ایمپلنت را تجربه کرده اید یا اینکه قصد دارید در آینده نزدیک این نوع درمان را دریافت کنید، نیاز است که نشانه های عفونت ایمپلنت دندان را به خوبی بشناسید.
این عفونت از جمله عوارضی است که ممکن است در اثر عدم رعایت نکات مراقبتی پس از جراحی دندان، به سراغ شما بیاید. این امکان وجود دارد که برخی از افراد، حساسیت بیش از اندازه داشته باشند و علائم معمول پس از جراحی را با عفونت اشتباه بگیرند. از طرفی برخی دیگر، نشانه های عفونت را به عنوان علائم عادی تلقی می کنند. از این رو شناخت علائم عفونت ایمپلنت دندان اهمیت بسیار زیادی دارد. از شما دعوت می کنیم در ادامه این مقاله با ما همراه شوید تا ضمن آشنایی با این نشانه ها، از راه های پیشگیری و درمان این عارضه مطلع شوید.
آشنایی با عفونت ایمپلنت دندان و دلایل ایجاد آن
منظور از عفونت، درگیری سیستم ایمنی با یک عامل خارجی در قسمت خاصی از بدن است که سبب بروز علائم خاصی همچون تورم و قرمزی، درد، تب و … می شود. در صورت عدم انجام اقدامات درمانی لازم برای برطرف کردن این عارضه، ممکن است عفونت به بافت های اطراف نیز انتشار یابد. بنابراین شناخت و درمان به موقع عفونت ایمپلنت دندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند سبب بروز این عفونت شوند. عفونت اطراف ایمپلنت دندان که با نام پری ایمپلنت نیز شناخته می شود، به صورت یک التهاب پیشرونده بروز می یابد. طبق تحقیقات انجام شده حدود 4 الی 10 درصد از بیمارانی که ایمپلنت دندانی را دریافت می کنند، دچار عفونت های بعد از جراحی می شوند. مهمترین دلایل ایجاد پری ایمپلنت عبارتند از:
- چسبیدن سمان دندانپزشکی روی ایمپلنت
- استفاده از ایمپلنت های بی کیفیت
- قرار گرفتن ایمپلنت ها در فاصله خیلی نزدیک به یکدیگر
- زاویه دار شدن ایمپلنت در استخوان
- بهداشت نامناسب دهان
- کیفیت پایین استخوان
- مشکلات سیستمیک و زمینه ای مانند دیابت، سیگار کشیدن و …
با توجه به موارد ذکر شده، در میابیم که عفونت ایمپلنت دندان می تواند در اثر قصور دندانپزشک یا خود فرد رخ دهد. همچنین در برخی از موارد، دلایل ناخواسته ای همچون بیماری زمینه ای فرد باعث این عفونت می شوند.
علائم عفونت ایمپلنت دندان را بشناسید
به منظور تشخیص این عارضه نیاز است که علائم عفونت ایمپلنت دندان به دقت مورد بررسی قرار گیرند. این علائم عبارتند از:
اگر موقع مسواک زدن احساس می کنید ایمپلنت دندان شما استحکام قبلی خود را از دست داده است، ممکن است عفونت رخ داده باشد. بنابراین شل شدن ایمپلنت را به عنوان یکی از مهمترین نشانه های عفونت ایمپلنت در نظر داشته باشید.
التهاب لثه و تحلیل رفتن لثه و استخوان
التهاب لثه از جمله بارزترین علائم عفونت ایمپلنت به شمار می رود. این موضوع در ادامه سبب تحلیل بافت نرم اطراف دندان شده و با مشخص شدن رزوه های ایمپلنت در اثر تحلیل رفتن لثه نمایان می شود. تحلیل لثه به مرور به بافت استخوانی نیز آسیب می رساند.
ورم یا قرمزی لثه در اطراف ایمپلنت دندان
عفونت معمولا با التهاب همراه است. یکی از مهمترین نشانه های التهاب، تورم و قرمزی است که بر اثر گشاد شدن رگ ها و افزایش جریان خون در محل بروز التهاب ایجاد می شود. بنابراین عفونت ایمپلنت نیز با تورم و قرمزی لثه همراه خواهد بود.
چرک و خونریزی
چرک در اثر تجمع گلبول های سفید مبارزه کننده با عوامل ایجاد التهاب در محل لثه به وجود می آید و می تواند با خونریزی همراه شود. این موضوع سبب ایجاد طعم و بوی بد دهان خواهد شد.
تب و درد
هر چند که وجود اندکی درد در اوایل کاشت ایمپلنت دندان طبیعی است اما ادامه پیدا کردن این روند می تواند نشانه ای از بروز عفونت باشد. یکی از علائم عفونت ایمپلنت دندان که معمولا در مراحل پیشرفته عفونت بروز پیدا می کند، تب است.
عفونت در محل ایمپلنت
بر اساس منبع healthline عفونت می تواند در حین یا بعد از جراحی ایجاد شود. عوامل خطر عفونت عبارتند از ابتلا به بیماری خودایمنی، سیگار کشیدن و بهداشت بد دهان.
عفونت ایمپلنت چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص عفونت ایمپلنت دندان امری تخصصی است که باید توسط دندانپزشک ماهر انجام شود. یکی از نخستین اقداماتی که بدین منظور توسط دندانپزشک انجام می شود، درخواست تصاویر رادیوگرافی از محل ایمپلنت است. او همچنین با معاینه محل التهاب، علائم شما را مورد بررسی قرار می دهد و با اطلاعات به دست آمده، میزان عفونت و التهاب را ارزیابی می کند. بنابراین به هیچ عنوان نباید تشخیص افرادی غیر از دندانپزشک متخصص را مد نظر قرار دهید
درمان عفونت ایمپلنت دندان
درمان های مختلفی برای عفونت ایمپلنت دندان وجود دارند. روش درمانی برای هر فرد بر اساس مواردی همچون شدت عفونت، امکانات کلینیک، مقدار بودجه و … انتخاب می شود. در ادامه به روش های مختلف درمانی برای عفونت ایمپلنت اشاره می کنیم.
دندانپزشک پس از مشاهده علائم عفونت ایمپلنت دندان و انجام ارزیابی های رادیوگرافی و بالینی، ممکن است روش درمانی جراحی تحت بی حسی موضعی را انتخاب کند. در طی این جراحی، بافت های عفونی حذف شده و سپس ترمیم با استفاده از پودر استخوان انجام می شود.
یک راهکار دیگر برای درمان عفونت ایمپلنت دندان، استفاده از لیزر است. در طی این روش درمانی می توان بدون آسیب زدن به ایمپلنت، جرم ها و پلاک های اطراف آن را حذف کرد و تشکیل استخوان را القا نمود. باید بگوییم که استفاده از لیزر یک شیوه درمانی جدید است و می تواند بهبودی سریعتری را برای شما به همراه داشته باشد.
برداشتن ایمپلنت درمانی است که در عفونت های پیشرفته انجام می شود. در واقع تشخیص و مراجعه به موقع به دندانپزشک می تواند احتمال برداشتن ایمپلنت را به شکل قابل ملاحظه ای کاهش دهد. احتمال ابتلا به عفونت ایمپلنت دندان در افرادی که این نوع درمان را دریافت می کنند، بین 4 الی 10 درصد است و از میان این افراد، حدود دو سوم از آن ها ناچار به برداشتن ایمپلنت می شوند.
- تجویز آنتی بیوتیک: یکی از درمان های عمومی که برای جلوگیری از پیشرفت عفونت و درمان آن انجام می شود، تجویز آنتی بیوتیک است. این داروها با اثر بر روی ارگانیسم های عامل عفونت، جلوی رشد و فعالیت آن ها را می گیرند و بدین ترتیب می توانند روند پیشرفت عفونت را متوقف کنند. توجه داشته باشید که درمان با آنتی بیوتیک تنها روی عفونت های خفیف پاسخ می دهد و در موارد دیگر، تنها می تواند به عنوان درمان کمکی مورد استفاده قرار گیرد.
- دبریدمان: منظور از دبریدمان، حذف بافت عفونی است. این درمان عمدتا در رفع عفونت هایی به کار می رود که به علت عدم رعایت بهداشت توسط بیمار ایجاد شده اند.
- از جمله دیگر درمان های رایج برای عفونت ایمپلنت می توان به برداشتن روکش نامناسب، استفاده از دهانشویه های مخصوص و … اشاره کرد.
آیا درمان های خانگی برای عفونت ایمپلنت دندان قابل انجام هستند؟
امروزه درمان های خانگی بسیار محبوب شده اند و افراد برای مشکلات کوچک و بزرگی که برای آن ها پیش می آید، به دنبال یک درمان ساده در منزل می گردند. با این حال باید بگوییم که در صورت مشاهده علائم عفونت ایمپلنت دندان، به هیچ عنوان نمی توانید به دنبال درمان های خانگی بروید! در واقع رفع این مشکل نیازمند تخصص و تجهیزات کافی است و تنها از عهده یک دندانپزشک بر می آید. بنابراین اطمینان داشته باشید که هیچ نوع درمان خانگی برای چنین عفونتی وجود ندارد و برای جلوگیری از جدی تر شدن مشکل، باید در سریعترین زمان ممکن به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید.
پیشگیری از بروز پری ایمپلنت
حتما شما نیز بارها جمله “پیشگیری بهتر از درمان است” را شنیده اید. آشنایی با راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت ایمپلنت می تواند شما را از صرف هزینه های زیاد برای درمان آن، رهایی بخشد. همانطور که گفته شد، دو سوم از کسانی که دچار عفونت ایمپلنت دندان می شوند، ناچار به برداشت ایمپلنت هستند و سایر درمان ها تنها روی یک سوم از آن ها موثر خواهد بود. بنابراین پیشگیری از ابتلا به این عفونت اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه با 2 نکته کاربردی برای پیشگیری از بروز پری ایمپلنت آشنا شوید.
1- مراجعه به دندانپزشک مجرب و حرفه ای برای کاشت ایمپلنت
با نگاهی به دلایل بروز عفونت ایمپلنت دندان می توان متوجه شد که مهارت دندانپزشک در کاشت ایمپلنت اهمیت بسیار بالایی در جلوگیری از بروز علائم عفونت ایمپلنت دندان دارد. در واقع عدم برخورداری دندانپزشک از تجربه لازم برای کاشت صحیح ایمپلنت می تواند زمینه بروز عفونت را مهیا کند. بنابراین با تحقیق کافی سعی کنید بهترین دندانپزشک برای کاشت ایمپلنت را انتخاب نمایید. توصیه می کنیم در این مرحله اگر نیاز است، کمی بیشتر هزینه کنید و جراحی دندان را نزد بهترین دندانپزشکان انجام دهید تا خود را از هزینه های مالی و غیر مالی بعدی دور نگه دارید.
2- رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی پس از جراحی
برای جلوگیری از بروز علائم عفونت ایمپلنت دندان نیاز است که مواردی همچون استفاده از مسواک و نخ دندان، شستشوی مکرر دهان و دندان و … را رعایت نمایید. همچنین توجه داشته باشید که مصرف دخانیاتی از قبیل سیگار و قلیان ضمن آسیب زدن به دندان ها، سبب عفونت ایمپلنت دندان خواهد شد. بنابراین توصیه می کنیم در حد امکان از استعمال دخانیات خودداری نمایید. این نکته را نیز به یاد داشته باشید که مراجعه به دندانپزشک در بازه های زمانی مشخص، نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به عفونت ایمپلنت دندان دارد.
توصیه هایی برای جلوگیری از بروز عفونت ایمپلنت دندان
- مصرف آب کافی پس از جراحی ایمپلنت دندان را فراموش نکنید.
- در بازه های زمانی مشخص به دندانپزشک خود مراجعه نمایید. (حداقل 2 بار در سال)
- مصرف شیرینی و مواد قندی را به حداقل برسانید.
- مسواک و نخ دندان را به صورت مرتب مورد استفاده قرار دهید.
عوارض عدم درمان عفونت ایمپلنت دندان
همواره به این مسئله توجه نمایید که در صورت به تعویق انداختن درمان عفونت ایمپلنت دندان، باید انتظار پیشرفت آن را داشته باشید. در واقع موکوزیت شکل گرفته در اطراف ایمپلنت، به مرور زمان باعث ایجاد آسیب های جدی به بافت لثه می شود و تحلیل استخوان را به دنبال خواهد داشت. از طرفی تحلیل بافت استخوانی سبب لق شدن ایمپلنت کاشته شده می شود و معمولا در این مرحله راه حلی غیر از برداشتن ایمپلنت وجود ندارد.
با این اتفاق، تمامی زمان و هزینه ای که برای کاشت ایمپلنت صرف نموده اید از بین خواهد رفت. بنابراین سعی کنید به صورت منظم سلامت دهان و دندان خود را چک کنید و در صورت مشاهده علائم ذکر شده، در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه نمایید.
یک نکته مهم!
به عنوان سخن پایانی، لازم می دانیم به یک نکته مهم اشاره کنیم. بسیاری از مراجعانی که پس از دریافت درمان ایمپلنت دندان به کلینیک های دندانپزشکی مراجعه می کنند، نشانه های طبیعی پس از جراحی را با علائم عفونت ایمپلنت دندان اشتباه می گیرند. باید این نکته را در نظر داشته باشید که هر نوع جراحی، باعث التهاب بافت اطراف می شود و این یک موضوع کاملا طبیعی است. در واقع در روزهای ابتدایی کاشت ایمپلنت علائمی همچون خونریزی، درد، کبودی، ورم، قرمزی و … وجود دارند و نباید شما را نگران کنند.
منابع : harmonydentalcare sterlingsmilesazle hendersonvillefamilydental1- آیا عفونت ایمپلنت دندان یک عارضه شایع است؟
بسیاری از کسانی که قصد کاشت ایمپلنت را دارند، نگران رخ دادن عفونت ایمپلنت دندان هستند. باید بگوییم که علائم عفونت ایمپلنت دندان تنها در 4 الی 10 درصد از افرادی که کاشت ایمپلنت را انجام می دهند رخ می دهد. از طرفی با انجام برخی اقدامات ساده، تا حد زیادی امکان پیشگیری از عفونی شدن ایمپلنت وجود دارد.
چگونه می توانم بفهمم ایمپلنت دندانم دچار عفونت شده است؟
بدین منظور باید نشانه های عفونت ایمپلنت دندان از جمله ترشح چرک از ناحیه ایمپلنت، بوی بد دهان، طعم بد در دهان، درد ضربان دار، تب و … را بررسی نماید. توجه داشته باشید که تشخیص قطعی عفونت تنها توسط دندانپزشک و پس از انجام معاینات لازم و مشاهده تصاویر رادیوگرافی امکان پذیر است.
در طی عفونی شدن ایمپلنت دندان، چه اتفاقی رخ می دهد؟
اگر ایمپلنت دندان دچار عفونت شود، این عفونت به مرور زمان به بافت استخوان انتشار میابد و سبب تحلیل رفتن آن می شود. هرچند که احتمال ورود عفونت به داخل خون کم است اما در صورت به تعویق انداختن درمان، امکان رخ دادن سپتی سمی و درگیری سیستمیک نیز وجود خواهد داشت