جراحی لیفت سینوس پیش از ایمپلنت
یکی از مراحلی که لازم است افراد پیش از کاشت ایمپلنت دندان انجام دهند، جراحی لیفت سینوس است. البته انجام این جراحی برای همه لازم نیست. با این حال ممکن است برخی از افراد به دلیل نداشتن تراکم استخوان کافی در فک بالا، نیاز به انجام این جراحی داشته باشند. بهترین زمان برای انجام این جراحی، 4 تا 6 ماه قبل از کاشت ایمپلنت است. پس لازم است بیماران قبل از کاشت ایمپلنت، چندین ماه زودتر اقدام به انجام این جراحی نمایند.
منظور از جراحی لیفت سینوس چیست؟
یک روش مناسب برای جایگزین کردن دندان هایی که از دست رفته اند، ایمپلنت دندان است. افرادی که تمایل به انجام این کار از خود نشان می دهند، باید به دندانپزشک متخصص مراجعه کنند. ایشان ابتدا شرایط دهان بیمار را بررسی کرده و عکسبرداری خواهد نمود. در صورتی که استخوان فک نتواند به خوبی از ایمپلنت حمایت کند، پزشک، انجام جراحی سینوس لیفت را، به او توصیه خواهد کرد.
با انجام جراحی لیفت سینوس، ایمپلنت دندان راحت تر در داخل استخوان فک قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر، میزان عوارض بعد از کاشت ایمپلنت نیز، کاهش خواهد یافت. در این روش جراحی، میان دندان های آسیاب و پرمولر، مقداری استخوان یا پودر استخوانی اضافه می شود. به گونه ای که بافت استخوان فک، افزایش یافته و بتواند ایمپلنت را در خود نگه دارد.
سینوس ها در واقع حفره هایی هستند که پر از هوا بوده و هم در قسمت بالا و هم در پشت فک بالا، قرار دارند. زمانی که استخوان در این حفره ها قرار می گیرد، فضای خالی پر شده و راحت تر می توان اقدام به کاشت ایمپلنت در فک بالا نمود. به همین دلیل هم افرادی که از تراکم استخوان در فک بالای خود برخوردار نیستند، نیاز به انجام این جراحی خواهند داشت.
انواع جراحی سینوس لیفت
برای انجام جراحی لیفت سینوس، دو روش مختلف وجود دارد. به همین دلیل لازم است پیش از انجام این روش درمانی، تحت بررسی پزشک قرار گرفت تا به تشخیص ایشان، اقدام به انجام جراحی سینوس نمود. یکی از این روش های جراحی، جراحی سینوس به صورت باز و دیگری جراحی سینوس به روش بسته است.
ممکن است بسیاری تصور کنند که انجام جراحی سینوس لیفت سخت و دشوار است؛ اما باید بگوییم برخلاف تصور این افراد، انجام این جراحی ساده بوده و بدون نگرانی صورت می گیرد. البته فرایند انجام آن بسته به ساختار فک ممکن است کند یا سریع پیش رود. پس، از آنجایی که این مسئله در هر فردی با فرد دیگر تفاوت دارد، نمی توانیم مدت زمان انجام جراحی و نحوه آن را در همه یکسان بیان کنیم.
عمل سینوس لیفت باز یا اُپن
بیشتر دندانپزشکان و جراحان، برای افزایش تراکم استخوان در فک بالا، از این روش جراحی استفاده می کنند. در روش جراحی لیفت سینوس باز، بر روی لثه یک برش ایجاد می شود تا ابتدا بتوان استخوان فک را مشاهده کرد. سپس یک ورودی بر روی استخوان ایجاد می شود تا بتوان از طریق حفره غشای سینوسی، اقدام به پیوند زدن مواد استخوانی به داخل فک نمود.
افرادی که با این روش اقدام به انجام عمل لیفت سینوس می نمایند، باید 4 تا 6 ماه صبر کنند و سپس برای کاشت ایمپلنت به پزشک مراجعه نمایند. علت این مدت زمان طولانی در این است، که در روش جراحی باز، میزان آسیب وارده به فک و دهان زیاد است. به گونه ای که میزان کبودی و تورم حتی تا زیر چشم و گردن نیز، ممکن است ادامه پیدا کند.
عمل سینوس لیفت بسته یا کلوز
در این روش جراحی لیفت سینوس، بیمار کمتر با آسیب مواجه است. حتی آسیب کمتری هم به بافت لثه وارد خواهد شد. اصولا دندانپزشکان در این روش جراحی سینوس، سوراخی بر روی فک به منظور نصب ایمپلنت ایجاد می کنند. سپس از طریق این سوراخ ایجاد شده، با ابزارهای جراحی خاص مواد استخوانی را به داخل فضای خالی سینوس وارد می کنند.
لازم است به این نکته اشاره کنیم که گاهی ممکن است با عمل جراحی بسته سینوس، در همان روز، بتوان اقدام به نصب ایمپلنت نیز نمود. یعنی نیازی به گذشتن چند ماه برای ترمیم و بهبود محل جراحی نخواهد بود. این مسئله منجر می شود تا روند کاشت ایمپلنت نسبت به روش جراحی باز سینوس، سریع تر انجام شود
نحوه انجام جراحی لیفت سینوس
جراحی سینوس لیفت به عنوان یک جراحی تهاجمی که نیاز به بیهوشی ندارد، به سادگی و با ماده بی حسی در مطب دندانپزشکی قابل انجام است. برای انجام این جراحی باید بیمار بر روی صندلی استاندارد دندانپزشکی قرار گیرد و پزشک از طریق دهان باز بیمار اقدام به انجام جراحی نماید.
غشای پوشاننده ای که در داخل سینوس بالا رفته است، باید با پودر استخوان از بین رود و این فضای خالی با پودر استخوان پر شود. سپس محل جراحی شده با بخیه بسته می شود تا بهبود یافته و ترمیم شود. بیمار باید در طول فرایند انجام این جراحی خونسردی خود را حفظ کند. به این دلیل که بی حسی اجازه احساس هیچ دردی را به او نخواهد داد.
البته در برخی مواقع خاص، ممکن است پزشک برای انجام جراحی لیفت سینوس از ماده بیهوشی استفاده کند. از این رو بیمار بهتر است خود را در یک شرایط ریلکس و آرام قرار دهد، تا کمترین میزان درد را در حین انجام جراحی احساس کند.
کاندیدای مناسب جراحی سینوس
در صورتی که شخصی دندان خود را از دست داده باشد یا این که دندان او دچار صدمه شده باشد، می تواند اقدام به کاشت ایمپلنت نماید. اما از آنجایی که اصولا استخوان در فک بالا و عقب دهان به میزان کافی وجود ندارد، باید بیمار ابتدا اقدام به انجام جراحی سینوس لیفت نموده و سپس ایمپلنت را جایگزین دندان خود کند. علت عدم وجود استخوان در فک بالا به میزان مناسب را می توانیم موارد زیر بیان کنیم:
- ابتلا به سرطان
- تحلیل رفتن استخوان های فک بالا با افزایش سن
- نقص مادرزادی
- بازجذب استخوان بعد از کشیدن دندان
- از دست دادن دندان در فک بالا
- استفاده از برخی داروها و درمان های پزشکی
- بیماری پیشرفته پریودنتال و لثه
در مواردی که سینوس ها خیلی به فک بالا نزدیک باشند هم، انجام جراحی لیفت سینوس ضروری است. به این دلیل که برای کاشت ایمپلنت فضای کافی وجود نخواهد داشت. پس در کل تمامی افرادی که درگیر مشکل عدم استخوان کافی در فک بالا برای کاشت ایمپلنت هستند، کاندید مناسبی برای انجام این روش درمان به شمار خواهند رفت.
مزایای انجام جراحی لیفت بر روی سینوس ها
از مهمترین مزایایی که می توانیم برای روش جراحی لیفت سینوس بیان کنیم، راحت تر شدن فرایند کاشت ایمپلنت دندان است. با انجام این جراحی می توان احتمال شل شدن ایمپلنت یا حتی پس زدن ایمپلنت توسط فک را به حداقل میزان ممکن رساند.
البته با این حال انجام این جراحی می تواند با برخی معایب و عوارض هم همراه باشد. شایع ترین عوارضی که ممکن است بیمار بعد از انجام این جراحی به آن دچار شود، تورم، خونریزی و سوراخ یا پاره شدن غشای سینوس است. البته باید بیان کنیم که این عوارض موقتی بوده و در عرض چند روز بعد از جراحی برطرف خواهند شد.
چگونه برای لیفت سینوس آماده شویم
معمولا کلینیک ها دستورالعمل های خاصی را برای آماده شدن برای لیفت سینوس به شما می دهد. اینها را دقیقا رعایت کنید
این دستورالعمل ها ممکن است شامل قطع برخی داروها برای مدتی باشد، مانند آسپرین، که می تواند خطر خونریزی شما را در طول عمل افزایش دهد.
قبل از عمل شما، پزشک شما احتمالاً عکسبرداری با اشعه ایکس یا نوع خاصی از اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) به نام توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی (CBCT) را سفارش میدهد. این به آنها کمک می کند تا فک و سینوس های شما را بهتر تجسم کنند تا برای جراحی برنامه ریزی کنند و خطرات فردی جراحی را بهتر شناسایی کنند.
بیشتر سینوس لیفت با بی حسی موضعی انجام می شود. با این حال، اگر قرار است بیهوشی عمومی یا آرام بخش دریافت کنید، به شما دستور داده می شود که قبل از عمل جراحی برای مدت معینی از خوردن و آشامیدن خودداری کنید.
مراقبت های بعد از جراحی لیفت سینوس
افرادی که اقدام به انجام جراحی سینوس لیفت می نمایند، برای آنکه بتوانند بهترین نتیجه را بعد از جراحی خود به دست آورند، نیاز دارند که برخی اقدامات و مراقبت های خاص را در نظر گیرند. از جمله این مراقبت ها، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- بیمار نباید به مدت 10 روز بعد از جراحی لیفت سینوس، دخانیات (سیگار، مواد مخدر) استعمال نماید.
- بیمار باید از عطسه کردن و سرفه کردن خودداری کند و به مدت 10 روز دهان خود را باز نگه دارد.
- بیمار باید قبل از انجام عمل اقداماتی که ممکن است تنفس او را تحریک کند، همچون دویدن، والیبال بازی کردن، فوتبال بازی کردن، رقصیدن و … را، برای خود ممنوع کند.
- بیمار بعد از جراحی باید به مدت حداقل 1 ماه از غواصی کردن و سوار شدن به هواپیما خودداری کند. زیرا این موارد به سینوس ها فشار زیادی وارد خواهد کرد.
- بیمار باید 24 ساعت بعد از عمل دندان های خود را مسواک بزند.
- بیمار باید بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کرده و به نظافت ناحیه مورد نظر، توجه کند. همچنین در طول دوران نقاهت خود نباید از نی در نوشیدنی های خود استفاده کند.
- بیمار باید تا جای ممکن بعد از جراحی لیفت سینوس، از قرار گرفتن در برابر نور خورشید و گرمای شدید خودداری کند.
- بیمار باید به مدت 24 ساعت بعد از عمل از بیرون ریختن آب دهان خود پرهیز کند. زیرا این مسئله فشار زیادی به سینوس ها وارد کرده و ممکن است منجر به خونریزی شود.
- پس از جراحی سینوس لیفت بیمار نباید بینی خود را باد کند یا اجازه دهد که آب وارد بینی او شود.
رعایت این مراقبت ها و نکات می تواند به کسب نتیجه بهتر بعد از جراحی لیفت سینوس کمک شایانی نماید. از این رو باید به آنها توجه ویژه ای نمود
سوالات متداول و پرتکرار در مورد لیفت سینوس